Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Wetenschap » Rosetta, het paradepaardje van de Europese ruimtevaart, vertrekt morgenochtend.

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Rosetta, het paradepaardje van de Europese ruimtevaart, vertrekt morgenochtend.
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Rosetta, het paradepaardje van de Europese ruimtevaart, vertrekt morgenochtend richting sterren. Wat op Mars niet lukte, gaat de Europese ruimtevaartorganisatie ESA alsnog proberen op een komeet: erop landen.

Daarmee is Rosetta het eerste apparaat vanaf de aarde dat een landing waagt op het oppervlak van een komeet. De komeet in kwestie is een vier kilometer grote planetoïde bij Jupiter, met de technische naam ‘67P/Churyumov-Gerasimenko’. Hem ‘Chury’ noemen, mag ook.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA kijkt al sinds 1990 reikhalzend uit naar de lancering. In dat jaar bombardeerde ESA Rosetta tot ‘hoeksteen’ van haar lange-termijnprogramma. Eigenlijk had Rosetta vorig jaar al omhoog gemoeten, maar dat werd uitgesteld, wegens problemen met ESA’s lanceerraket, de Ariane.

Nu nog tien jaar nagels bijten voordat Rosetta eindelijk aankomt bij Chury. Dat de komeet zo ver weg staat van de aarde, is geen toeval: anders zou de landing op de komeet worden bemoeilijkt door sissend stoom. Kometen als Chury bevatten veel bevroren koolstofdioxide en –monoxide, en dat verdampt naar mate de komeet dichter bij de zon komt.

Chury-achtige kometen zijn de oudste voorwerpen die we kennen: ze zijn het spul waaruit de aarde en de andere planeten 4,5 miljard jaar geleden ontstonden. Oerkometen als Chury vertellen daarom wat voor bouwmateriaal er voorradig was toen er nog helemaal geen zonnestelsel was.

Vandaar dat Rosetta ‘Rosetta’ heet. De missie is vernoemd naar de beroemde, zwarte steen uit de Oudheid, waarmee men in de negentiende eeuw Egyptische hiërogliefen leerde ontcijferen. Het ruimteschip Rosetta moet de chemische oertaal ontcijferen waarin het zonnestelsel is geschreven.

De vraag bovenaan de lijst: zijn de oerkometen massieve ballen? Of hangen ze als een wolk sneeuwvlokken aan elkaar? Direct daarop volgen de talloze vragen naar de chemische samenstelling van Chury. Rosetta is uitgerust met diverse apparaten om te bestuderen waarvan Chury is gemaakt, waaronder een geologenboor die twintig centimeter diepe gaten kan boren, een grondradar en een spectrometer voor de analyse van chemische stoffen. Bovendien blijft een deel van Rosetta als kunstmaan rond de planetoïde draaien, en hem van alle kanten doormeten.

Veel belangstelling zal ongetwijfeld uitgaan naar de organische moleculen die Chury bevat – ‘organisch’ slaat overigens niet zozeer op levende wezens, maar op verbindingen met koolstofatomen erin zoals CO2 en methaan (CH4). Algemeen wordt aangenomen dat het leven op aarde is gemaakt van organische stoffen die al eerder in de ruimte werden gevormd. Maar met wat voor stoffen precies, dat is de vraag.

Rosetta is niet het enige aardse toestel dat op pad is gestuurd om kometen te bestuderen. Vorige maand schepte het Amerikaanse ruimtevaartuig Stardust een beetje stof uit de staart van de komeet Wild-2, met het doel dat verpakt in een capsule terug te sturen naar de aarde. In 2005 doet de Japanse sonde Muses-C ongeveer hetzelfde: het toestel neemt dan een monster van de komeet ‘1998 SF36’ en schiet het terug richting aarde, waar het in 2007 wordt verwacht.

Het veruit meest bizarre experiment staat de komeet Tempel 1 te wachten. In 2005 wil Nasa een grote, koperen kanonskogel op de nietsvermoedende komeet afschieten, om te zien of die erop afketst, of er dwars doorheen gaat. Nasa hoopt de kogelmissie, die toepasselijk ‘Deep Impact’ heet, in december te lanceren.

Eenmaal aangekomen bij Chury, moet Rosetta twee jaar meegaan, tot het jaar 2016. Uiteindelijk zullen slijtage en energiegebrek de missie de das omdoen. Het ene na het andere instrument zal de geest geven, totdat de rust op Chury uiteindelijk weer helemaal is wedergekeerd.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Komeetverkenner Rosetta gelanceerd

De Europese ruimtesonde Rosetta is dinsdagmorgen om 8.17 uur gelanceerd vanaf de ruimtevaartbasis Kourou in Frans Guyana

De Rosetta is met behulp van een Ariane-5 raket in de ruimte gebracht en was na de lancering nog één minuut zichtbaar. Daarna verdween de raket in het nachtelijke wolkendek.

Tweede trap
De lancering bestond uit twee delen. Nadat de ruimtesonde in een baan om de aarde was gebracht, heeft de tweede trap van de draagraket de Rosetta circa twee uur na de lancering in een baan richting de komeet 67/P/Churyumov-Gerasimenko gestuurd, de eindbestemming van Rosetta.

Een ESA-woordvoerder bevestigde dat ook de tweede fase van de lancering volgens plan is verlopen. Het vertrek van de Rosetta werd met spanning gevolgd bij de ESTEC, de ESA-vestiging in Noordwijk.

Tweemaal uitgesteld
De lancering was vorige week nog tweemaal uitgesteld. Donderdag werd de lancering al 24 uur uitgesteld vanwege harde wind op de ruimtevaartbasis.

Vrijdag werd de lancering enkele dagen opgeschoven om kleine reparaties uit te voeren aan de buitenste beschermlaag waarin de koelvloeistof is opgeslagen. Een laatste visuele inspectie bracht aan het licht dat een stukje van 10 bij 15 cm van de protectielaag ontbrak.

Tien jaar onderweg
Naar verwachting zal Rosetta de verafgelegen komeet in november 2014 bereiken. Eenmaal aangekomen, zal de komeetverkenner zo’n twee jaar als eerste sonde ooit in een baan om een komeet draaien. Bij aankomst zal Rosetta op een hoogte van 1 km ook de komeetlander 'Philae' van zich afstoten.

Vorming van het zonnestelsel
De ESA heeft een komeet als einddoel uitgekozen omdat kometen tot de primitiefste en oudste objecten in ons zonnestelsel behoren. De missie is als het ware een reis van 4,6 miljard jaar terug in de tijd. Toen bestonden er nog geen planeten en werd de zon enkel omgeven door planetoïden en kometen.

Aan de hand van de gegevens die de Rosetta zal verzamelen, hopen astronomen de processen in kaart te brengen die tot de vorming van ons zonnestelsel en de planeten hebben geleid. Mogelijk levert de missie zelfs aanwijzingen op over het ontstaan van het leven op aarde.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS