Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Wetenschap » Dertig embryo's gekloond

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Dertig embryo's gekloond
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Zuid-Koreaanse wetenschappers zijn er in geslaagd om uit dertig gekloonde menselijke embryo’s stamcellen te halen. Een doorbraak die volgens wetenschappers een medische revolutie teweeg kan brengen.

Onderzoekers van de nationale universiteit van Seoel hebben hiermee een primeur in het al jarenlange onderzoek naar het klonen van stamcellen.

Al eerder hebben onderzoekers beweerd menselijke embryo's gekloond te hebben voor het onderzoek naar stamcellen, maar die waren allen omstreden. De Zuid-Koreaanse bevindingen worden zeer serieus genomen en verschijnen onder meer in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Science.

Het onderzoek in Seoel vond plaats onder leiding van de diergeneeskundige Woo Suk Hwang, die het in 1999 lukte om een melkkoe succesvol te klonen. Zo hoopte Hwang een bijdrage te leveren aan een hogere melkproductie in Zuid-Korea.

Nadien richtte de wetenschapper zich met succes op het klonen van humane cellen. Voor het onderzoek gebruikte zijn team 242 verse eicellen van zestien Zuid-Koreaanse vrouwen. Bij al die cellen werd de kern met grote zorgvuldigheid vervangen door de kern van een lichaamscel van dezelfde vrouw.

In dertig gevallen ontwikkelde zich daaruit een embryo dat genetisch volkomen gelijk was aan de eiceldonor.

Na enkele dagen werden uit die embryo's de stamcellen gehaald. Stamcellen zijn cellen die nog niet ontwikkeld zijn en nog tot een bepaald celtype kunnen uitgroeien.

De stamcellen die de onderzoekers uit de embryo’s hadden gehaald, ontwikkelden zich tot de drie belangrijkste weefseltypes die in het menselijk lichaam voorkomen. De cellen werden in muizen getransplanteerd. Daaruit bleek dat zij zich tot nog specifiekere celtypen konden ontwikkelen. Volgens Hwang is het ook voor de eerste maal gelukt dat zich uit de stamcellen zenuwcellen ontwikkelden.

Voor de medische wereld zouden de ontwikkelde, embryonale stamcellen in de toekomst van essentieel belang kunnen zijn voor de bestrijding van ziekten als diabetes, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

Dat zou kunnen door bepaalde stamcellen bij de patiënt in te brengen, die de zieke cellen door gezonde gaan vervangen en hun functies overnemen. Voordat het zover is, zullen nog vele jaren van onderzoek nodig zijn.

Het gebruik van stamcellen voor wetenschappelijk onderzoek is al jaren omstreden, omdat voor het verkrijgen van stamcellen menselijke embryo’s worden vernietigd.

Ieder menselijk embryo vertegenwoordigt het prille begin van een leven en om dat voor wetenschappelijk onderzoek te vernietigen, schiet veel religieuze groeperingen in het verkeerde keelgat. Vooral in de VS is stamcelonderzoek hierdoor inforse mate beperkt.

Professor Hwang benadrukte tegenover de BBC echter dat zijn onderzoek louter is bedoeld om mensen met een ernstige ziekte te helpen en niet om bijvoorbeeld mensen te klonen.

“We zullen nooit proberen om een baby te klonen. Het klonen van mensen is te idioot voor woorden. Bij het klonen van dieren hebben we al ervaren hoe moielijk dat is en welke afwijkingen er op kunnen treden, met name wat de inwendige organen betreft.”

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
‘Stamcelonderzoek nog in beginfase’

Het Zuid-Koreaanse onderzoek waarbij stamcellen uit dertig gekloonde menselijke embryo’s zijn uitgegroeid tot weefsel, wordt wereldwijd beschouwd als een belangrijke wetenschappelijke doorbraak.

Toch moet de daadwerkelijke waarde van het stamcelonderzoek nog blijken, aldus Paul van der Saag, adjunct-directeur van het Hubrecht Laboratorium in Utrecht, een onderzoeksinstituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

“Het is natuurlijk fantastisch wat de Koreanen hebben laten zien, maar het zal nog moeten blijken of stamcelonderzoek een kans van slagen heeft voor geneeskundige toepassingen. Dat staat nog lang niet vast," aldus Van der Saag.

Stamcellen zijn cellen die nog niet ontwikkeld zijn en nog tot een bepaald celtype kunnen uitgroeien.

In theorie zouden mogelijk bepaalde stamcellen bij zieke mensen worden ingebracht. Die stamcellen zouden dan de zieke cellen door gezonde gaan vervangen en hun functies overnemen. Dat zou een doorbraak betekenen voor bijvoorbeeld de bestrijding van ziekten als diabetes, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

Voordat het zover is, zullen heel wat problemen overwonnen moeten worden. “Het inbrengen van stamcellen zal eerst bij dieren moeten plaatsvinden om te onderzoeken hoe je anti-afstoting kunt garanderen. Vreemde cellen worden in de regel door het lichaam afgestoten. Je zult dus altijd voor anti-afstoting moeten zorgen.”

Daarnaast is het niet eenvoudig om bepaalde stamcellen zich in een zodanige, gewenste richting te laten ontwikkelen, dat die stamcellen uiteindelijk uitgroeien tot bijvoorbeeld gezond weefsel.

"Daarvoor is genetische modificatie noodzakelijk", weet Van der Saag. "Je zult het kernmateriaal van de cel op kunstmatige wijze moeten veranderen. Dat kan bijvoorbeeld door iets aan de cel toe te voegen. Deze complexe vorm van genetische modificatie staat echter nog in de kinderschoenen."

Ook het verkrijgen van stamcellen is niet eenvoudig. Voor onderzoek worden stamcellen in de regel uit menselijke embryo's gehaald. In Nederland verbiedt de Embryowet echter om speciaal voor wetenschappelijk onderzoek embryo' s te kweken. Dit is uit respect voor het menselijk leven. Ieder menselijk embryo vertegenwoordigt immers het prille begin van een menselijk leven. Onderzoek met menselijke embryo’s is wel toestaan, mits er aan zeer strenge voorwaarden wordt voldaan.

Onderzoekster Christine Mummery, eveneens werkzaam het Hubrecht Laboratorium, is in Nederland de enige die met embryonale stamcellen werkt. Die cellen zijn afkomstig van zogenaamde restembryo's. Dat zijn embryo's die bij een reageerbuisbevruchting zijn overgebleven.

Zij onderzoekt de mogelijkheid om hartspiercellen te ontwikkelen die op de lange termijn zieke hartcellen, bijvoorbeeld na een hartinfarct, zouden kunnen vervangen.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS