Dit is onderwerp Moore's wet kan nog een decennium mee, aldus Moore in forum Wetenschap bij Goedzo?! NiMS Forum.


Om dit onderwerp te bezoeken gebruik deze URL:
http://forum.goedzo.com/cgi-bin/ubb/ultimatebb.cgi/ubb/get_topic/f/36/t/000036.html

Gereageerd door NiMS op :
 
Bij X-Bit Labs is een artikel online gezet over uitspraken van Gordon Moore. De oprichter van Intel, die twee jaar geleden vanwege zijn leeftijd uit de directie stapte, is vooral bekend om zijn 'Wet van Moore', een vuistregel die stelt dat het aantal transistors in een processor ongeveer elke achttien maanden verdubbelt. Dat betekent niet, zoals nog wel eens gedacht wordt, dat ook de snelheid elke anderhalf jaar met een factor twee toeneemt. Moore heeft op de deze week gehouden International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) gezegd dat zijn regel nog ongeveer tien jaar geldig zal blijven.

Verder zei Moore dat chips voorlopig nog met de klassieke siliciumtechnieken zullen worden gefabriceerd; hij verwacht niet dat quantumprocessors en andere futuristische producten de aankomende tijd een doorbraak zullen beleven. Om de vuistregel te kunnen blijven volgen, zullen die klassieke technieken wel een aantal problemen moeten overwinnen. Moore verwacht dat het 65-nanometerprocédé over twee jaar geschikt is voor massaproductie, waarna nog eens twee jaar later de fakkel kan worden overgedragen aan een 45-nanometertechniek.

Om nog kleinere chips te kunnen maken zal EUV zijn intrede moeten doen, waarbij de gewone belichting in de huidige machines vervangen wordt door licht uit het extreem-ultraviolette deel van het spectrum. Met EUV denkt Moore dat het mogelijk is om transistors van slechts dertig nanometer te maken. Volgens hem zou het in 2008 mogelijk moeten zijn om op grote schaal siliciumprocessors te maken met behulp van EUV-technologie. Dergelijke nieuwe technieken vereisen echter veel geld om te ontwikkelen en hij verwacht dan ook dat er maar weinig bedrijven zijn die dat kunnen opbrengen.

(tweakers)
 


Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS