Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Economie » Kort economisch nieuws (Pagina 1)

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!   Dit onderwerp heeft 5 pagina's: 1  2  3  4  5   
Auteur Onderwerp: Kort economisch nieuws
LilWiz
life ain't hard, just don't make it hard


Beoordeeld:
5
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor LilWiz   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Kort economisch nieuws van donderdag 31 Juli:

De Japanse computer- en chipproducent Toshiba heeft in het eerste kwartaal van het op 1 april begonnen boekjaar een operationeel verlies geboekt van 41,3 miljard yen (301 miljoen euro). In dezelfde periode vorig jaar bleef het verlies beperkt tot 26,3 miljard yen (192 miljoen euro). De zwakke verkoop van computers in het buitenland en een afnemende vraag in Japan speelden het bedrijf parten. De omzet daalde 6,2 procent naar 1,12 biljoen yen (8,2 miljard euro).

De Finse mobieltjesfabrikant Nokia heeft 1,68 miljoen eigen aandelen gekocht. Daarmee is een bedrag gemoeid van 22,9 miljoen euro. Het bedrijf heeft nu 30,8 miljoen aandelen in eigen bezit. De directie heeft maximaal 2 miljard euro opzijgezet voor de aankoop van eigen aandelen.

Het Duitse postbedrijf Deutsche Post heeft het eerste halfjaar afgesloten met een nettowinst van 650 miljoen euro. Dat is aanzienlijk meer dan de 155 miljoen die over dezelfde periode vorig jaar in de boeken verscheen. De omzet daalde 0,8 procent naar 19,2 miljard euro. Voor het hele jaar heeft Deutsche Post zijn winstverwachting iets naar boven bijgesteld.

Hugo Boss, de Duitse fabrikant van luxe kleding, heeft in het eerste halfjaar een nettowinst geboekt van 37 miljoen euro. Dat is een stijging van 6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf handhaaft zijn verwachting dat de winst over het hele jaar 10 procent zal stijgen. De omzet daalde 5 procent naar 508 miljoen euro.

De Spaanse oliemaatschappij Repsol YPF heeft in het tweede kwartaal een nettowinst geboekt van 493 miljoen euro, tegen 672 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Ondanks de winstdaling voldoet het resultaat aan de verwachtingen. Repsol profiteert van het herstel van de economie in Argentinië, al gaat het daar niet erg snel. De productie van olie en gas steeg in het tweede kwartaal 11,8 procent naar het equivalent van 1,04 miljoen vaten olie.

Franse producenten zijn deze maand iets optimistischer geworden over de economie, zo blijkt uit een enquîte onder 2000 bedrijven. Dat is voor het eerst dit jaar. De index die het vertrouwen weergeeft, steeg van 90 in juni naar 91 in juli, aldus het Franse bureau voor de statistiek. Het cijfer voor juni was het laagste in ruim anderhalf jaar tijd.

De Japanse fabrikant van consumentenelektronica Matsushita, met onder meer de merken Panasonic en Technics, heeft in het eerste kwartaal van het op 1 april begonnen boekjaar een stijging van het bedrijfsresultaat geboekt met 27 procent tot 20 miljard yen (146 miljoen euro). De nettowinst ging als gevolg van een aantal bijzondere factoren met 22 procent omlaag tot 2,7 miljard yen (20 miljoen euro) en de omzet kromp met 1,7 procent tot 1,76 biljoen yen (12,8 miljard euro). Matsushita handhaaft zijn winst- en omzetprognoses voor het hele boekjaar.

De Britse hypotheekbank Abbey National heeft over de eerste helft van dit jaar een verlies voor belasting geleden van 144 miljoen pond sterling (203 miljoen euro) tegen een winst voor belasting van 412 miljoen pond in dezelfde periode van 2002. Het verlies komt overeen met de verwachtingen. Omdat Abbey woensdag bij de presentatie van de cijfers liet weten dat de lopende reorganisatie goed op schema ligt, ging de beurskoers flink omhoog.

Amsterdam Option Traders (AOT) heeft in het eerste halfjaar een verlies geleden van 4,7 miljoen euro. Het beursbedrijf, dat handelt in effecten, spreekt van een teleurstellend resultaat. In de eerste helft van 2002 speelde het bedrijf quitte. Het verlies bij AOT is vooral toe te schrijven aan tegenvallers bij het onderdeel arbitrage

[ 01.08.2003, 17:22: Bericht ge-edit door: LilWiz ]

Berichten: 3613 | Plaats: Venray | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
LilWiz
life ain't hard, just don't make it hard


Beoordeeld:
5
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor LilWiz   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Kort economisch nieuws van vrijdag 1 augustus:

De benzinestations in Nederland hebben vorig jaar 1,1 procent minder omzet geboekt. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag heeft gepubliceerd. De hoeveelheid benzine, diesel en gas die de pompstations vorig jaar verkochten, was 0,4 procent kleiner dan in 2001, aldus het CBS. De prijzen voor deze producten daalden in die periode met 0,6 procent.

Het Belgische supermarktconcern Delhaize heeft zijn nettowinst in het tweede kwartaal met meer dan driekwart zien dalen van 46,5 miljoen naar 9,3 miljoen euro. De winstdaling is een gevolg van een bijzondere last. Door de koersdaling van de Amerikaanse dollar zakte de omzet met 12,5 procent van 5,3 naar 4,6 miljard euro. Toch verwacht de directie dat de winst en de omzet dit jaar hoger zullen uitvallen dan eerst werd aangenomen.

Lloyds Bank, de op vier na grootste bank van Groot-Brittannië, heeft in het eerste halfjaar een nettowinst geboekt van 1,16 miljard pond (1,66 miljard euro). Dat is 4 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar en meer dan analisten hadden verwacht. Het bedrijf maakte verder bekend een divisie van Goldfish Bank te kopen die zich bezighoudt met persoonlijke leningen en creditcard-activiteiten.

De omzet van de Duitse detailhandel is in juni 1,9 procent gegroeid ten opzichte van de maand ervoor. Dat is meer dan verwacht. Vergeleken met juni vorig jaar was sprake van een afname met 0,5 procent. Hier hadden analisten een stijging verwacht. In juni 2003 waren de winkels twee dagen minder open dan een jaar eerder.

Société Générale, de op twee na grootste bank van Frankrijk, zag zijn nettowinst in het tweede kwartaal met 85 procent stijgen te opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De winst bedroeg 695 miljoen euro tegen 376 miljoen in 2002. De verkoop van een belang in concurrent Credit Lyonnais droeg aanzienlijk bij aan de winst.

Japan Airlines System, de op vijf na grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld, leed het afgelopen kwartaal een verlies van 77,3 miljard yen (570,8 miljoen euro). Het bedrijf, dat vorig jaar ontstond uit een fusie van Japan Airlines en Japan Air System, liep veel passagiers mis door de oorlog in Irak en de longziekte SARS. De omzet kwam uit op 398,8 miljard yen (2,98 miljard euro).

De Amerikaanse Senaat heeft met ruime meerderheid goedkeuring gegeven aan vrijhandelsovereenkomsten met Chili en Singapore. Het Huis van Afgevaardigden was al eerder akkoord gegaan. De Verenigde Staten hebben nu vrijhandelsovereenkomsten met zes landen. In 1994 sloten de Amerikanen een akkoord met Mexico en Canada. Ook met Jordanië en Israël is er vrije handel.

Berichten: 3613 | Plaats: Venray | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
LilWiz
life ain't hard, just don't make it hard


Beoordeeld:
5
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor LilWiz   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Kort economisch nieuws van zondag 3 augustus:

In Duitsland is vorige maand de werkloosheid weer fors toegenomen. Het aantal werklozen steeg in juli met 72.500 tot 4,33 miljoen volgens schatingen van arbeidsmarktdeskundigen, zo heeft de Duitse krant Welt am Sonntag gemeld. Een maand eerder werd de lijn van oplopende werkloosheid in Duitsland nog onderbroken door een onverwachte daling van het aantal werklozen tot bijna 4,26 miljoen. De precieze cijfers over juli worden woensdag door het federale arbeidsbureau in Neurenberg gepresenteerd.

De Duitse reisorganisatie Thomas Cook (in Nederland onder meer Vrij Uit en Neckermann) wil dertien van zijn 25 chartervliegtuigen voor korte en middellange reisafstanden verkopen. Daarover worden momenteel gesprekken gevoerd met zowel de vliegtuigbouwers Boeing en Airbus als luchtvaartmaatschappijen. Ook bekijkt de reisorganisatie nog of de vliegtuigen op een anderewijze ingezet kunnen worden. Verder worden de eigen reisbureaus door Thomas Cook tegen het licht gehouden. Onrendabele vestigingen worden gesloten.

Berichten: 3613 | Plaats: Venray | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
LilWiz
life ain't hard, just don't make it hard


Beoordeeld:
5
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor LilWiz   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Kort economisch nieuws van maandag 4 augustus:

Suzuki, de Japanse fabrikant van auto's en motoren, heeft in het eerste kwartaal van het op 1 april begonnen boekjaar een nettowinst geboekt van 12,6 miljard yen (95,6 miljoen euro) op een omzet van 575,1 miljard yen (4,4 miljard euro). Het is voor het eerst dat Suzuki, voor 20 procent eigendom van het Amerikaanse General Motors, met kwartaalcijfers komt. Een vergelijking met cijfers van vorig jaar is dus niet mogelijk.

Het Noorse olieconcern Statoil heeft in het tweede kwartaal een nettowinst geboekt van 4,4 miljard Noorse kroon (549 miljoen euro). Dat is minder dan de 6,064 miljard (757 miljoen) die in dezelfde periode vorig jaar nog in de boeken verscheen. De omzet daalde van 63,25 naar 54,77 miljard kroon (6,84 miljard euro). De daling van de olieprijs in kronen en onderhoudswerkzaamheden waren van invloed op het resultaat, dat overeenkomt met de verwachtingen.

De Britse bank HSBC boekte in het eerste halfjaar een winst voor belasting van 6,88 miljard dollar. Dat is een stijging van 26 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Netto ging het resultaat 25 procent omhoog naar 4,11 miljard dollar. Het resultaat is beter dan verwacht. De bank is voor zijn doen opvallend positief over de rest van het jaar.

De verkoop van halfgeleiders is in het tweede kwartaal flink gegroeid. De fabrikanten zetten 37,6 miljard dollar om, 10,4 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In vergelijking met het eerste kwartaal namen de verkopen toe met 3,2 procent, aldus de overkoepelende organisatie SIA.

De Zwitserse technologieonderneming Kudelski is voor 240 miljoen euro eigenaar geworden van het Franse MediaGuard, dat systemen ontwikkelt voor de toegang tot betaaltelevisie. MediaGuard was tot vorig jaar in handen van Canal Plus. Thomson nam het over en gaat nu samenwerken met Kudelski. Thomson maakt onder meer decoders.

Berichten: 3613 | Plaats: Venray | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
LilWiz
life ain't hard, just don't make it hard


Beoordeeld:
5
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor LilWiz   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Kort economisch nieuws van dinsdag 5 augustus:

Het Zwitserse chemieconcern Clariant is in het eerste halfjaar in de rode cijfers gedoken. Het nettoverlies bedroeg 49 miljoen Zwitserse frank (32 miljoen euro), tegen een winst van 145 miljoen frank in dezelfde periode vorig jaar. Het verlies hangt samen met een voorziening die Clariant moest treffen in verband met het sluiten van een fabriek. De omzet daalde van 4,84 miljard naar 4,27 miljard frank (2,79 miljard euro).

Royal Bank of Scotland, de op een na grootste bank in Groot-Brittannië, heeft in het eerste halfjaar een winst voor belasting en buitengewone posten geboekt van 3,45 miljard pond sterling (5 miljard euro). Dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg 31 procent naar 1,75 miljard pond (2,53 miljard euro). Het resultaat komt overeen met de verwachting van analisten. De directie van de bank spreekt van een sterk resultaat.

De Japanse autofabrikant Toyota heeft in het eerste kwartaal van zijn op 1 april begonnen boekjaar de nettowinst met 10 procent zien terugvallen tot 222,6 miljard yen (1,6 miljard euro). De winstdaling werd veroorzaakt door de duurdere yen ten opzichte van de dollar en door tijdelijke productieaanpassingen in de Verenigde Staten. De omzet steeg bijna 6 procent tot 4093 miljard yen (30,3 miljard euro). Toyota verkocht 1.594.000 auto's, 8 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Inclusief de merken Daihatsu en Hino verwacht het concern in het gehele boekjaar 6,5 miljoen auto's te verkopen.

Nintendo, de Japanse fabrikant van spelcomputers en software, heeft in de periode april-juni een nettowinst behaald van 11,45 miljard yen (80 miljoen euro). De omzet kwam uit op 83,82 miljard yen (620 miljoen euro). Het is de eerste keer dat Nintendo kwartaalcijfers publiceert, waardoor vergelijkingen met vorig jaar niet mogelijk zijn. De onderneming deed het vooral goed met de Gameboy Advance. De verkoop van de GameCube bleef sterk achter.

De Duitse autofabrikant Audi, onderdeel van Volkswagen, heeft in het eerste halfjaar een nettowinst geboekt van 289 miljoen euro, 25 procent dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg 1,8 procent naar 11,4 miljard euro. Door de sterke euro en de zwakke economie staat de winst onder druk.

Berichten: 3613 | Plaats: Venray | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
LilWiz
life ain't hard, just don't make it hard


Beoordeeld:
5
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor LilWiz   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Kort economoisch nieuws van woensdag 6 augustus:

De Duitse fabrikant van sportartikelen Adidas-Salomon heeft over de eerste helft van dit jaar een stijging van de nettowinst geboekt met 22 procent tot 83 miljoen euro. De omzet nam af met 3 procent tot 3,1 miljard euro. Adidas handhaaft zijn doelstellingen voor geheel 2003. Die zijn een stijging van de nettowinst met 10 à 15 procent en een voor wisselkoersveranderingen gecorrigeerde omzetgroei van 5 procent.

De in Hongkong gevestigde luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific heeft over de eerste helft van dit jaar een verlies geleden van 1,24 miljard Hongkong-dollar (139 miljoen euro) als gevolg van het uitbreken van de longziekte SARS. In dezelfde periode van 2002 was er een nettowinst van 1,41 miljard dollar. De omzet verminderde met 21 procent tot 12,27 miljard dollar (1,36 miljard euro). Het passagiersvervoer lag op het hoogtepunt van de SARS-crisis ruim 80 procent onder het normale niveau.

Commerzbank, de op drie na grootste bank van Duitsland, heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 70 miljoen euro tegen 3 miljoen euro in het eerste kwartaal. De voorzieningen voor stroppen op leningen gingen omhoog van 252 miljoen euro naar 303 miljoen euro.

Het Zwitserse concern Zurich Financial Services sluit zijn Britse levensverzekeringsdochter Zurich Life Assurance Company. De 225.000 polissen, goed voor een jaarlijks premie-inkomen van ongeveer 140 miljoen dollar, worden verkocht aan de herverzekeraar Swiss Re. De transactie heeft een waarde van 460 miljoen dollar. Swiss Re betaalt 240 miljoen dollar in contanten.

De fusiebesprekingen tussen de Zuid-Afrikaanse goudproducent AngloGold en de Ghanese branchegenoot Ashanti Goldfields lijken te slagen. Er is een akkoord over een aandelenruil ter waarde van 1,09 miljard dollar, die de aandeelhouders van AngloGold een belang geeft van 87 procent in de combinatie. Alleen de regering van Ghana, die met een belang van 16,9 procent een beslissende stem heeft bij Ashanti, moet nog ja zeggen. Gebeurt dat, dan wordt het Amerikaanse Newmont Mining verdrongen als grootste gouddelver ter wereld.

De orderportefeuilles in de Duitse industrie worden weer dikker. In juni was er ten opzichte van de voorgaande maand een groei van de orderstroom met 2,3 procent na een vermindering met 2,6 procent in mei. De verbetering is vooral te danken aan enkele grote opdrachten en goede vraag vanuit het buitenland, zo blijkt uit voorlopige cijfers van de regering.

Het Zwitserse horecaconcern Mövenpick heeft in de eerste helft van dit jaar een nettowinst geboekt van 155,7 miljoen frank (101 miljoen euro) tegen een verlies van 13 miljoen frank in dezelfde periode van 2002. De verbetering is te danken aan de verkoop van belangen, waaronder de divisie consumptie-ijs aan Nestlé. Het bedrijfsresultaat was 13,1 miljoen frank negatief tegen minus 2,5 miljoen een jaar eerder. De omzet verminderde met 6 procent tot 353,7 miljoen frank (230 miljoen euro).

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de economische groei in Ierland dit jaar sterk zal afnemen. In een rapport over de Ierse economie rekent het IMF op een groei van 2,5 procent tegen 6,9 procent in 2002. De IMF-economen roepen de Ierse regering op om de inflatie - geraamd op 4 procent dit jaar - terug te dringen omdat verdere vertraging van de economische groei dreigt.

Het Franse olieconcern Total heeft in het afgelopen tweede kwartaal iets meer winst behaald. De nettowinst kwam uit op 1,6 miljard euro tegen 1,5 miljard euro in het tweede kwartaal vorig jaar. Het concern profiteerde van herstel van zijn raffinage-activiteiten. De dure dollar en de chemiedivisie hadden echter een negatieve invloed op de resultaten. De omzet zakte van 26,4 miljard euro naar 24,3 miljard euro.

Playboy Enterprises, uitgever van blootbladen en producent van erotiekprogramma's, heeft in het tweede kwartaal het verlies teruggebracht tot 0,9 miljoen dollar. Vorig jaar kwam er nog een verlies van 3,1 miljoen dollar in de boeken terecht. De omzet steeg door een hogere losse verkoop van Playboy met 8 procent tot 76 miljoen dollar.

NIB Capital Private Equity heeft voor 115 miljoen euro de chemietak gekocht van het Belgische beursgenoteerde UCB. Het gaat om methylamine en derivaten, tussenproducten in de chemische industrie. Het bedrijf gaat verder onder de naam Taminco, aldus NIB Capital woensdag.

Vastgoedfonds Wereldhave heeft de nettowinst over het eerste halfjaar zien dalen door de dure dollar. De winst zakte met 4,9 procent tot 56 miljoen euro. De bezettingsgraad van alle gebouwen lag in het tweede kwartaal op 94,5 procent. Dat is iets beter dan in het eerste kwartaal. Het bedrijf incasseerde in het eerste halfjaar voor 71,5 miljoen euro aan huren tegen 75,6 miljoen een jaar eerder. De waarde van de onroerendportefeuille werd met 0,6 procent afgewaardeerd tot 1,93 miljard euro.

[ 07.08.2003, 01:05: Bericht ge-edit door: LilWiz ]

Berichten: 3613 | Plaats: Venray | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Leuk deze berichten [Ok]

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
LilWiz
life ain't hard, just don't make it hard


Beoordeeld:
5
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor LilWiz   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Kort economisch nieuws van donderdag 7 augustus:

Het Amerikaanse veilinghuis Sotheby's heeft in het tweede kwartaal minder winst geboekt, doordat klanten goederen niet durfden te laten veilen wegens de economische onzekerheid en de oorlog in Irak. De nettowinst daalde van 17,9 miljoen dollar in de periode april-juni 2002 tot 14,2 miljoen dollar. De omzet zakte van 127 miljoen tot 119 miljoen dollar. Volgens Sotheby's ziet het tweede halfjaar er bemoedigend uit gezien de toename van het aantal depotgoederen.

Air Canada is in het tweede kwartaal diep in de rode cijfers gedoken door de SARS-uitbraak in Toronto en de oorlog in Irak. Het verlies kwam uit op 566 miljoen Canadese dollar (357 miljoen euro), tegen een winst van 30 miljoen dollar in het tweede kwartaal vorig jaar. De omzet van de luchtvaartmaatschappij daalde van 2,6 miljard tot 2 miljard dollar (1,3 miljard euro).

Het Duitse KarstadtQuelle, het grootste warenhuisconcern van Europa, heeft in het tweede kwartaal het nettoverlies weten terug te brengen van 131,2 miljoen naar 27,8 miljoen euro. De omzet steeg 1,2 procent naar 3,6 miljard euro. KarstadQuelle behaalt 90 procent van zijn omzet in Duitsland, dat in een recessie verkeert. Het bedrijf handhaaft zijn winstprognoses en gaat uit van een winst voor belasting en afschrijvingen van 250 miljoen euro. Het verwacht veel van de ruimere openingstijden en van de plannen om de belasting te verlagen.

De industriële productie in Duitsland is in juni met 0,2 procent afgenomen ten opzichte van de maand ervoor. Dat blijkt uit een voorlopige opgave van het Duitse ministerie van Economische Zaken en Arbeid. Analisten hadden gerekend op een stijging van 0,5 procent. In mei daalde de productie volgens herziene cijfers met 0,9 procent.

Wal-Mart, het grootste detailhandelsconcern ter wereld, heeft zijn winstprognose voor het tweede kwartaal verhoogd. Door goede verkopen in juli gaat de directie nu uit van een winst van 52 dollarcent per aandeel tegen 46 dollarcent in hetzelfde kwartaal vorig jaar. In juli stegen de verkopen met 4,6 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Wal-Mart presenteert zijn kwartaalcijfers op 13 augustus.

Marktleider Shell heeft donderdag voor de tweede keer binnen een week de prijzen van autobrandstof verhoogd. Benzines zijn een cent duurder geworden en diesel 0,6 cent per liter. De adviesprijs van super plus komt bij Shell nu op 1,223 per liter. Euro ongelood kost 1,169 en diesel komt op 78,5 eurocent per liter.

Het Duitse chemieconcern BASF heeft zijn nettowinst in het tweede kwartaal fors zien dalen. De winst kwam uit op 195 miljoen euro, ruim 61 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijfsresultaat steeg 1,2 procent naar 832 miljoen euro en de omzet zakte met 1,6 procent naar 8,25 miljard euro. De nettowinst werd gedrukt door een hogere belastingdruk en de sterke euro.

Het Japanse mobieletelecomconcern NTT DoCoMo heeft het eerste kwartaal van het op 1 april begonnen boekjaar afgesloten met een nettowinst van 196,8 miljard yen (1,47 miljard euro). De operationele winst bedroeg 337,1 miljard yen (2,52 miljard euro) en de omzet kwam uit op 1,25 biljoen yen (9,35 miljard euro). Het bedrijf handhaaft zijn winstprognoses. Het is voor het eerst dat NTT DoCoMo met kwartaalcijfers komt. Een vergelijking met voorgaande kwartalen is daardoor niet mogelijk.

De Britse luchtvaartmaatschappij easyJet heeft in juli 1,89 miljoen passagiers vervoerd. Dat is 75 procent meer dan in juli vorig jaar, toen er 1,08 mensen instapten. De beladingsgraad (het aantal passagiers in verhouding tot het aantal stoelen) daalde 2,3 procentpunt naar 85,6 procent.

De Duitse autofabrikant BMW heeft in het tweede kwartaal een nettowinst geboekt van 568 miljoen euro. Dat is 9,7 procent minder dan de 629 miljoen die in dezelfde periode vorig jaar in de boeken kwam. De omzet daalde 11,7 procent naar 10,2 miljard euro. Veel consumenten stelden de aankoop van een BMW uit omdat ze de presentatie van het nieuwe model in de 5-serie afwachten. De introductie van dat model zal de winst dit jaar hoger doen uitvallen dan die in 2002, aldus de directie. Het kwartaalresultaat was beter dan verwacht.

Barclays, de op twee na grootste bank in Groot-Brittannië, heeft zijn winst voor belasting in het eerste halfjaar met 12 procent zien stijgen naar 1,96 miljard pond (2,8 miljard euro). Netto kwam het resultaat uit op 1,38 miljard pond (1,97 miljard euro), tegen 1,24 miljard pond in dezelfde periode vorig jaar. De bank heeft zijn voorzieningen voor probleemleningen flink weten terug te brengen.

Berichten: 3613 | Plaats: Venray | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
LilWiz
life ain't hard, just don't make it hard


Beoordeeld:
5
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor LilWiz   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Kort economisch nieuws van vrijdag 8 augustus:

De automatiseerder Triple P heeft in het eerste halfjaar een verlies geleden van 1 miljoen euro. In dezelfde periode van 2002 werd een winst gemaakt van 0,6 miljoen euro. De omzet daalde met 18 procent tot 38,5 miljoen euro. Zonder reorganisatiekosten zou een winst zijn geboekt van 0,3 miljoen euro. Triple P is bezig met een reorganisatie om de kosten te reduceren. Het bedrijf kondigde eerder al aan 43 van de 373 arbeidsplaatsen te schrappen.

De Japanse bandenfabrikant Bridgestone heeft in het eerste halfjaar van 2003 een nettowinst behaald van 31,96 miljard yen (220 miljoen euro), 30,6 procent meer dan in de eerste zes maanden van vorig jaar. De omzet nam licht toe, met 1,7 procent tot 1110 miljard yen (8,1 miljard euro). Het concern verhoogde zijn winstverwachting voor het gehele jaar wegens goede bandenverkopen in de Verenigde Staten, waar het concern eigenaar is van Firestone. In Europa en Japan blijft de vraag stabiel.

Het Duitse energieconcern Eon wil zijn positie in Zweden versterken door Graninge volledig over te nemen. Eon bezit al een belang van 36 procent in deze Zweedse nutsonderneming en aast nu volgens de Duitse zakenkrant Handelsblatt op de rest. Daarmee zou 900 miljoen euro zijn gemoeid. De andere aandeelhouders zijn het Franse EdF, dat al heeft aangegeven van zijn aandelen af te willen, en twee Zweedse families. Eon wil verder groeien door overnames. Het heeft daarvoor 10 tot 15 miljard euro in kas.

Het gaat goed met Ferrari. In de eerste zeven maanden van dit jaar verkocht de Italiaanse fabrikant van snelle luxe auto's 2559 wagens, een record. In dezelfde periode vorig jaar waren het er 2527, toen een record.

Virgin Atlantic, de luchtvaartmaatschappij van de Britse zakenman Richard Branson, heeft in het eind april afgesloten boekjaar een winst voor belasting geboekt van 15,7 miljoen pond sterling (22,3 miljoen euro), na een verlies van 92,6 miljoen pond in het voorgaande jaar. Het aantal passagiers daalde met 5,4 procent tot 3,86 miljoen en de omzet verminderde met 6,6 procent tot 1,4 miljard pond (2 miljard euro).

Austrian Airlines heeft in de eerste helft van dit jaar een verlies geleden van 60 miljoen euro tegen een negatief resultaat van 24,2 miljoen euro in dezelfde periode van 2002. De omzet van de Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij verminderde met 8,7 procent tot 941,3 miljoen euro en het aantal passagiers daalde met 5,8 procent tot ongeveer 3,85 miljoen.

Het Zuid-Afrikaanse mijnbouwconcern Anglo American, dat een notering heeft aan de Londense effectenbeurs, heeft in de eerste helft van dit jaar een stijging van de winst geboekt met 2 procent tot 856 miljoen dollar. Het resultaat ligt aan de bovenkant van de prognoses van analisten. De winstgroei kwam tot stand ondanks de negatieve effecten van een koersstijging van de Zuid-Afrikaanse rand tegenover de dollar met 27 procent. De omzet nam toe met ruim 26 procent tot 12,08 miljard dollar.

Berichten: 3613 | Plaats: Venray | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
LilWiz
life ain't hard, just don't make it hard


Beoordeeld:
5
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor LilWiz   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Kort economisch nieuws van zaterdag 9 augustus:

Het Amerikaanse softwareconcern Oracle heeft de inschrijvingstermijn voor de vijandige overname van branchegenoot PeopleSoft met een maand verlengd. De termijn waarbinnen men kon inschrijven op nieuw uit te geven effecten liep aanvankelijk medio deze maand af. Dat wordt nu 19 september. Oracle heeft 6,3 miljard dollar over voor PeopleSoft.

Ford heeft besloten 1,6 miljoen auto's terug te halen. Het gaat om zogeheten luxe terreinwagens die de afgelopen vijf jaar zijn gebouwd. De Amerikaanse autofabrikant zegt dat de stoel van de bestuurder mogelijk een defect heeft, waardoor de rugleuning plotseling naar achteren kan gaan. Een aantal wagens zou bovendien problemen kunnen hebben met de cruise control, die ervoor zorgt dat een bepaalde ingestelde snelheid kan worden gehandhaafd.

De Chinese toerismesector heeft door de SARS-epidemie een flinke veer moeten laten. De inkomsten liepen in het eerste halfjaar met een kwart terug. Dit jaar zal China alleen al door het wegblijven van toeristen ongeveer 32 miljard dollar mislopen. Het was al bekend dat de economie van China door SARS minder snel groeide.

De overname van de Duitse televisiezender ProSiebenSat1 door de Israëlisch-Amerikaanse miljardair Haim Saban is na een eerdere mislukte poging rond. Vrijdagavond zijn de handtekeningen gezet. Het is voor het eerst dat een buitenlandse investeerder op grote schaal de Duitse mediamarkt betreedt. Het is niet bekend hoeveel geld met de overname is gemoeid. ProSiebenSat1 was het belangrijkste onderdeel van het failliete Kirchmedia.

Er doen opnieuw berichten de ronde over een mogelijke fusie van de muziekdivisies van het Amerikaanse AOL Time Warner en het Duitse Bertelsmann. Het Duitse weekblad Der Spiegel meldt dat de besprekingen die hierover gaande zouden zijn in een beslissende fase zijn beland. Door een fusie zou de grootste platenmaatschappij ter wereld ontstaan. Een woordvoerder van Bertelsmann wilde zaterdag niet reageren.

Beleggingsmaatschappij Berkshire Hathaway van de steenrijke Amerikaan Warren Buffet heeft een prima kwartaal achter de rug. Het bedrijf verdubbelde in het tweede kwartaal zijn nettowinst tot 2,2 miljard dollar. De omzet steeg 44 procent naar 14,4 miljard dollar. De overname van distributiebedrijf McLane droeg bij aan de toename van de omzet. Verder brachten de verzekeringsactiviteiten van Berkshire veel geld op.

[ 10.08.2003, 23:21: Bericht ge-edit door: LilWiz ]

Berichten: 3613 | Plaats: Venray | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
LilWiz
life ain't hard, just don't make it hard


Beoordeeld:
5
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor LilWiz   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Kort economisch nieuws van maandag 11 augustus:

Het overschot op de handelsbalans van Duitsland bedroeg over juni 10,4 miljard euro tegen 11,1 miljard euro in dezelfde maand van 2002. De waarde van de export daalde met 4,1 procent tot 54,1 miljard euro, terwijl de import verminderde met 3,6 procent tot 43,7 miljard euro.

De Japanse autoproducent Nissan heeft in juli in Europa 45.660 auto's verkocht, 14,7 procent meer dan in dezelfde maand van 2002. In Italië groeide de verkoop het hardst, met bijna 55 procent. In de eerste zeven maanden van dit jaar nam de verkoop in Europa toe met 7,5 procent tot 313.200 auto's.

De Duitse automarkt is in juli wat opgeleefd. Er werden 288.000 kentekenbewijzen voor nieuwe wagens afgegeven, 2 procent meer dan in dezelfde maand van vorig jaar. Het is het hoogste aantal voor juli in vier jaar, zo heeft de brancheorganisatie VDA meegedeeld.

Textiel- en technologiebedrijf Gamma Holding heeft de Burgmann Protection Groep (BPG) overgenomen. Het bedrijf ontwerpt en produceert bepantseringsmaterialen, waaronder kogelvrije kleding, en beschermingssystemen voor transportmiddelen. Gamma heeft maandag geen overnamebedrag bekendgemaakt. BPG heeft vestigingen in Duitsland en Finland. Het bedrijf levert onder meer aan de politie en krijgsmachten in Europa en aan internationale hulporganisaties.

De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS verwacht dit jaar een verlies voor bijzondere posten te zullen lijden van 2 miljard Zweedse kroon (220 miljoen euro). Het bedrijf, dat opereert vanuit Noorwegen, Denemarken en Zweden, maakt een moeilijk jaar door, onder meer door de oorlog in Irak en de longziekte SARS. Desondanks wist het tegen de verwachting in het tweede kwartaal af te sluiten met een winst voor belasting van 87 miljoen kroon (9,64 miljoen euro). De omzet daalde van 17,8 naar 15,3 miljard kroon (1,69 miljard euro).

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft in juli iets meer passagiers vervoerd dan in dezelfde maand vorig jaar. Het waren er vier miljoen, een stijging van 0,3 procent. De vliegtuigen waren echter minder goed bezet. De zogeheten beladingsgraad, het aantal passagiers in verhouding tot het aantal stoelen, was in juli 74,6 procent, een daling van 1 procentpunt.

[ 11.08.2003, 22:01: Bericht ge-edit door: LilWiz ]

Berichten: 3613 | Plaats: Venray | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
LilWiz
life ain't hard, just don't make it hard


Beoordeeld:
5
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor LilWiz   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Kort economisch nieuws van dinsdag 12 augustus:

Deere & Company, de grootste fabrikant van landbouwmachines ter wereld, heeft in het derde kwartaal van het op 1 november begonnen boekjaar een stijging van de nettowinst geboekt met 68 procent tot 247,5 miljoen dollar. De omzet van het Amerikaanse concern nam toe met 11 procent tot 4,4 miljard dollar.

De Franse industriële productie is in juni 1,2 procent gestegen ten opzichte van de maand ervoor. Dat is de grootste stijging in bijna twee jaar en ook meer dan analisten hadden verwacht. In mei daalde de industriële productie volgens herziene cijfers met 1,3 procent. Dat gebeurde onder invloed van massale stakingen. Nu die voorbij zijn en het consumentenvertrouwen toeneemt, gaat het ook weer beter met de industriële productie.

De inflatie in Groot-Brittannië is in juli 2,9 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat is meer dan verwacht. In juni gingen de gemiddelde prijzen met 2,8 omhoog. De Britse centale bank streeft ernaar de inflatie onder de 2,5 procent te houden. In Groot-Britannië staat de rente momenteel op 3,5 procent, het laagste niveau in bijna vijftig jaar. De kans de rente verder omlaag gaat, is nu kleiner geworden.

Oliemaatschappij Shell heeft dinsdag de prijs voor benzine verhoogd. Een liter ongelode Euro kost nu 1,175 euro. Dat betekent een prijssstijging van 0,6 cent. Ook Super Plus is duurder geworden. Een liter kost bij de Shell-pomp 1,229 euro. Diesel bleef in prijs gelijk. Het is de derde keer deze maand dat de prijs van benzine is verhoogd. Begin augustus kostte een liter Euro nog 2,6 cent minder. Sinds half mei is er 5 cent bijgekomen.

De Vlaamse Luchttransport Maatschappij (VLM) gaat met ingang van maandag dagelijks van Rotterdam naar Hamburg vliegen. De route is vooral bedoeld voor zakenreizigers tussen beide wereldhavens.

Akzo Nobel gaat voor 30 miljoen dollar een onderzoekscentrum oprichten in het Amerikaanse Pontiac. Het geld wordt ook uitgegeven aan een nieuwe fabriek voor autolakken. Dat heeft het chemieconcern dinsdag meegedeeld. Het bedrijf wil verder groeien op de Amerikaanse markt voor autolakken. De fabriek gaat halfproducten leveren die elders in de wereld tot verf worden verwerkt.

De Duitse internetaanbieder T-Online, onderdeel van Deutsche Telekom, heeft in de eerste helft van dit jaar een verlies geleden van 16 miljoen euro netto. Dat is aanzienlijk minder dan het negatieve resultaat van 46 miljoen euro in de eerste helft van vorig jaar. De omzet groeide met 22 procent tot 894 miljoen euro. T-Online, met eind juni in Europa 12,7 miljoen abonnees, heeft de raming van de winst over heel 2003 opgetrokken.

De Franse verzekeraar Axa heeft door afschrijvingen van 1,1 miljard euro zijn nettowinst in de eerste helft van dit jaar zien zakken van 837 miljoen tot 209 miljoen euro. Het resultaat is een stuk lager dan analisten hadden voorzien. De omzet nam af van 40,14 miljard tot 37,45 miljard euro.

De Britse betaalzender BSkyB is door een sterke groei van het aantal abonnees op winst uitgekomen. Over het eind juni afgesloten boekjaar 2002/2003 behaalde de tv-zender een winst voor belastingen, goodwill en bijzondere posten van 260 miljoen pond sterling (369 miljoen euro). Dat is meer dan was verwacht. In het voorgaande boekjaar ontstond er een verlies van 22 miljoen pond. De omzet nam toe met 15 procent tot 3,19 miljard pond (4,53 miljard euro).

Het Amerikaanse concern AOL Time Warner, begin 2001 ontstaan door een fusie van internetbedrijf America Online en mediagroep Time Warner, overweegt AOL uit zijn naam te schrappen. Dat heeft een woordvoerder van het concern meegedeeld. Het initiatief tot de naamswijziging komt van AOL. Het denkt dat zijn merknaam schade ondervindt door associatie met de problemen bij het moederconcern.

Het Amerikaanse chemieconcern DuPont onderhandelt over de verkoop van zijn divisie Textiles and Interiors (vezels voor kleding en woninginrichting) aan branchegenoot Koch Industries. DuPont besloot vorig jaar de divisie af te stoten. Het concern liet in april al weten in gesprek te zijn met een mogelijke koper, maar noemde toen nog geen naam.

Het Zwitserse levensmiddelenconcern Hero heeft de nettowinst in de eerste helft van dit jaar met 88 procent zien dalen van 34,7 miljoen frank tot 4 miljoen frank (2,6 miljoen euro). Dat is volgens het bedrijf grotendeels toe te schrijven aan een wijziging van de boekhoudmethode. De winst voor belasting en rentelasten daalde met 44 procent tot 38,4 miljoen frank. De omzet groeide met 14,5 procent tot 711 miljoen frank (462 miljoen euro).

[ 12.08.2003, 23:24: Bericht ge-edit door: LilWiz ]

Berichten: 3613 | Plaats: Venray | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
LilWiz
life ain't hard, just don't make it hard


Beoordeeld:
5
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor LilWiz   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Kort economisch nieuws van woensdag 13 augustus:

De IT-dienstverlener Atos Origin zag de omzet in het tweede kwartaal van dit jaar met 3,4 procent toenemen tot 763 miljoen euro in vergelijking met dezelfde periode in 2002. Deze omzetcijfers zijn in lijn met de eerder uitgesproken verwachting, zo meldde Atos woensdag.

Het Amerikaanse detailhandelsconcern Wal-Mart heeft in het tweede kwartaal van het op 1 februari begonnen boekjaar een nettowinst behaald van 2,3 miljard dollar. Dezelfde periode van het vorige boekjaar leverde een winst op van net iets meer dan 2 miljard dollar. Eerder deze maand gaf Wal-Mart de winststijging in een raming al aan. De omzet nam toe met 11 procent tot 62,6 miljard dollar.

De centrale bank van Noorwegen heeft haar belangrijkste rentetarief met ingang van 14 augustus verlaagd van 4,0 tot 3,0 procent. De bank zag daarvoor ruimte wegens een vermindering van het inflatierisico. Het monetaire beleid is erop gericht de geldontwaarding beperkt te houden tot hooguit 2,5 procent.

De omzet van de detailhandel in de Verenigde Staten is in juli toegenomen met 1,4 procent. Exclusief de autoverkopen was er een groei van 0,8 procent. Analisten hadden in beide gevallen een duidelijk lager cijfer verwacht. De toename van de omzet in juni is herzien van 0,5 tot 0,9 procent.

News Corporation, het concern van de Australisch-Amerikaanse mediamagnaat Rupert Murdoch, heeft in het laatste kwartaal van het eind juni afgelopen boekjaar een nettowinst geboekt van 612 miljoen Australische dollar (353 miljoen euro) tegen een verlies van 3,2 miljard dollar in dezelfde periode van het voorgaande jaar, toen er een fors bedrag aan afschrijvingen was. Het bedrijfsresultaat steeg met 8 procent tot 882 miljoen dollar (509 miljoen euro). De omzet nam toe van 6,94 tot 7,13 miljard dollar (4,1 miljard euro).

De supermarktonderneming Laurus verkoopt twintig van de 28 Battard- en Central Cash-winkels die het nog in België exploiteert, aan Carrefour Belgium. De verkoop moet begin 2004 zijn afgerond. Dat heeft het bedrijf uit Den Bosch woensdag bekendgemaakt. Laurus trekt zich terug uit België om zich te concentreren op Nederland met de ketens Edah, Super de Boer en Konmar.

Een maand na de definitieve overname door Bestmeat stapt Dumeco-directievoorzitter F. Stortelder van de vleesverwerker al op. Dumeco maakte woensdag bekend dat Stortelder en de raad van commissarissen een verschil van mening hebben over het te voeren beleid. Vice-voorzitter G. Janssen van Bestmeat neemt de taken van de directievoorzitter voorlopig waar. Een woordvoerster van Dumeco wilde niet ingaan op de precieze redenen voor het vertrek.

Het Zwitserse bankconcern UBS heeft in het tweede kwartaal zijn nettowinst zien oplopen met 23 procent tot 1,64 miljard frank (1,06 miljard euro). Het resultaat is beter dan analisten hadden verwacht. Het concern ziet de neerwaartse druk op de banksector afnemen. De inkomsten waren met 9,11 miljard frank (5,9 miljard euro) vrijwel onveranderd.

Het Duitse machinebouw- en truckconcern MAN heeft in de eerste helft van dit jaar een winst vor belastingen behaald van 24 miljoen euro. In dezelfde periode van 2002 bedroeg de winst 3 miljoen euro. De sterke verbetering is een gevolg van besparingen in de truckdivisie. De omzet nam toe met 1 procent tot 7 miljard euro.

Bij Degussa, Duits producent van speciale chemicaliën, is de bedrijfswinst in het eerste halfjaar met 7 procent gedaald tot 312 miljoen euro. De omzet nam met 3 procent af tot 5,8 miljard euro. Oorzaken van de afname zijn de hoge koers van de euro, hogere grondstoffenprijzen en minder vraag. Voor heel 2003 gaat Degussa uit van een daling van de resultaten.

Den norske Bank (DnB) heeft in het tweede kwartaal de winst voor belastingen weten te vergroten van 549 miljoen tot 949 miljoen kroon (1,14 miljard euro). Het resultaat is beter dan verwacht. De grootste bank van Noorwegen verwacht dat heel 2003 ook een beter resultaat zal opleveren dan 2002.

[ 14.08.2003, 13:21: Bericht ge-edit door: LilWiz ]

Berichten: 3613 | Plaats: Venray | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
LilWiz
life ain't hard, just don't make it hard


Beoordeeld:
5
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor LilWiz   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Kort economisch nieuws van donderdag 14 augustus:

Het aantal werknemers in de Verenigde Staten dat een WW-uitkering heeft aangevraagd is vorige week onder de 400.000 gebleven. In totaal bedroeg het aantal nieuwe aanvragen 398.000. Dat zijn er 2000 meer dan in de voorafgaande periode. De cijfers tonen volgens het ministerie van Arbeid aan dat de groei van de werkloosheid zich matigt.

In de Verenigde Staten zijn de producentenprijzen in de maand juli met 0,1 procent gestegen. Vooral benzine (plus 3,6 procent) en auto's (plus 0,4 procent) werden duurder. De stijging van de producentenprijzen vermindert de dreiging van deflatie.

Bij Dresdner Bank verdwijnen weer enkele duizenden banen. Het bankonderdeel van de Duitse verzekeringsmaatschappij Allianz liet donderdag weten dat er de komende twee jaar een streep gaat door 4700 arbeidsplaatsen. Eerder had de bank al bekendgemaakt 11.000 van de 50.000 banen te schrappen. De extra afslankingsoperatie komt uit de koker van de nieuwe topman Herbert Walter. Die wil in de komende twee jaar de kosten met 1 miljard euro omlaagbrengen.

Het Duitse verzekeringsconcern Allianz is na vier kwartalen van verlies weer op winst uitgekomen. In het tweede kwartaal van dit jaar behaalde de verzekeraar een winst van netto 622 miljoen euro tegen een verlies van 356 miljoen euro in dezelfde periode van 2002. De inkomsten namen af van 26,25 miljard tot 24,63 miljard euro. De problemen bij de bankdivisie (Dresdner Bank) zijn nog niet opgelost. Daar zouden weer banen moeten verdwijnen. Dresdner leed een halfjaarverlies (voor belastingen) van 45 miljoen euro.

ThyssenKrupp, de grootste staalproducent van Duitsland, heeft in het derde kwartaal van het eind september aflopende boekjaar 2002/2003 zijn winst voor belastingen zien zakken met 30 procent tot 221 miljoen euro. De omzet verminderde met 8 procent tot 8,9 miljard euro. Het concern verwacht als gevolg van de zwakke marktomstandigheden dat het zijn verwachting van een winst van 1,5 miljard euro over heel het boekjaar niet kan waarmaken.

De Duitse erotiekonderneming Beate Uhse, in Nederland eigenares van het postorderbedrijf Pabo, heeft in de eerste zes maanden van dit jaar de winst voor belastingen weten op te voeren met 11 procent tot 8,5 miljoen euro. De omzet groeide met 8 procent tot 128,6 miljoen euro. De onderneming gaat voor heel 2003 uit van een winststijging van 6 procent.

Het Duitse energieconcern Eon heeft in de eerste helft van dit jaar de nettowinst zien dalen van 3,41 miljard tot 2,75 miljard euro. Het resultaat viel binnen de verwachtingen. De omzet schoot omhoog van 16,2 miljard tot 24,1 miljard euro, een gevolg van de overname van Ruhrgas en Powergen.

Airspray, producent van onder meer drukpompjes voor vloeibare zeep, heeft het afgelopen jaar uitstekend gedraaid. De stijging van de winst voor belastingen met 15 procent in het eerste halfjaar, verwacht het Alkmaarse bedrijf ook in de laatste zes maanden van dit jaar.

Orange Fund heeft in de eerste helft van dit jaar maar mager weten te scoren. Inclusief een uitgekeerd contant dividend kwam het beleggingsresultaat op 4,1 procent. Orange belegt in kleine en middelgrote Nederlandse bedrijven.

[ 15.08.2003, 11:48: Bericht ge-edit door: LilWiz ]

Berichten: 3613 | Plaats: Venray | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
LilWiz
life ain't hard, just don't make it hard


Beoordeeld:
5
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor LilWiz   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Kort economisch nieuws van vrijdag 15 augustus:

Het gespecialiseerde softwarebedrijf HITT heeft in China een order in de wacht gesleept van 3 miljoen euro. Het bedrijf gaat in de haven van Shanghai een begeleidingssysteem voor de scheepvaart opzetten. Dat moet het verkeer in de haven en de waterwegen veiliger en efficiënter maken.

Softwaremaker Exact ziet af van een bod op de Zuid-Afrikaanse branchegenoot Softline. Eind juni nam de onderneming een belang 15 procent in de Zuidafrikanen en bood tevens 61 miljoen euro voor de rest van de aandelen. Begin deze maand bood de Britse concurrent Sage echter meer.

De index voor de consumentenprijzen in de Verenigde Staten is in juli gestegen met 0,2 procent. Dat komt overeen met de verwachtingen van analisten. De index zonder de sterk schommelende prijzen van levensmiddelen en energie, die maatgevend is voor de 'kerninflatie', ging eveneens omhoog met 0,2 procent. Er was 0,1 procent verwacht.

De industriële productie in de Verenigde Staten is in juli met 0,5 procent toegenomen. Dit is de grootste stijging sinds januari en overtreft verwachtingen van analisten, die in doorsnee hadden gerekend op een stijging van 0,2 procent. De industrie profiteerde van grotere detailhandelsomzetten, waardoor voorraden moesten worden aangevuld. De meeste vraag was er naar auto's, elektronica en computers.

De Deense bierbrouwer Carlsberg heeft in de eerste helft van dit jaar te maken gehad met een daling van de nettowinst met 37 procent tot 255 miljoen kroon (34 miljoen euro). De omzet verminderde met 7 procent tot 16,3 miljard kroon (2,2 miljard euro). Dat is vooral toe te schrijven aan ongunstige wisselkoersveranderingen en de verkoop van belangen in Zwitserland. De bierverkoop nam toe met 3 procent tot 25,8 miljoen hectoliter. Het merk Carlsberg liet een groei zien van 4 procent.

Het Duitse elektro- en technologieconcern Siemens heeft zijn divisie Life Support Systems (LSS) voor 150 miljoen euro verkocht aan het Zweedse Getinge. LSS maakt ventilatoren en verdovingsapparatuur voor ziekenhuizen. Er werken wereldwijd 720 mensen. Siemens moest de divisie van de Europese Commissie verkopen om te mogen samenwerken met Draeger Medical.

De economie in Zwitserland zal dit jaar krimpen met 0,3 procent, zo verwacht het Zwitserse ministerie van Economische Zaken. In mei ging het nog uit van een nulgroei. De consumptieve bestedingen blijken echter zwakker te zijn dan was voorzien en de export valt ook tegen.

Oliemaatschappij Shell heeft vrijdag de prijs van diesel verlaagd. Diesel is een cent goedkoper geworden en komt op 77,5 cent per liter. De prijzen van euro ongelood en super plus zijn ongewijzigd. Shell baseert de prijzen van autobrandstof op internationale productnoteringen.

Berichten: 3613 | Plaats: Venray | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
  Dit onderwerp heeft 5 pagina's: 1  2  3  4  5   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS