Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Wetenschap » Expert voorspelt zware aardbeving

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Expert voorspelt zware aardbeving
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Op 5 september wordt Californië getroffen door een aardbeving van 6,4 op de schaal van Richter, zo voorspelt een Amerikaanse geofysicus.
Het nauwkeurig voorspellen van aardbevingen is al jarenlang onderwerp van studie onder seismologen. Mocht de 82-jarige geofysicus het bij het rechte eind hebben, dan betekent dat een wetenschappelijke doorbraak van jewelste.

Professor Vladimir Keilis-Borok van de universiteit van Californië meent dat hij grote aardbevingen kan voorspellen door lichtere trillingen en historische patronen op aardbreuken met elkaar te vergelijken.

Uit die vergelijkingen heeft zijn onderzoeksteam, waarin naast Amerikaanse ook Japanse, Canadese, Europese en Russische experts zitting hebben, algoritmes ontwikkeld waarmee kan worden voorspeld of er seismologisch geweld onderweg is.

“Het voorspellen van aardbevingen wordt door veel wetenschappers voor onmogelijk gehouden, maar het is wel degelijk mogelijk”, aldus de in Rusland geboren Amerikaan. "We hebben een doorbraak bereikt door aardbevingen maanden van tevoren te kunnen voorspellen in plaats van jaren, zoals bij voorgaande methodes.”

Mocht de methode kloppen, dan zal dat voor Californië van levensgroot belang zijn. De staat wordt door een groot aantal breuklijnen in de aardkorst doorsneden, waaronder de bekende San Andreas-breuklijn. De California Earthquake Prediction Evaluation Council heeft het onderzoek dan ook van harte ondersteund.

De voorspelde aardbeving in Californië op 5 september zou volgens het onderzoeksteam van Vladimir Keilis-Borok een gebied treffen van 31.200 vierkante km in het zuiden van de staat, waar zo’n negen miljoen mensen wonen.

Waar of niet, de theorie van Keilis-Borok wordt in ieder geval uitvoerig tegen het licht gehouden. Honderden seismologen buigen zich deze dagen over de onderzoeksresultaten op de driedaagse bijeenkomst van de Seismological Society of America die momenteel in Palm Springs wordt gehouden.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS