Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Cafe » Liefde » Seksueel verlangen is goed voor de mens

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Seksueel verlangen is goed voor de mens
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Eeuwenlang hebben allerlei instanties geprobeerd mensen met een gezond libido schuldgevoelens te bezorgen. Want wellust werd niet voor niets opgenomen in de lijst met doodzonden. Allemaal onterecht, zo hebben ze aan de universiteit van Oxford ontdekt. Seksueel verlangen is juist goed voor de mens.

Volgens de Sunday Times, die dit onthult, werd aan de prestigieuze Britse universiteit enkele jaren geleden beslist om eens na te gaan of, en in hoeverre, de zeven doodzonden die in de zesde eeuw na Christus op een rijtje werden gezet door paus Gregorius de Grote, nog relevant zijn in de 21ste eeuw.

Professor Simon Blackburn, één van de belangrijkste moderne Britse filosofen kreeg de opdracht zich bezig te houden met de zonde die 'wellust' heet. En na maanden piekeren, is hij nu tot de conclusie gekomen dat het predikaat 'zonde' in dit geval niet op zijn plaats is. Blackburn definieert wellust als 'het enthousiaste verlangen naar seksuele activiteiten en genoegens' en vindt dat dit eerder als een deugd dan als een zonde moet worden beschouwd zolang het niemand schade berokkent.

Dat seksueel verlangen zolang als iets afkeurenswaardigs werd beschouwd, is volgens de professor te wijten aan christelijke denkers als Thomas van Aquino, Sint-Augustinus en Sint-Ieronimus, alsmede aan filosofische droogstoppels als Immanuel Kant of de Romein Seneca, die alles afwees dat plezier kon verschaffen.

Hoe het met de andere doodzonden zit? Enkele voorbeelden: gulzigheid moet volgens de intellectuelen in Oxford niet zo vreselijk ernstig worden genomen (al zullen gezondheidsexperts het daar niet mee eens zijn); jaloezie wordt gezien als eigenschap die bij mannen en vrouwen heel anders werkt; trots wordt gezien als niet noodzakelijk slecht op zichzelf, zolang het anderen niet vernedert, maar iemand die zijn gram wil is 'contra- productief' en hebzuchtig. En dat blijft een kwalijke zaak.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS