Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Wetenschap » Mars kijken

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Mars kijken
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Nu de planeet Mars dichter bij de aarde staat dan ooit, openen veel sterrenwachten ’s avonds hun deuren voor belangstellenden die de rode planeet met eigen ogen willen aanschouwen.

Woensdag 27 augustus om 11.51 uur bedroeg de afstand tussen de aarde en Mars het kortst: slechts 55.758.006 kilometer, gemeten tussen het middelpunt van de twee werelden. Daardoor is de planeet sinds de tijd van de Neanderthalers niet meer zo goed zichtbaar geweest, aldus de Mars Society Nederland, een vereniging die zich inzet voor intensiever Mars-onderzoek met als ambitieus einddoel permanente bewoning van de rode planeet.

Wie Mars met eigen ogen wil zien, moet de komende tijd de kans grijpen, want de volgende keer dat Mars dichtbij de aarde staat, is volgens berekeningen van de Belgische astronoom Jean Meeus pas in het jaar 2287.

Het waarnemen van Mars kan bij gunstige omstandigheden met het blote oog "Kijk in de avond naar het zuid-oosten en je ziet een gelige opvallend heldere ster. Dat is Mars”, aldus A. Westenberg van Mars Society Nederland.

Voorwaarde is wel dat het weer moet meewerken, op beide planeten. Op aarde is vaak de bewolking spelbreker. Op Mars kunnen stofstormen die zich over de hele planeet verspreiden, wekenlang aanhouden. Met het blote oog is dat overigens niet te volgen.

Voor waarnemers op een relatief noordelijk gelegen locatie als Nederland wordt het schouwspel gedeeltelijk bedorven doordat Mars vrij laag boven de zuidelijke horizon staat.

Wie de rode planeet eens beter wil bekijken, kan dat het beste ’s avonds doen door een telescoop in één van de vele sterrenwachten in Nederland. De komende weken is Mars zelfs met kleine telescopen uitstekend zichtbaar.

In Nederland verschijnt de planeet op woensdag 27 augustus om ongeveer kwart over negen boven de horizon, een half uurtje na zonsondergang, met aan weerszijden de sterrenbeelden Waterman en Steenbok.

Ook de komende weken blijft het waarnemen van Mars mogelijk.

Een groot aantal van de sterrenwachten in Nederland zijn de komende tijd ’s avonds speciaal geopend om belangstellenden de kans te geven door een telescoop naar Mars te laten kijken. Vaak zijn er (amateur-)sterrenkundigen aanwezig die uitleg geven over de sterrenhemel en in het bijzonder over Mars.


Zo zijn de volgende sterrenwachten woensdagavond 27 augustus vanaf 20.00 geopend voor het publiek:

Publiekssterrenwacht Schothorst in Amersfoort (Schothorsterlaan 27 in Amersfoort, tel. 033-4559616)

Volkssterrenwacht Amsterdam (Nieuwe Teertuinen 17 in Amsterdam, tel. 020-6238717)

Dr. A.F. Philips Sterrenwacht Eindhoven (Alberdinck Thijmlaan 3, Eindhoven, tel. 040-2214355)

Leidse Sterrewacht (Provincialeweg West 75, Haastrecht)

Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen (Herengracht 52, Middelburg, tel. 0118-638018).

Ook de dagen daarna en in september en oktober zijn veel sterrenwachten 's avonds open om naar Mars te kijken. Een compleet overzicht is te bekijken op de site van de Stichting Mars Society Nederland.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Helderder dan de Poolster: Mars

Tussen de Nederlandse wolken door was woensdagavond helderder dan de Poolster de planeet Mars goed zichtbaar met het blote oog. Sinds 55.718 voor Christus was Mars niet meer zo dicht bij aarde en tot 2287 is het wachten.

In het zuid-oosten aan de horizon schijnt met een roze gloed de planeet Mars. Een amateurtelescoop maakt de planeet centimeters groot. ,,De zuidelijke poolkap valt duidelijk op'', zegt A. Westenberg van Mars Society Nederland. Op een roodbruine achtergrond is door de telescoop volgens Westenberg zelfs de sneeuw op de vier vulkaantoppen op Mars zichtbaar.

De organisatie die zich inzet voor onderzoek naar de Rode Planeet ontving woensdagavond tweehonderd belangstellenden in de Leidse Sterrewacht. ,,Nog nooit was de interesse zo overweldigend'', zegt Westenberg. ,,De komende 284 jaar maken we dit ook niet meer mee'', probeert ze de drukte te verklaren.

Woensdagochtend om 11.51 uur Nederlandse tijd was de afstand tussen de middelpunten van de aarde en Mars 'slechts' 55.758.006 kilomter. Woensdagavond was die afstand al weer 3000 tot 4000 kilometer opgelopen.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS