Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Wetenschap » Supercamera’s

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Supercamera’s
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
 -
Begin april is de grootste digitale camera ter wereld in gebruik genomen: de MegaPrime, een supercamera die unieke opnames van het universum maakt. Hier een overzicht van ‘s werelds meest geavanceerde camera’s.

MegaPrime
 -
Begin april is de Canada-France-Hawaii Telescope op de top van de berg Mauna Kea in Hawaii vernieuwd met de grootste digitale camera op aarde. De zogeheten MegaPrime kan met liefst 340 megapixels in één keer beelden van een ongekend hoge resolutie maken. De verouderde telescoop behoort hiermee in één klap weer tot de modernste. In zijn eerste operationele week bewees de MegaPrime al zijn waarde bij de ontdekking van nieuwe manen rondom de planeet Jupiter.

ACS, pronkjuweel van de Hubble
 -
De Hubble Space Telescope die al 13 jaar in de ruimte vertoeft, kreeg in maart 2002 een nieuwe camera die de verwachtingen ruimschoots heeft overtroffen. De Advanced Camera for Surveys werd tijdens een onderhoudsvlucht geplaatst door shuttle-astronauten en kan 10 maal beter waarnemen dan de oude apparatuur. De opnames behoren dan ook tot de beste die ooit van het heelal gemaakt zijn.

Duizend foto’s per seconde
 -
De grootste optische telescoop van Europa, de William Herschel Telescoop op het Canarische eiland La Palma, heeft in 2002 een nieuwe hogesnelheidscamera gekregen. De zogeheten ultracam kan veranderingen in het universum feilloos vastleggen. Utracam bestaat in feite uit een cluster van zeer gevoelige digitale camera’s die in staat zijn 1000 kleurenfoto’s per seconde te maken.

OmegaCAM
 -
Op de 2600 meter hoge bergtop Cerro Paranal in Chili staat de Very Large Telescope, het paradepaardje van de European Southern Observatory (ESO), waaraan ook Nederland deelneemt. De VLT bestaat uit vier grote telescopen en een paar kleinere die optisch aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Eén van de telescopen, de VLT Survey Telescope, krijgt volgend jaar een camera die uiterst scherpe groothoekopnames van het heelal zal maken: de OmegaCAM. Deze supercamera combineert eigenschappen van een groothoeklens met die van een telelens. Daarmee kunnen foto’s gemaakt worden die naar verwachting liefst 100.000 astronomische objecten per opname bevatten.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS