Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Wetenschap » Negen van de tien talen sterft uit

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Negen van de tien talen sterft uit
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Van de zesduizend talen op aarde zal 90 procent over enkele tientallen jaren zijn uitgestorven. Misschien verliezen we wel één taal per dag. De Toren van Babel gaat grondig op de schop, stellen taalkundigen vast, maar er komt ook iets nieuws voor in de plaats. Allerlei soorten Engels bijvoorbeeld, en meer mensen die Arabisch, Hindi of Mandarijn spreken.

De woordkeus van het essay dat vandaag in het vakblad Science verschijnt, doet in weinig denken aan wat het stuk toch is – een wetenschappelijke verhandeling over taal. De wereld is “in crisis”, schrijft de Britse linguïst David Graddol. “We zullen een aantal decennia beleven van snelle, misschien desoriënterende verandering, waarna een nieuwe wereldorde zal ontstaan. Terwijl sommige talen strijden om een plaats aan de top van de wereldhiërarchie, is er verwoesting aan de basis.”

Pardon: verwoesting, desoriënterende veranderingen, een nieuwe wereldorde? Inderdaad. En wie er oog voor heeft, ziet inderdaad overal symptomen van het tumult waarover Graddol het heeft. Het Engels dat via televisie, radio en wat-al-niet-meer de Europese talen binnendruppelt. Het Arabisch en het Turks op straat en in de bus. Het Chinees en het Italiaans op de winkelruiten.

Zoals het in Nederland is, zo wordt het straks waarschijnlijk overal, voorziet Graddol. De wereld van morgen is tweetalig. In kleine kring spreken we nog wel ons plaatselijk dialect – het Nederlands, in ons geval – maar in andere situaties schakelen we soepel over op onze tweede voertaal, het Engels.

Nu al is Engels op sommige plekken in Nederland voertaal, zoals in handelscontacten, op de universiteit, of gewoon op straat, in het bijzijn van toeristen. Haast 80 procent van alle Nederlanders zegt vloeiend Engels te spreken – het hoogste percentage van Europa. Intussen hebben zelfs de wetenschappelijke woordenboeken het opgegeven om Nederlandse vertalingen te zoeken voor termen als ‘genomics’, ‘life sciences’ of ‘scanning tunneling microscopy’.

Toch zal het Engels zelf ook grondig veranderen, voorziet Graddol. Naar mate er meer mensen van het Engels gebruik maken, zal de taal afgeschuurd raken tot een heel ander soort taal, mudvol met wat een Engelsman nu nog ‘taalfouten’ noemt. Denk aan het steenkolenengels op de wetenschapscongressen en op de politieke bijeenkomsten, of aan het hakketakkerige gekrabbel van de e-mails. Misschien is dat wel de toekomst en zijn e-mails gewoon een “nieuw soort informeel schrijven,” oppert Graddol.

Een prijs is er ook. Want terwijl de wereldtalen oprukken en ook, zeg, de Letten en de Oekraïeners een tweede taal moeten leren, vervallen de oude talen – een proces dat nu al in volle gang is. Graddol houdt het erop dat van alle geschatte zesduizend talen er uiteindelijk nog maar 10 procent overblijft. Dat kan betekenen dat er iedere dag een taal uitsterft. Een schrale troost is dat de talenvoorraad in vooral de grote steden voortdurend wordt aangevuld door nieuwe mengvormen en nieuwe, hybride straattalen.

Bovendien, een geheel nieuw fenomeen, lijkt het erop dat sommige talen los van hun landsgrenzen blijven voortbestaan. Allochtone gemeenschappen zullen bepaalde talen in leven houden, zoals het Turks en het Papiamento in leven blijven in de grote steden van Nederland.

De opmars van internet niettegenstaande; Engels alléén is straks niet langer zaligmakend. Het aantal mensen dat Engelstalig wordt opgevoed, neemt gestaag af, van 9 procent van de wereldbevolking in 1950 tot een schamele 5 procent rond 2050. Wat dat betreft ziet het ernaar uit dat ook inwoners van Engeland en Amerika toe zijn aan een tweede taal. Want intussen neemt het aantal mensen dat het Hindi of het Arabisch als moedertaal heeft, gestaag toe. Graddol ziet het gebeuren dat in Azië het Mandarijn de ‘tweede voertaal’ wordt.

Het geschrift zoals we dat nu kennen, zal verdwijnen, verwacht Graddol. De wereld van morgen lijkt een wereld van snelle krabbels in weblogs, en korte kreten op voorpagina’s. Uitgebreidere, degelijker stukken tekst zullen verbannen worden naar de periferie van de geletterde wereld – de gespecialiseerde wetenschappelijke tijdschriften, bijvoorbeeld. Een schreeuwwereld zal het zijn, van veel wol en weinig stof. “Lezers zullen wijs moeten worden uit fragmentarische, vaak tegenstrijdige informatie die langs allerlei verschillende kanalen wordt verspreid.”

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS