Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Cafe » Liefde » ‘Love lab’ voorspelt scheiding

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: ‘Love lab’ voorspelt scheiding
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Valentijnskaartje ontvangen? En benieuwd of de afzender ervan bij je past? Of – eenmaal samen – benieuwd of dat over tien jaar nog zo is? De Amerikaanse psycholoog John Gottman beweert het in drie minuten te zien. Praat met je partner over een zere plek in de relatie, en hij weet met 94 procent zeker of de relatie blijft of niet.

Hij gebruikt daarvoor geen geheimzinnig zintuig voor romantiek, maar een wiskundig model. In zijn Relationship Research Institute in Seattle, bijnaam ‘Love Lab’, filmde hij honderden discussiërende stellen. Samen met wiskundigen van de Universiteit van Washington destilleerde hij uit alle interacties de wiskundige wetten van een goed huwelijk.

De hoofdwet is verbazingwekkend simpel. Het blijkt dat stabiele koppels elkaar tijdens verhitte discussies vijf keer meer positieve signalen geven dan negatieve. “Ook succesvolle koppels hebben wel eens bonje, maar omdat ze een goede emotionele band hebben kunnen ze zelfs dan tussendoor lachen, plagen en interesse en affectie tonen,” zegt Gottman.

Lukt dat niet, dan ontaarden discussies al snel in relatie-ondermijnende vetes. De tegenspelers leveren kritiek (“Jij doet altijd / nooit …”), schieten in de verdediging of schuiven de schuld af (“Ik? Jij!”), laten zich minachtend uit (“Jij bent gewoon te stom om…”) of – het ergst – ze praten helemaal niet meer en trekken zich terug achter een muur van stilzwijgen.

Duikt de verhouding tussen vriendschappelijke gebaren en vijandige aanvallen onder de vijf, dan volgt meestal scheiding. Het getal weerspiegelt de relatie; zie het als een Dow Jones voor echtelijke conversatie. Goed kunnen praten is volgens Gottman zo belangrijk, omdat iedere relatie zijn ergernissen en conflicten telt. “Ze allemaal oplossen is een illusie, dus komt het erop aan dat je de verschillen kunt accepteren en ze goed kunt bespreken.”

Gottman vat al vele jaren liefde en huwelijk in getallen. Op het jaarlijkse congres van de American Association for the Advancement of Science bespreken Gottman en wiskundige collega’s aanstaande zaterdag – Valentijnsdag – hoe de wiskundige modellen tot stand komen. En hoe ze kunnen aantonen of de relationele Dow Jones onder een kritische grens duikt waar herstel erg moeilijk is.

Drie minuten, een videocamera en wiskundige modellen die het oordeel vellen over een relatie, dat klinkt nogal fatalistisch. Maar volgens Gottman kun je de Dow Jones ook in je voordeel gebruiken. Bijvoorbeeld in zijn Relationship Research Institute, tegen betaling (video-workshop: 175 euro, tweedaagse workshop: 500 euro, de aanbevolen negen privésessies: 1200 euro). “De wiskundige modellen zijn heel visueel. Ze maken duidelijk zichtbaar wat er gebeurt als twee mensen met elkaar praten. En welke veranderingen de relatiekoers kunnen laten aantrekken. Zo zien mensen wat het oplevert voor de relatie als – zeg – de man zich wat meer laat sturen, of als de vrouw stopt met kritiek leveren.”

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS