Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Wetenschap » Grootmoeder motor achter de evolutie

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Grootmoeder motor achter de evolutie
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Gezinnen die hulp krijgen van een oma, krijgen meer kinderen en hebben ook meer kans dat die kinderen in leven blijven. Dat mechanisme is al zo oud als de mensheid, en lijkt zelfs de reden waarom mensen zo lang blijven leven, stellen Fins-Canadese onderzoekers.

Al jaren geldt het als een van de grootste raadsels van de biologie. Bijna alle zoogdieren gaan dood van ouderdom als hun vruchtbaarheid afneemt. Maar niet de mens: die leeft ook na de laatste eisprong nog tientallen jaren door. Met onze gezondheidszorg heeft dat niets te maken, zo blijkt uit de cijfers. Ook in vroeger tijden was ongeveer een derde van alle vrouwen ouder dan 45. Bij onze neef de chimpansee is dat slechts 3 procent.

Misschien komt het wel omdat de natuur oma’s nog nodig heeft bij de opvoeding van de kleinkinderen, is een van de populaire verklaringen. Anders dan bij andere diersoorten, zijn mensenbaby’s namelijk nog lang niet 'af' als ze worden geboren. Nog jaren lang behoeven ze luiers en potjes gepureerde voeding en moet je ze dragen. Heel nuttig dus als er een oma in de buurt is om een handje te helpen.

Volgens de zogenoemde ‘grootmoedertheorie’ laat de natuur de mens daarom langer in leven dan andere zoogdieren. Families die het toevallig net in hun genen hebben om wat ouder te worden, hebben een klein evolutionair voordeel omdat ze dankzij hun oma's iets meer nageslacht voortbrengen dan andere families. Daardoor zullen ze een steeds groter aandeel zijn gaan innemen van de bevolking, totdat hun genen voor een lang leven zich over de hele mensheid hadden verspreid.

Voor het eerst is het gelukt om voor die theorie stevig, wetenschappelijk bewijs te vinden. Finse en Canadese onderzoekers bestudeerden bevolkingsregisters van enkele generaties Canadese en Finse families uit de achttiende en de negentiende eeuw – een tijd waarin het nog heel gewoon was als oma’s en opa’s bij het gezin in huis woonden.

Zonneklaar bleek dat oma’s de evolutie inderdaad een handje helpen. Zowel in Canada als in Finland kregen de gezinnen met een nog levende oma gemiddeld meer kinderen. Bovendien kwamen de kinderen sneller na elkaar ter wereld en hadden ze meer kans om hun jeugd te overleven. Opvallend genoeg komt het oma-effect pas goed op gang op het moment dat het kind van de borst af is, rapporteren de onderzoekers morgen in Nature.

En: hoe jonger de grootmoeder, des te sterker het effect. Zo blijken kleinkinderen met oma’s van 60 jaar of jonger 12 procent méér kans te hebben om hun kindertijd te overleven. Bij oma’s ouder dan 60 jaar, is dat slechts 3 procent.

Een andere beperking is dat oma wél in de buurt moet wonen. Uit de analyses bleek dat het heilzame effect drastisch afnam als oma in een ander dorp woonde. Al met al “sterk bewijs” dat de grootmoedertheorie werkelijk klopt en dat oma’s een heilzaam effect hebben op de voortplanting van een familie, schrijft de Amerikaanse antropologe Kristen Hawkes in een begeleidend commentaar.

Bizar genoeg lijkt het oma-effect zelfs direct de hand te hebben in grootmoeders overlijdensjaar. Want ook dat blijkt uit de analyse: oma’s gaan dood rond de tijd dat de kleinkinderen niet langer zorg behoeven. Oma mag dan twee generaties kinderen hebben opgevoed - een rustige, oude dag is haar wat betreft de natuur niet gegund.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS