Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Wetenschap » NASA is contact met Spirit kwijt

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: NASA is contact met Spirit kwijt
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
NASA is het contact met de robot Spirit op Mars sinds woensdagavond acht uur zo goed als kwijt. Spirit stuurt alleen nog 'lege signalen' signalen door. Dit heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie vandaag bekend gemaakt.

Wat er precies mankeert aan de robot is nog onduidelijk. Gevreesd wordt voor iets ernstigs. Projectleider Peter Theisinger zegt dat de lege signalen waardeloos zijn, maar wel aangeven dat de Spirit niet geheel buiten werking is. Er is dus nog hoop op herstel van contact met de lander die op 4 januari op de planeet arriveerde.

Een sonde, de Mars Global Surveyor, die over de landingsplaats van de Spirit is gevlogen, heeft nog geen signalen kunnen opvangen. Theisinger vreest een mechanisch probleem of computerdefect. Mocht het zo zijn dat de batterijen zich te snel hebben ontladen, is de kans op herstel aanzienlijk.

Als alles goed gaat, zal zondag een tweede robot, de Opportunity, op Mars landen.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Marsrobot Spirit maakt weer contact

De Marsrobot Spirit heeft vrijdag weer contact gemaakt met de aarde nadat de communicatie sinds woensdagavond was stilgevallen.
De sonde communiceerde zo'n twintig minuten. Het signaal werd opgevangen door de antennes van het internationale Deep Space Network bij Madrid in Spanje. Het is nog onduidelijk hoe significant dit herstel is.

De NASA, die de situatie eerder ‘zeer ernstig’ noemde, heeft nog geen idee wat de oorzaak van de eerdere falende communicatie was.

In eerste instantie werd gedacht dat een storm in Australië met de storing te maken had, aangezien in Canberra een radiotelescoop staat die de signalen van de NASA naar de Spirit stuurt. De antennes van de radiotelescoop had tijdelijk flink last van de storm. Toen het uitblijven van bruikbare signalen aanhield, leek een andere oorzaak aannemelijk.

De robotgestuurde terreinwagen heeft na een lange radiostilte via de Mars Global Surveyor die rondom Mars draait, donderdag nog wel signalen naar de aarde gestuurd, maar die bevatten alleen geen data. De lege signalen waren onbruikbaar, maar gaven aan dat Spirit niet geheel buiten werking was.

De NASA houdt rekening met een computerdefect. Het versturen van de signalen gaf aan dat de radio nog wel werkte, maar de computer stuurde geen data mee. Later zal de NASA opnieuw pogen om met de Spirit en de aarde te communiceren.

Ondertussen is de tweelingbroer van de Spirit, de marssonde Opportunity, precies volgens schema op weg naar de rode planeet. Die moet zondagmorgen om 6.05 uur Nederlandse tijd op Mars landen op een plek die ‘Meridiani Planum’ wordt genoemd.

Volgens de NASA zal die operatie gewoon doorgaan, ondanks de eerdere problemen met de Spirit. Mogelijk zullen de pogingen om het contact met de Spirit volledig te herstellen tijdelijk worden gestaakt, zodat de betrokken projectleiders hun tijd volledig aan de begeleiding van de Opportunity kunnen wijden. Deze vrijwel identieke Marssonde zal vergelijkend onderzoek uitvoeren aan de andere kant van de rode planeet.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS