Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Wetenschap » Brein voelt andermans pijn

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Brein voelt andermans pijn
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Kijk naar iemand die zijn scheen hard stoot, en je krimpt ineen. Je voelt mee, letterlijk. Doordat ons empatisch brein de activiteit van andermans brein nabootst. Naar nu blijkt kopieert het precies genoeg leed om sociaal te kunnen zijn.

Dat schrijven Tania Singer en haar collega’s van het University College London. Op hun verzoek schoven zestien vrouwen in de fMRI-hersenscanner, waar ze zicht hadden op hun eigen hand, die van hun geliefde en op een computerscherm. Om beurten kregen zijzelf of hun partner een seconde lang een pijnlijke elektrische schok toegediend op hun hand. Een pijl op het scherm gaf aan wie getroffen werd.

Als de vrouw zelf een schok kreeg, werden zoals verwacht de pijnverwerkende gebieden actief die nauwkeurig de aard, ernst en plaats van de schok signaleren; de objectieve kant van de pijnervaring. Daarnaast speelden ook de gebieden op die die gegevens vertalen in de subjectieve ervaring van pijn en de bijbehorende emotie (dit gebeurt met name in de anterior cingulate schors en de anterior insula).

Als de schok naar de geliefde ging, dan werden wel de subjectieve pijngebieden actief - het sterkst bij de vrouwen die het meest meeleefden. Maar de objectieve ‘wat, waar en hoe erg’ gebieden bleven stil. “Voor gedeelde smart heb je geen gedetailleerde plattegrond nodig, of de lichamelijke pijn zelf,” schrijven de onderzoekers in het tijdschrift Science. “Dat is alleen interessant voor de getroffene zelf, die snel de oorzaak van de pijn moet wegnemen.”

“Het ervaren leed kan blijkbaar worden losgekoppeld van de zintuiglijke pijn. Daardoor kunnen we iets ervaren dat een ander overkomt,“ aldus Singer. Het is ook wat empathie mogelijk maakt, de sociale lijm die individuen aaneenbindt tot samenleving. Voor dat meelijden halen we ons echter geen overbodig leed op de hals. Alleen het subjectieve resultaat, dat is genoeg.

In een begeleidend nieuwsverhaal roemt de Amerikaanse neuropsychiater Helen Mayberg de studie. De onderzoekers, zegt ze, hebben de zintuiglijke en emotionele aspecten van pijn uit elkaar getrokken, en geven nieuwe inzichten in hoe die twee samenwerken.

Singers studie past mooi bij een ander Science-artikel deze week, over het placebo-effect bij pijn. De subjectieve pijngebieden die voor empathie zorgen, spelen ook op bij de verwachting van pijn. En worden gedempt bij het vooruitzicht van pijnvermindering, zoals dat gebeurt bij iemand die een nepmedicijn gebruikt.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS