Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Wetenschap » breedband met lasertechnologie Internetten door de lucht

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: breedband met lasertechnologie Internetten door de lucht
Montoya
Half way Member


Beoordeeld:
5
Icoon 2 geplaatst      Profiel voor Montoya     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Zakenman biedt breedband met lasertechnologie
Internetten door de lucht (source:NRC Handelsblad)


De tv-kijker kent het verschijnsel van zijn afstandbediening en spraak werd ooit overgebracht met een spiegel: communicatie door de lucht. Nu brengt een Rotterdamse zakenman snel internet met laser.


ROTTERDAM, 15 JULI. De Rotterdamse zakenman Neal Lachman gaat met zijn bedrijf LBDC (Lachman Brothers Digital Communications) de strijd aan met de leveranciers van breedband, de snelle verbinding voor data-verkeer. Hij wil de 'last mile' glasvezel (glasvezel tot het woonhuis) verkleinen door toepassing van Free Space Optics (FSO, ook Optical Wireless genoemd), het stralen van een breedbandig signaal met behulp van lasertechnologie.

LBDC wil in de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Canada 5 miljoen huishoudens van een FSO-aansluiting voorzien. Voor Nederland staan 2,5 miljoen huishoudens op het programma. In Rotterdam wil het bedrijf een proefproject beginnen. Lachman is thans bezig kapitaal te vergaren onder Nederlandse particuliere investeerders. De eerste financieringsronde, die in september wordt afgesloten, moet een bedrag van drie tot zeven miljoen euro opbrengen.

Het bedrijf LBDC is nieuwkomer op de breedbandmarkt. Neil Lachman was eerder betrokken bij het voor miljonairs bestemde tijdschrift Periodique Elitaire, dat inmiddels ter ziele is. Daarnaast startte hij een project voor breedband via de satelliet, dat werd stopgezet omdat de satelliet-bedrijven niet de noodzakelijke hoeveelheid breedband konden leveren.

Toepassing van FSO kan volgens Lachman 50 tot 70 procent goedkoper zijn dan het leggen van vaste kabelverbindingen, waardoor de investeringen sneller kunnen worden terugverdiend. De bestaande telecombedrijven verkeren op dit moment in financiële moeilijkheden, waardoor ze geen geld hebben voor de snelle aanleg van de 'last mile'. Volgens een recent rapport van KPMG Consulting behalen ze voorlopig geen winst uit breedband voor de consument, onder meer door de hoge investeringen.

Lachman wil de consument een ultrasnelle 100 megabits-aansluiting leveren, waarbij voor televisie en radio een bedrag van 15 euro moet worden betaald. Daarbovenop komt 25 tot 30 euro voor een internetsignaal van 10 megabits per seconde (down- én upload). Het bedrijf heeft plannen om de televisiesignalen op eigen servers op te slaan, zodat de consument zelf kan bepalen welk programma hij wanneer wil zien. Naast dit 'standaardpakket' komen de breedbandmogelijkheden als 'video-op-verzoek', bewakingsfaciliteiten en andere interactieve toepassingen. Hiervoor moet afzonderlijk worden betaald. Telefoon ('Voice over internet protocol') staat ook op het lijstje van LBDC.

Optische communicatie door de lucht is geen noviteit. Archimedes paste spiegels toe en Graham Bell bracht spraak over met een trillende spiegel. Infrarood afstandsbediening in de huiskamer is een bekende toepassing. FSO is een optische straalverbinding, waarbij laserpulse gemoduleerde stralen worden gebruikt om informatie via een draadloos netwerk te verspreiden. Lachman wil de techniek gebruiken in combinatie met glasvezelkabel en 'draadloos ethernet' (WiFi), waarbij radiogolven worden gebruikt.

 -

LBDC koopt breedband in bij een telecombedrijf en straalt vanuit de vestiging van die breedbandleverancier een hooggelegen LONU ('Laser Optical Neighbourhood Unit') aan. Vandaar wordt een laserring opgezet naar MTU's ('Multiple tenants units'). Eensgezinswoningen in de buurt van deze units kunnen hun signaal door de lage ligging van de woningen en de obstakels in de lijn tussen unit en huis niet met behulp van laser ontvangen, maar wel met behulp van draadloos ethernet, een populaire draadloze netwerktoepassing voor personal computers. Eventueel kan dit allerlaatste deeltje van de 'last mile' ook met een vaste kabel worden overbrugd.

Behalve als alternatief voor de dure 'last mile' kunnen FSO-verbiningen een tijdelijke aansluiting bieden voor grote manifestaties en voor dunbevolkte gebieden buiten de randstad. Een breedbandsignaal via een laser zal vanuit een glasvezelaansluiting in Groningen met aanmerkelijk minder kosten aankomen in Drachten dan via een vaste kabel.

Atmosferische omstandigheden kunnen voor problemen zorgen bij de toepassing van FSO. Mist, sneeuwval en regen 'dempt' het signaal. Een hoog vermogen en een korte afstand zijn voor toepassing van lasertechnologie in het Nederlandse klimaat noodzakelijk. Onderbreekt een grote vogel, verdwaalde hoogwerker of vliegerwedstrijd het signaal dan wordt via een andere straalverbinding de transmissie voortgezet.


Meer informatie over FSO kun je onder andere bij Network magazine , Tech Target en Planet Analog vinden.

[ 18-07-2002, 15:50: Message edited by: Montoya ]

Berichten: 36 | Plaats: Netherlands | Geregistreerd: Jul 2002  | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS