Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Wetenschap » Moore's wet kan nog een decennium mee, aldus Moore

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Moore's wet kan nog een decennium mee, aldus Moore
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Bij X-Bit Labs is een artikel online gezet over uitspraken van Gordon Moore. De oprichter van Intel, die twee jaar geleden vanwege zijn leeftijd uit de directie stapte, is vooral bekend om zijn 'Wet van Moore', een vuistregel die stelt dat het aantal transistors in een processor ongeveer elke achttien maanden verdubbelt. Dat betekent niet, zoals nog wel eens gedacht wordt, dat ook de snelheid elke anderhalf jaar met een factor twee toeneemt. Moore heeft op de deze week gehouden International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) gezegd dat zijn regel nog ongeveer tien jaar geldig zal blijven.

Verder zei Moore dat chips voorlopig nog met de klassieke siliciumtechnieken zullen worden gefabriceerd; hij verwacht niet dat quantumprocessors en andere futuristische producten de aankomende tijd een doorbraak zullen beleven. Om de vuistregel te kunnen blijven volgen, zullen die klassieke technieken wel een aantal problemen moeten overwinnen. Moore verwacht dat het 65-nanometerprocédé over twee jaar geschikt is voor massaproductie, waarna nog eens twee jaar later de fakkel kan worden overgedragen aan een 45-nanometertechniek.

Om nog kleinere chips te kunnen maken zal EUV zijn intrede moeten doen, waarbij de gewone belichting in de huidige machines vervangen wordt door licht uit het extreem-ultraviolette deel van het spectrum. Met EUV denkt Moore dat het mogelijk is om transistors van slechts dertig nanometer te maken. Volgens hem zou het in 2008 mogelijk moeten zijn om op grote schaal siliciumprocessors te maken met behulp van EUV-technologie. Dergelijke nieuwe technieken vereisen echter veel geld om te ontwikkelen en hij verwacht dan ook dat er maar weinig bedrijven zijn die dat kunnen opbrengen.

(tweakers)

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS