Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Economie » Geen versoepeling europact

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Geen versoepeling europact
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
De ministers van Financiën van de eurolanden voelen niets voor een versoepeling van het stabiliteitspact.

Daarmee verwijzen ze het voorstel van de Franse president Chirac om in verband met de economische crisis de criteria tijdelijk niet zo streng te hanteren, naar de prullenbak.

Het stabiliteitspact is 'voldoende flexibel' om ook onder de huidige omstandigheden groei en stabiliteit te bieden, reageerde voorzitter Tremonti van de zogeheten Eurogroep dinsdagochtend in Brussel. Zijn verklaring kwam na een vergadering van vijf uur van de ministers van Financiën in Brussel.

Chirac maakte de politiek gevoelige opmerking maandag in een interview voor de Franse televisie. De uitzending was enkele uren voordat de ministers van Financiën uit de eurolanden maandagavond in Brussel bijeenkwamen. In het vraaggesprek zei de Franse president te hopen dat de ministers 'gezamenlijk de mogelijkheden voor tijdelijke versoepeling bekijken'. Hij voegde eraan toe dat hij het stabiliteitspact zelf niet wil veranderen.

Het pact bepaalt onder meer dat het begrotingstekort nooit hoger mag zijn dan 3 procent van het nationaal inkomen, om verzwakking van de euro te voorkomen. Op termijn kunnen rente en inflatie omhooggaan, als grote landen het gat in hun begroting niet dichten.

Frankrijk dreigt meerdere jaren achter elkaar die norm niet te halen. De EU kan dan boetes opleggen. Ook Duitsland, destijds de ferventste voorstander van het pact, overschrijdt de regels. Italië, dit halfjaar EU-voorzitter, dreigt te volgen.

Chirac wil dat er rekening wordt gehouden met 'specifieke omstandigheden van het ene of het andere land'. Hij vreest dat extra bezuinigingen alleen om aan de normen te voldoen de economie slechts naar beneden halen. Chirac wijst erop dat de officiële naam 'stabiliteits- en groeipact' is. "Dat wil zeggen dat de eisen voor stabiliteit die iedereen zijn opgelegd, moeten afhangen van de economische groei."

Minister Zalm van Financiën voelt niets voor versoepeling van de Europese afspraken. "Op 14 juli herdenken de Fransen de bestorming van de Bastille. Dat was een beter idee dan de bestorming van het stabiliteitspact", zei Zalm.

Zalm heeft geen medelijden en zegt dat Parijs enkele jaren geleden, toen het economisch goed ging, de begroting op orde had kunnen brengen. "Dit hadden ze eerder moeten bedenken. We gaan de regels volgens het spel spelen."

Zalm vindt dat de Fransen al genoeg kansen hebben gehad. "Ze zijn al twee jaar door de 3 procent heengegaan, dat is soepel genoeg." Zalm wordt daarbij gesteund door de Griekse minister van Financiën Christodoulakis. "Het pact is al flexibel genoeg. Ik denk dat het gewoon moet worden nageleefd", zei Christodoulakis.

Naast Nederland zijn de meeste andere kleine noordelijke landen fel tegen aantasting van het pact. De eurolanden hebben te kampen met economische tegenslag. Europees commissaris Solbes van monetaire zaken zei vandaag te verwachten dat de economie dit jaar met slechts 0,7 procent zal groeien. De eerdere voorspelling luidde 1 procent.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS