Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Economie » Absoluut record aan bankroeten

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Absoluut record aan bankroeten
Maria
Moderator


Beoordeel
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor Maria     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Vooral Noord- en Zuid-Holland dupe van golf faillissementen

Het aantal faillissementen heeft in de eerste negen maanden van dit jaar een absoluut record bereikt. In de eerste drie kwartalen van 2003 werden 6289 faillissementen uitgesproken, een stijging van bijna 30 procent ten opzichte van dezelfde periode van 2002, toen het aantal faillissementen nog beperkt bleef tot 4873.

Deze verontrustende ontwikkeling blijkt uit gisteren door het onderzoeksbureau Graydon bekendgemaakte cijfers. Eerder dit jaar sprak het bureau al de verwachting uit dat het aantal faillissementen dit jaar boven de 8300 zou uitkomen. In 2002 werden er 6841 faillissementen uitgesproken.

In feite is het beeld volgens Graydon nog somberder, omdat in deze cijfers de schuldsaneringen nog niet zijn meegenomen, terwijl dat voor een deel wel zou moeten.

Schade
In de eerste negen maanden van dit jaar werd in 7987 gevallen gebruikgemaakt van de schuldsaneringsregeling op grond van de Wet schuldsanering natuurlijke personen (wsnp), 12 procent meer dan de 7138 gevallen van dezelfde periode in 2002. Van deze 7987 particulieren betrof ongeveer een kwart ondernemers met een eenmanszaak, die volgens Graydon in feite zouden moeten worden meegeteld bij het aantal faillissementen. Het bureau verwacht dat het aantal schuldsaneringen dit jaar verder zal oplopen tot zoŽn 11.000. Het jaar 2002 eindigde met 9974 gevallen.

De wsnp werd in 1998 van kracht en stelt mensen in staat om weer met een schone lei te beginnen, nadat zij een aantal jaren alles wat zij boven het bestaansminimum verdienen, hebben moeten afdragen aan hun schuldeisers.

De directe schade van de faillissementen zal naar schatting van Graydon dit jaar oplopen tot € 3,5 miljard. Daar komt de indirecte schade (zoals uitkeringen en afwikkelingsschade) dan nog eens bij. Door de faillissementen gaan dit jaar zoŽn 49.000 banen verloren, 12.500 meer dan de 36.500 van 2002.

Graydon zoekt de oorzaak van het grote aantal faillissementen vooral in de omvangrijke golf van bedrijfsoprichtingen in de jaren 2000 tot en met 2002, toen niet minder dan 186.000 nieuwe bedrijven werden gestart. Het overgrote deel van de faillissementen komt dan ook voor rekening van kleinere bedrijven, die niet langer dan hooguit vier jaar bestaan. Bijna driekwart van de failliete bedrijven had maximaal vier personeelsleden, terwijl het bij slechts 2 procent ging om bedrijven met 50 of meer werknemers.

De meeste faillissementen in de eerste negen maanden van dit jaar betroffen bedrijven in de provincies Zuid-Holland (1264) en Noord-Holland (1015), terwijl in de provincies Friesland (171) en Zeeland (133) de minste faillissementen werden uitgesproken. Vooral de zakelijke dienstverlening werd slachtoffer van de faillissementsgolf, 27 procent van het totaal viel in deze sector.

--------------------
Gelukkig maken is gelukkig zijn.

Berichten: 436 | Plaats: Veghel | Geregistreerd: Jul 2003  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS