Dit is onderwerp Wachtlijsten studentenkamers blijven stijgen in forum Nieuws bij Goedzo?! NiMS Forum.


Om dit onderwerp te bezoeken gebruik deze URL:
http://forum.goedzo.com/cgi-bin/ubb/ultimatebb.cgi/ubb/get_topic/f/21/t/000106.html

Gereageerd door NiMS op :
 
De wachttijd voor woningzoekende studenten is dit jaar weer schrikbarend opgelopen. Meer studenten, een verminderde doorstroom en sancties op onderhuur zijn de grote boosdoeners. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Landelijke Studenten Vakbond.

Studenten in Amsterdam en Utrecht komen er wederom het slechtst vanaf. Zij moeten in Amsterdam minstens 2,5 jaar wachten op een studentenkamer en in Utrecht minstens twee jaar. In Groningen kregen studenten jaar nog binnen drie maanden een huis, nu is dat opgelopen tot zes à negen maanden. Ook Eindhoven (19 maanden) en Rotterdam (12 maanden) kampen met grote problemen.

Zelfs modelstad Wageningen, waar vorig jaar alle studenten nog binnen drie maanden een kamer hadden, gaat dat dit jaar niet redden. Een van de redenen is een grote toename van buitenlandse studenten. Zo komen er 300 Chinezen naar Wageningen om te studeren.

De overheid probeert met het beschikbaar stellen van vakantiewoningen en slooppanden de gaten te dichten. ,,Dat zijn echter korte-termijn-maatregelen'', zegt LSVb-voorzitter N. van der Meij. Het grootste probleem is volgens haar de doorstroom van afgestudeerden. Deze blijven langer op hun studentenkamer zitten omdat het woningaanbod voor starters te klein is.

Ook de boete die sommige studenten in onderhuur moeten gaan betalen, is een obstakel. Studenten mogen zich vaak niet officieel inschrijven op het adres van onderhuur omdat de verhuurder dan gekort kan worden op uitkering of huursubsidie. Per september kan een student echter een korting krijgen op de studiefinanciering van 140 euro als het woonadres niet overeenkomt met het opgegeven adres bij de Informatie Beheer Groep (IBG).
 


Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS