Dit is onderwerp Supercamera’s in forum Wetenschap bij Goedzo?! NiMS Forum.


Om dit onderwerp te bezoeken gebruik deze URL:
http://forum.goedzo.com/cgi-bin/ubb/ultimatebb.cgi/ubb/get_topic/f/36/t/000039.html

Gereageerd door NiMS op :
 
 -
Begin april is de grootste digitale camera ter wereld in gebruik genomen: de MegaPrime, een supercamera die unieke opnames van het universum maakt. Hier een overzicht van ‘s werelds meest geavanceerde camera’s.

MegaPrime
 -
Begin april is de Canada-France-Hawaii Telescope op de top van de berg Mauna Kea in Hawaii vernieuwd met de grootste digitale camera op aarde. De zogeheten MegaPrime kan met liefst 340 megapixels in één keer beelden van een ongekend hoge resolutie maken. De verouderde telescoop behoort hiermee in één klap weer tot de modernste. In zijn eerste operationele week bewees de MegaPrime al zijn waarde bij de ontdekking van nieuwe manen rondom de planeet Jupiter.

ACS, pronkjuweel van de Hubble
 -
De Hubble Space Telescope die al 13 jaar in de ruimte vertoeft, kreeg in maart 2002 een nieuwe camera die de verwachtingen ruimschoots heeft overtroffen. De Advanced Camera for Surveys werd tijdens een onderhoudsvlucht geplaatst door shuttle-astronauten en kan 10 maal beter waarnemen dan de oude apparatuur. De opnames behoren dan ook tot de beste die ooit van het heelal gemaakt zijn.

Duizend foto’s per seconde
 -
De grootste optische telescoop van Europa, de William Herschel Telescoop op het Canarische eiland La Palma, heeft in 2002 een nieuwe hogesnelheidscamera gekregen. De zogeheten ultracam kan veranderingen in het universum feilloos vastleggen. Utracam bestaat in feite uit een cluster van zeer gevoelige digitale camera’s die in staat zijn 1000 kleurenfoto’s per seconde te maken.

OmegaCAM
 -
Op de 2600 meter hoge bergtop Cerro Paranal in Chili staat de Very Large Telescope, het paradepaardje van de European Southern Observatory (ESO), waaraan ook Nederland deelneemt. De VLT bestaat uit vier grote telescopen en een paar kleinere die optisch aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Eén van de telescopen, de VLT Survey Telescope, krijgt volgend jaar een camera die uiterst scherpe groothoekopnames van het heelal zal maken: de OmegaCAM. Deze supercamera combineert eigenschappen van een groothoeklens met die van een telelens. Daarmee kunnen foto’s gemaakt worden die naar verwachting liefst 100.000 astronomische objecten per opname bevatten.
 


Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS