Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Economie » Kort economisch nieuws (Pagina 5)

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!   Dit onderwerp heeft 5 pagina's: 1  2  3  4  5   
Auteur Onderwerp: Kort economisch nieuws
LilWiz
life ain't hard, just don't make it hard


Beoordeeld:
5
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor LilWiz   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Kort economisch nieuws van vrijdag 17 oktober:

Het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern Samsung Electronics heeft in het derde kwartaal de verwachtingen ruim overtroffen. Het concern kon dankzij een sterke vraag naar platte beeldschermen en chips een stijging van de nettowinst met 6 procent boeken tot 1,84 biljoen won (1,34 miljard euro). De omzet bereikte met een stijging van 15 procent tot 11,26 biljoen won (8,22 miljard euro) een record.

De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing stopt eind volgend jaar met de productie van de Boeing 757. In verband daarmee treft het bedrijf in het derde kwartaal een voorziening van 184 miljoen dollar. De 757 is een soort langgerekte versie van de bekende Boeing 737 en biedt plaats aan ongeveer tweehonderd mensen. De afgelopen twintig jaar zijn meer dan duizend van deze toestellen gebouwd. De vraag nam de afgelopen tijd echter af.

De economie van China is in het derde kwartaal met 9,1 procent gegroeid. Daarmee lijkt China zich helemaal te hebben hersteld van de uitbraak van de longziekte SARS die in het voorgaande kwartaal voor het laagste groeitempo (6,7 procent) in elf jaar zorgde. De Chinese regering heeft de nieuwe cijfers vrijdag bekendgemaakt. Voor geheel 2003 gaat ze uit van een groei van 8,5 procent.

Berichten: 3613 | Plaats: Venray | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
LilWiz
life ain't hard, just don't make it hard


Beoordeeld:
5
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor LilWiz   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Kort economisch nieuws van zondag 19 oktober:

De Zwitserse telecomonderneming Swisscom wil volgens het Duitse blad Der Spiegel het mobieletelefoniebedrijf Debitel verkopen. De oud-topman van Debitel, Joachim Dreyer, zou een geïnteresseerde koper zijn.

Chinezen kunnen sinds dit weekeinde BMW's kopen die in eigen land zijn geproduceerd. De auto's zijn ongeveer 21.000 euro goedkoper dan de geïmporteerde modellen. BMW wil jaarlijks 30.000 auto's in China produceren.

Het personeel van de in problemen geraakte Duitse luchtvaartmaatschappij Aero Lloyd eist dat de banken de geldkraan weer opendraaien. De chartermaatschappij vliegt sinds donderdag niet meer, omdat Bayerische Landesbank had besloten geen geld meer in het bedrijf te stoppen. Daardoor kon Aero Lloyd niet meer aan zijn verplichtingen voldoen.

Deutsche Telekom verwacht dit jaar een operationeel resultaat voor rente, belasting en afschrijvingen van 18 miljard euro te boeken. Eerder ging het telecomconcern nog uit van 17,2 tot 17,4 miljard euro.

Berichten: 3613 | Plaats: Venray | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
LilWiz
life ain't hard, just don't make it hard


Beoordeeld:
5
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor LilWiz   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Kort economisch nieuws van maandag 20 oktober:

De 'index of leading indicators', een soort barometer voor de Amerikaanse economie, is in september gedaald met 0,2 procent na vier maanden achtereen te zijn gestegen. Volgens de Conference Board, het instituut dat de index publiceert, betekent dit niet dat het herstel van de economie stokt. Wel zou het wat aan kracht kunnen inboeten. Analisten hadden voor september een onveranderde index verwacht. In augustus was er een stijging van 0,4 procent.

Het Duitse autoconcern Volkswagen (VW) begint eind dit jaar met de bouw van een fabriek voor de productie van zware vrachtwagens en bussen in Mexico. Het bedrijf moet in de zomer van volgend jaar gaan draaien met onderdelen die worden aangevoerd vanuit de VW-vestiging in het Braziliaanse Resende, aangevuld met in Mexico geproduceerde onderdelen. VW streeft naar een productie van 2000 wagens in 2006 en wil daarmee een marktaandeel van 15 procent in Mexico bereiken.

Valeo, de Franse producent van auto-onderdelen, heeft de nettowinst in het derde kwartaal van dit jaar zien dalen met ruim 19 procent van 31 miljoen euro tot 25 miljoen euro. De omzet kromp met 6,9 procent tot 2,09 miljard euro. Valeo wijt de verslechtering vooral aan de waardevermindering van de dollar en van Aziatische valuta's. De resultaten vielen analisten tegen.

Het Franse bedrijf Metaleurop (productie en recycling van non-ferrometalen) heeft zich maandag insolvent verklaard nadat het onmogelijk was gebleken tot een akkoord te komen met de schuldeisers. Na de sluiting van een vestiging in Noyelles-Godault in Noord-Frankrijk met 830 werknmers begin dit jaar heeft de onderneming nog 900 werknemers, voornamelijk in Duitsland. In 2001 was er een verlies van 32 miljoen euro op een omzet van 650 miljoen euro. Er is nog geen jaarrekening over 2002.

Het farmacieconcern Novartis heeft vooral door de groeiende vraag naar hogebloeddrukbestrijder Diovan en de leukemiepil Gleevec in het derde kwartaal 7 procent meer winst geboekt dan vorig jaar. De nettowinst kwam uit op 1,28 miljard dollar tegen 1,19 miljard dollar in dezelfde periode van 2002. De omzet van het Zwitserse concern steeg met 16 procent tot 6,21 miljard dollar.

De Europese divisie van het Amerikaanse autoconcern General Motors gaat volgend jaar zwarte cijfers schrijven. De eerste winst sinds 1999 is te danken aan de nieuwe Opel Astra compact en kostenbesparingen, aldus de vice-president van GM Europe, Jonathan Browning, tegenover The Wall Street Journal. Het verlies in dit jaar valt volgens hem hoger uit dan de verwachte 200 miljoen dollar door de lage dollarkoers en de prijzenslag in de autobranche.

Hasbro, de op een na grootste speelgoedfabrikant van de Verenigde Staten, heeft in het derde kwartaal zijn nettowinst zien stijgen van 55,8 miljoen tot 68,5 miljoen dollar. De omzet ging 18 procent omhoog tot 971,1 miljoen dollar. Hasbro, vooral bekend van Trivial Pursuit, profiteerde van de populariteit van nieuwe producten als BeyBlades en Videonow.

Het Amerikaanse conglomeraat 3M (Minnesota Mining & Manufacturing), onder meer bekend van de gele Post-it-plakmemo's, heeft zijn verwachtingen voor de rest van het jaar opwaarts bijgesteld. In het derde kwartaal boekte de producent van tal van consumptie- en kantoorartikelen 663 miljoen dollar nettowinst. Dat is een stijging van ruim 20 procent ten opzichte van de 545 miljoen dollar van het derde kwartaal vorig jaar. De omzet nam ruim 10 procent toe tot 4,62 miljard dollar.

Colgate-Palmolive verkoopt zijn Europese wasmiddelenmerken aan Procter & Gamble. Het gaat om producten die worden verkocht in Frankrijk, Italië en Scandinavië. De twee Amerikaanse concerns hebben geen financiële bijzonderheden gegeven over de transactie. Colgate wil zich sterker concentreren op producten voor persoonlijke verzorging, zoals tandpasta en toiletzeep.

Berichten: 3613 | Plaats: Venray | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
LilWiz
life ain't hard, just don't make it hard


Beoordeeld:
5
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor LilWiz   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Kort economisch nieuws van dinsdag 21 oktober 2003:

De Rabobank verhoogt per 22 oktober de hypotheekrente. Reden voor de verhoging is de stijging van de rente op de kapitaalmarkten. Dat heeft de marktleider in hypotheken dinsdag gezegd.

De Amerikaanse vrachtwagenfabrikant Paccar, in Nederland eigenaar van DAF Trucks, heeft in het derde kwartaal iets beter gepresteerd dan vorig jaar. Paccar behaalde, mede dankzij kostenbesparingen, een nettowinst van 132,5 miljoen dollar. Vorig jaar was dat nog 128,9 miljoen.

Het Finse concern Kone, fabrikant van liften, automatische deuren en installaties voor het afhandelen van vracht, heeft in de eerste negen maanden van dit jaar een stijging van de winst voor belasting geboekt met 14,2 procent van 176,7 miljoen tot 201,8 miljoen euro. De omzet nam toe van 2,68 miljard tot 3,78 miljard euro. De resultaten zijn beter dan analisten hadden verwacht. Kone sloot vorige maand een overeenkomst voor verkoop van zijn tractordivisie.

Het Amerikaanse telecomconcern AT&T heeft het bedrijfsresultaat in het derde kwartaal zien dalen van 525 miljoen tot 458 miljoen dollar. De nettowinst kwam uit op 418 miljoen als gevolg van 40 miljoen dollar aan eenmalige lasten. De omzet kromp met 8,1 procent tot 8,6 miljard dollar. AT&T wijt de verslechtering aan verkrapping van de winstmarges door druk op de tarieven en zwakke vraag.

Het Amerikaanse telecomconcern SBC Communications heeft in het derde kwartaal van dit jaar een daling van de nettowinst moeten incasseren met 28,6 procent van 1,71 miljard tot 1,22 miljard dollar. De winstval was groter dan analisten hadden verwacht.

's Werelds grootste pakketvervoerder, United Parcel Service (UPS), heeft in het derde kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. De nettowinst kwam uit op 739 miljoen tegen 578 miljoen dollar in het derde kwartaal van 2002. Vorig jaar viel de winst wel veel lager uit doordat een staking dreigde bij het Amerikaanse concern. De omzet ging 7 procent omhoog tot 8,31 miljard dollar.

De Duits-Amerikaanse autofabrikant DaimlerChrysler heeft in het derde kwartaal een nettoverlies geboekt van 1,65 miljard euro. In dezelfde periode vorig jaar verscheen er een winst van 780 miljoen euro in de boeken. Met het Amerikaanse onderdeel Chrysler gaat het weer wat beter. DaimlerChrysler schreef 1,96 miljard euro af op zijn belang in EADS, het Europese defensie-, lucht- en ruimtevaartconcern.

Het Zweedse concern Electrolux, de grootste producent van huishoudelijke apparaten ter wereld, heeft zijn nettowinst in het derde kwartaal fors zien dalen van 1,23 miljard naar 767 miljoen kroon (86,4 miljoen euro). Het resultaat is een stuk lager dan analisten hadden verwacht. Electrolux schrijft de winstdaling deels toe aan valutaeffecten. De omzet daalde van 31,76 naar 30,39 miljard kroon (3,42 miljard euro).

Het Franse concern Alcatel verkoopt zijn batterijendivisie Saft voor 390 miljoen euro aan de investeringsmaatschappij Doughty Hanson. Saft heeft ongeveer 4000 werknemers bij veertien vestigingen in acht landen. Het bedrijf boekte vorig jaar een omzet van 550 miljoen euro. Alcatel heeft besloten tot verkoop om zich sterker te kunnen concentreren op de kernactiviteit telecomapparatuur.

De Duitse producent van consumentenelektronica Grundig, die sinds april in surseance verkeert, voert exclusieve onderhandelingen over de verkoop van de autoradiodivisie Grundig Car InterMedia System (GCIS) met de Amerikaanse fabrikant van auto-onderdelen Delphi Corporation. Volgens Delphi valt binnen enkele weken een besluit te verwachten. GCIS boekte vorig jaar een omzet van ruim 170 miljoen euro.

De Universiteit Utrecht heeft Schipholdirecteur drs. G. Cerfontaine per 1 november in deeltijd benoemd tot gewoon hoogleraar 'Verantwoord bestuur van ondernemingen / Corporate Governance'. Dat heeft de universiteit dinsdag bekendgemaakt. Het betreft een zogenaamde 0,0-aanstelling, waaraan geen honorering te pas komt.

Randstad is van plan Thuiszorg Perfect over te nemen. Hiermee wil Randstad zijn positie op de thuiszorgmarkt versterken. Het bedrijf heeft dinsdag geen overnamebedrag bekendgemaakt. Thuiszorg Perfect heeft 1600 werknemers. De verwachte omzet over 2003 bedraagt 23 miljoen euro. Randstad verwacht dat de thuiszorgmarkt de komende jaren flink zal groeien door de vergrijzing.

Berichten: 3613 | Plaats: Venray | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
LilWiz
life ain't hard, just don't make it hard


Beoordeeld:
5
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor LilWiz   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Kort economisch nieuws van dinsdag 28 oktober:

Het Finse telecomconcern Nokia schrapt zijn notering aan de effectenbeurs in Londen. Volgens de mobieltjesfabrikant is er te weinig handel op de London Stock Exchange in het aandeel Nokia. De meeste handel heeft plaats in Helsinki (60 procent) en New York (25 procent). Nokia heeft ook een notering in Stockholm en Frankfurt.

Werknemers van Deutsche Telekom moeten uren en geld inleveren. Alleen zo kunnen zij voorkomen dat er verder wordt gesneden in de personeelssterkte, zo vindt de directie van de grootste Duitse telecomaanbieder. In de komende CAO-onderhandelingen stelt het concern voor dat het personeel 10 procent van zijn werktijd en salaris inlevert. Dat levert honderden miljoenen euro's aan besparingen op om 10.000 banen te kunnen financieren.

De familie Van Dobben neemt met twee investeerders de de snackproducent Cold Food over van de Van Dijk Groep. Cold Food maakt onder meer de de kroketten Kwekkeboom en Van Dobben. Het bedrijf produceert bovendien snacks onder de naam Laan Snacks en Rijk's. De familie heeft in het verleden de productie van haar eigen merk kroketten en andere snackproducten aan Cold Food overgedragen. De Van Dobbens krijgen nu het merk weer in eigen handen. De investeerdersgroepen MIO Fund en Synergia Capital Fund II werken bij de overname samen met de familie Van Dobben.

Lockheed Martin, het grootste defensieconcern ter wereld, heeft in het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 217 miljoen dollar. Dat is minder dan de 290 miljoen in dezelfde periode vorig jaar, maar meer dan analisten hadden verwacht. De winstdaling is een gevolg van een eenmalige last, die samenhangt met vervroegde aflossing van schuld. De omzet steeg 23 procent naar 8,1 miljard dollar.

De orderontvangst voor duurzame gebruiksgoederen in de Verenigde Staten is in september toegenomen met 0,8 procent. Analisten hadden een sterkere toename verwacht van ongeveer 1,2 procent. Een meevaller was de correctie van de vermindering van de orderstroom in augustus van 1,1 tot 0,1 procent. Exclusief de defensieorders was er in september een toename van 2,6 procent, het beste resultaat sinds juni.

De Japanse autofabrikant Honda heeft in het tweede kwartaal van het op 1 april begonnen boekjaar een recordwinst geboekt van 137,4 miljard yen (1,1 miljard euro) tegen 87,2 miljard yen in dezelfde periode van het voorgaande jaar. Het bedrijf heeft zijn winstprognoses voor het hele jaar naar boven bijgesteld. De omzet steeg 4,7 procent naar 4,03 biljoen yen (32,2 miljard euro). Vooral in de Verenigde Staten deed Honda het goed.

De winst van de Britse sigarettenfabrikant British American Tobacco is in het derde kwartaal 21 procent gedaald van 334 miljoen naar 265 miljoen pond sterling (385 miljoen euro). Het bedrijf ondervindt met name in de Verenigde Staten concurrentie van goedkopere merken. De omzet steeg van 6,29 naar 6,59 miljard pond (9,58 miljard euro).

Het vertrouwen van het West-Duitse bedrijfsleven in de economie is in oktober voor de zesde maand op rij gestegen. De index die het onderzoeksinstituut Ifo hanteert, steeg van 92,0 in september naar 94,2. Dat is hoger dan de 92,1 die analisten in doorsnee hadden verwacht. Het cijfer voor september is een lichte correctie van de eerder opgegeven 91,9.

De Zuid-Afrikaanse financiële dienstverlener Old Mutual verkoopt de gerenommeerde Britse effectenbank Gerrard voor 210 miljoen pond sterling (302 miljoen euro) aan Barclays Bank. Old Mutual werd in 2000 eigenaar van Gerrard voor 525 miljoen pond, maar verkocht sindsdien een aantal onderdelen daarvan. Bij Gerrard werken 1200 mensen. De bank heeft 116.000 cliënten en beheert 12,5 miljard pond (18 miljard euro) aan vermogens.

De Franse internetaanbieder Wanadoo, een dochter van France Telecom, heeft in het derde kwartaal een stijging van de omzet ten opzichte van dezelfde periode van 2002 geboekt met 29 procent tot 679 miljoen euro. Daarvan kwam 529 miljoen uit Frankrijk. Wanadoo kreeg in het derde kwartaal 252.000 nieuwe klanten voor breedbandinternet. Aan het eind van het derde kwartaal waren er in totaal 8,89 miljoen klanten in Europa, onder wie 2,07 miljoen voor breedband.

Het Britse olieconcern BP heeft in het derde kwartaal van dit jaar een stijging van de winst exclusief eenmalige posten geboekt met 25 procent van 2,3 miljard dollar tot 2,87 miljard dollar. Het resultaat ligt aan de onderkant van de prognoses van analisten. De winstgroei is veroorzaakt door de stijging van de olie- en gasprijzen en een in augustus opgerichte gezamenlijke onderneming met het Russische bedrijf TNK. Die telde in september voor het eerst mee in de resultaten van BP.

De omzet van de Britse WPP Group, het grootste reclamebureau ter wereld, is in het derde kwartaal van dit jaar gestegen met 11 procent tot 1,03 miljard pond sterling (1,48 miljard euro). Dat was grotendeels te danken aan de overname van Cordiant Communications. Gecorrigeerd voor dat effect en voor veranderingen in de wisselkoersen bedroeg de omzetgroei ruim 2 procent.

Berichten: 3613 | Plaats: Venray | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
LilWiz
life ain't hard, just don't make it hard


Beoordeeld:
5
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor LilWiz   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Kort economisch nieuws van woensdag 29 oktober:

Boeing is in het derde kwartaal uitgekomen op een nettowinst van 256 miljoen dollar tegen een winst van 372 miljoen dollar in dezelfde periode van 2002. De winst is hoger dan analisten hadden verwacht. De omzet verminderde van 12,7 miljard tot 12,5 miljard dollar. De Amerikaanse vliegtuigbouwer heeft zijn raming van de winst per aandeel over heel 2003 iets verlaagd.

Het Amerikaanse olieconcern ConocoPhillips heeft in het derde kwartaal een nettowinst geboekt van 1,31 miljard dollar. In het derde kwartaal van vorig jaar kwam er een nettoresultaat van 116 miljoen dollar uit de bus. Toen was de fusie tussen Conoco en Phillips net een maand een feit. De omzet nam toe met 80 procent tot 26,5 miljard dollar.

Het Amerikaanse Halliburton heeft in het derde kwartaal met opdrachten voor de wederopbouw van Irak een omzet behaald van 900 miljoen dollar. Daar kwam een bedrijfswinst uit van 34 miljoen dollar. De totale omzet nam toe met 39 procent tot 4,1 miljard dollar. De totale kwartaalwinst van het concern, dat vroeger werd geleid door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Dick Cheney, zakte door bijzondere lasten van 94 miljoen tot 58 miljoen dollar.

Het Amerikaanse defensieconcern Northrop Grumman heeft in het derde kwartaal een nettowinst geboekt van 184 miljoen dollar in vergelijking met een verlies van 59 miljoen dollar in dezelfde periode van 2002. De omzet schoot omhoog met 56 procent tot 6,6 miljard dollar. Northrop verwacht verdere groei omdat het grote orders heeft binnengehaald en meedingt naar een aantal miljardenprojecten.

De Amerikaanse telecomconcerns BellSouth en AT&T hebben hun hernieuwde overleg over een fusie afgebroken, zo heeft The Wall Street Journal woensdag gemeld. De krant rapporteerde vorige week dat de twee weer in gesprek waren, maar BellSouth zou zijn afgehaakt omdat het de gevraagde prijs van ongeveer 19 miljard dollar voor overname van AT&T te hoog vindt.

Fujitsu Siemens, de grootste fabrikant van personal computers in Europa, heeft in de eerste helft van het op 1 april begonnen boekjaar een winst voor belasting geboekt van 11 miljoen euro. Het is het eerste positieve halfjaarresultaat sinds het bedrijf in 1999 werd opgericht door het Japanse Fujitsu en het Duitse Siemens. In dezelfde periode van het voorgaande boekjaar was er een verlies van 21 miljoen euro. De omzet verminderde met 9 procent tot 2,23 miljard euro door de koersstijging van de euro en scherpe concurrentie.

HypoVereinsbank heeft in het derde kwartaal van dit jaar een winst voor belasting geboekt van 368 miljoen euro na vier kwartalen met flinke verliezen. In dezelfde periode van 2002 was er een negatief resultaat van 109 miljoen euro. De winst bij de Duitse bank was voor een belangrijk deel te danken aan de opbrengst van 279 miljoen euro uit de verkoop van dochterbedrijf Norisbank. HypoVereinsbank gaat in het kader van de lopende reorganisatie nog meer belangen afstoten.

Het bedrijfsresultaat van France Telecom is in het derde kwartaal van dit jaar gestegen met 27,1 procent tot 2,8 miljard euro. Na correctie voor veranderingen in de structuur van het concern, vooral door verkoop van belangen, was sprake van een stijging met 33,4 procent. De omzet van het Franse telecomconcern ging 2,2 procent omlaag naar 11,65 miljard euro. Gecorrigeerd voor structuurwijzigingen groeide de omzet met 3,3 procent.

De Duitse bandenfabrikant Continental heeft in de eerste negen maanden van dit jaar een stijging van de winst voor belasting, rentelasten en afschrijvingen geboekt met 20,7 procent tot 661 miljoen euro. Het bedrijf heeft zijn winstprognose voor het hele jaar aangescherpt van ,,duidelijk meer dan 700 miljoen euro'' tot ,,meer dan 750 miljoen euro''. De omzet was met 8,48 miljard euro onveranderd.

Het mobieletelefoniebedrijf Orange ziet het aantal klanten in Nederland weer stijgen na de terugslag die samenhing met zijn naamswijziging. In de zes maanden na de start van het vroegere Dutchtone op 1 april groeide het aantal met ruim 107.000 ofwel 10,3 procent tot 1,144 miljoen, zo heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt. Orange, dat in Nederland een marktaandeel heeft van ongeveer 10 procent, zit nog wel onder het niveau van ongeveer 1,2 miljoen klanten dat Dutchtone vorig jaar had.

De bestuursvoorzitter van de Japanse autofabrikant Mitsubishi Motors, Takashi Sonobe, is dinsdag op 62-jarige leeftijd overleden aan een hartstilstand. Hij werkte 39 jaar bij Mitsubishi en kreeg de leiding in november 2000 kort nadat het Duits-Amerikaanse autoconcern DaimlerChrysler een controlerend belang van 34 procent had genomen in Mitsubishi. Sindsdien ging het een stuk beter met het Japanse bedrijf. Sonobe speelde daarbij een cruciale rol, zo liet Mitsubishi weten in een verklaring naar aanleiding van zijn overlijden.

De Britse bank HSBC neemt Bank of Bermuda over voor 1,3 miljard dollar (1,1 miljard euro). De in Bermuda gevestigde bank werd opgericht in 1889 en heeft 3000 werknemers in dertien landen. Het balanstotaal bedraagt 11,8 miljard dollar (ruim 10 miljard euro).

Het Scandinavische telecomconcern TeliaSonera heeft over de eerste negen maanden van dit jaar een nettowinst geboekt van 4,84 miljard Zweedse kroon (532 miljoen euro). In dezelfde periode van 2002 was er een verlies van 35,9 miljard kroon, vooral door afschrijvingen. De omzet nam licht toe met 1,1 procent tot 60,72 miljard kroon (6,68 miljard euro). Het concern ontstond vorig jaar door een fusie van het Zweedse Telia en het Finse Sonera. Voor de vergelijking van de cijfers met 2002 is daarom de optelsom van de twee afzonderlijk gebruikt.

Berichten: 3613 | Plaats: Venray | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
LilWiz
life ain't hard, just don't make it hard


Beoordeeld:
5
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor LilWiz   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Kort economisch nieuws van donderdag 30 oktober:

De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia gaat de komende jaren circa 1500 banen schrappen bij activiteiten die ze beschouwt als niet tot de kern van de onderneming behorend. Dit staat in een strategisch plan voor de jaren 2004-2006 dat de directie van Alitalia donderdag heeft aangenomen. De onderneming wil met de reorganisatie geld vrijmaken voor investeringen in vernieuwing van de luchtvaartvloot.

Bouwconcern Heijmans neemt Sanders en Geraedts Groep in het Limburgse Swalmen over. De overname past in het beleid van de bouwer om de hele keten in de markt voor weg- en waterbouw te beheersen. Dat heeft het concern donderdag meegedeeld.

's Werelds grootste olieconcern ExxonMobil heeft in navolging van Koninklijke/Shell Groep tegenvallend gepresteerd in het derde kwartaal van 2003. De nettowinst steeg weliswaar sterk, maar analisten toonden zich verrast over hogere exploratieuitgaven, een lagere productie en mindere chemieopbrengsten. De nettowinst kwam uit op 3,65 miljard dollar tegen 2,64 miljard dollar in het derde kwartaal van 2002. De winststijging was vooral toe te schrijven aan de hogere olieprijzen en de verbeterde raffinagemarges. De kwartaalomzet nam 10 procent toe tot 59,84 miljard dollar.

De Italiaanse overheid heeft 400 miljoen aandelen van het elektriciteitsconglomeraat Enel verkocht, zo meldde het ministerie van Financiën in Rome. Met de opbrengst van de verkoop van zijn 6,6 procentsbelang wil de regering haar schuldenlast reduceren. De aandelen zijn gekocht door de Morgan Stanley. De Amerikaanse zakenbank heeft daarvoor iets meer dan 2 miljard euro betaald. Die gaat ze doorverkopen. De Italiaanse staat houdt een belang van 61 procent in Enel.

Deutsche Bank heeft vooral door op de kosten te besparen en minder opzij te hoeven leggen voor slechte leningen winst kunnen schrijven. Het derde kwartaal leverde een nettoresultaat op van 576 miljoen euro. Vorig jaar was deze periode nog goed voor een verlies van 299 miljoen euro. Deutsche Bank schrapt dit jaar tegen de 15.000 banen en telt sinds vijf jaar met nog geen 70.000 man niet meer zo weinig medewerkers. Het operationele resultaat viel met ruim eenderde terug tot 940 miljoen euro. De totale omzet groeide van 4,7 miljard euro naar bijna 5 miljard euro. Topman Josef Ackermann verwacht dat de resultaten over het gehele jaar ,,zeer tevreden stemmend'' zullen zijn.

De Zweedse fabrikant van telecomapparatuur Ericsson heeft in het derde kwartaal zijn nettoverlies teruggebracht naar 3,9 miljard kroon (440 miljoen euro). In dezelfde periode vorig jaar boekte het bedrijf nog een nettoverlies van 5 miljard kroon (565 miljoen euro). Al tien kwartalen lang lijdt het concern verlies. De omzet slonk 16 procent en kwam uit op 28 miljard kroon (3,16 miljard euro). Volgens topman Carl-Henric Svanberg is het ergste achter de rug en is de markt zich aan het herstellen.

De kwartaalwinst van Canon, maker van kopieerapparaten en digitale camera's kende in het derde kwartaal een recordgroei van 27 procent. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar nam de nettowinst toe van 57,5 miljard yen tot 73 miljard yen (590 miljoen euro). De omzet steeg ruim 10 procent naar 767,6 miljard yen (6,2 miljard euro). Canon verwacht de hoogste jaarwinst ooit.

Berichten: 3613 | Plaats: Venray | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
LilWiz
life ain't hard, just don't make it hard


Beoordeeld:
5
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor LilWiz   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Kort economisch nieuws van vrijdag 31 oktober:

Kas Bank heeft zich vrijdag positief uitgelaten over 2004. De dienstverlener in de effectenbranche verwacht dat de inkomsten stijgen en de kosten lager uitpakken, zodat er onder de streep meer winst overblijft. Hoe hoog die winst dan wordt, blijft onduidelijk. In het derde kwartaal kwam de nettowinst uit op 3,3 miljoen euro. Dit resultaat was mede te danken aan een belastingmeevaller. Kas Bank haalde minder provisies binnen dan gemiddeld over de eerdere kwartalen dit jaar.

Gepensioneerden van Océ, fabrikant van printers en kopieermachines, beginnen een rechtszaak tegen hun pensioenfonds. Zij eisen een volledige aanpassing van hun pensioenen over dit jaar. Dat heeft de secretaris van de Vereniging Gepensioneerden Océ (VGO) vrijdag gezegd. De gepensioneerden menen recht te hebben op een volledige aanvulling op hun uitkering.

De Bundesbank, de centrale bank van Duitsland, krimpt verder in. Vrijdag maakte Ernst Welteke, de president van de bank, bekend dat het aantal regionale vestigingen wordt verkleind tot 45. Dat gaat ten koste van 25 procent van het personeel. In mei vorig jaar besloot de Bundesbank al om 52 regionale vestigingen dicht te doen. Daarvan is de helft inmiddels gesloten. In de periode tot 2007 verdwijnen er nog eens 21. Bij die vestigingen werken 1550 mensen. Gedwongen ontslagen zullen niet plaatsvinden.

Het Amerikaanse olieconcern ChevronTexaco heeft in het derde kwartaal dit jaar een winst behaald van 1,98 miljard dollar. In dezelfde periode van vorig jaar leed het concern als gevolg van onder meer een afschrijving van 1,5 miljard dollar een verlies van 904 miljoen dollar. De omzet nam toe van 25,4 miljard tot 30 miljard dollar. De resultaten zijn conform de verwachtingen.

In september zijn de consumentenbestedingen in de VS afgenomen met 0,6 procent. Het is de sterkste daling in een jaar tijd. De vermindering is toe te schrijven aan het wegebben van het effect van belastingverlagingen. Over heel het derde kwartaal leverden de consumentenbestedingen nog wel een grote bijdrage aan de groei van de Amerikaanse economie, die op 7,2 procent uitkwam.

Het Belgische chemie- en farmacieconcern Solvay heeft over het derde kwartaal aanzienlijk minder winst geboekt. Het nettoresultaat kromp van 155 miljoen euro in de vergelijkbare periode vorig jaar tot 98 miljoen euro. De omzet verminderde met 4 procent tot 1,895 miljard euro. Vooral de vraag naar vinylproducten liep fors terug. Ook de dure euro heeft de resultaten gedrukt.

Zowel de omzet als de winst van het Duitse detailhandelsconcern Metro is in het derde kwartaal gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzet groeide van 12,36 tot 12,8 miljard euro. De nettowinst steeg van 66,3 naar 71,4 miljoen euro. Het bedrijf bevestigde bij de publicatie van de cijfers dat het afziet van de verkoop van zijn onroerend goed. De waarde daarvan wordt geschat op tussen de 3 en 4 miljard euro.

Berichten: 3613 | Plaats: Venray | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
LilWiz
life ain't hard, just don't make it hard


Beoordeeld:
5
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor LilWiz   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Helaas voor diegene die altijd economisch kort graag las, moet ik tot mjin grootste spijt hiermee stoppen mijn bron geeft geen samenvattingen meer van de economie dagelijks.
Dus moet ik ermee stoppen tot mijn grootste spijt.

Berichten: 3613 | Plaats: Venray | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Dat vind ik wel erg jammer ja, is er geen andere bron op internet te vinden?

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
LilWiz
life ain't hard, just don't make it hard


Beoordeeld:
5
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor LilWiz   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
quote:
Origineel van NiMS:
Dat vind ik wel erg jammer ja, is er geen andere bron op internet te vinden?

ik zal es kijken voor je
Berichten: 3613 | Plaats: Venray | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
  Dit onderwerp heeft 5 pagina's: 1  2  3  4  5   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS