Dit is onderwerp Hitte heerst in Nederland :b: in forum De Kroeg bij Goedzo?! NiMS Forum.


Om dit onderwerp te bezoeken gebruik deze URL:
http://forum.goedzo.com/cgi-bin/ubb/ultimatebb.cgi/ubb/get_topic/f/8/t/000203.html

Gereageerd door Maria op :
 
Nederlanders kunnen zich opmaken voor een hittegolf. Weerbureau HWS voorspeldt voor ons land tropische temperaturen. "Vanaf maandag zijn maxima van lokaal 30 graden mogelijk. De hele week lijkt de hitte in het land te blijven", aldus HWS.

"De kansen stijgen dat de zomer van 2003 de beroemde zomer van 1947 gaat benaderen", aldus de zegsman. Het weerbureau heeft berekend dat het in augustus gemiddeld 19,4 graden moet worden om die zomer minstens te evenaren. Normaal is de temperatuur gemiddeld 17,2 graden.

Ook zijn er nog twintig zomerse (25 graden of warmer) en twaalf tropische (30 graden of meer) dagen nodig. Bovendien kende de zomer in 1947 840 zonuren. De maanden juni en juli hadden er in De Bilt samen ruim 470.

Niet alleen in Nederland wordt het warm. Ook in grote delen van Europa blijft het voorlopig extreem heet, stelt HWS. Na het weekeinde kunnen maxima van 40 graden en meer worden gehaald in Spanje, Portugal, Frankrijk, Griekenland en Turkije.
 
Gereageerd door LilWiz op :
 
In Toulouse (Frankrijk) waar iemand woont die ik ken was het vandaag 42 graden en sinds April was er geen regen gevalle daar...zeer warm dus
 
Gereageerd door Maria op :
 
Toenemende problemen bij aanhoudende hitte.

De aanhoudende droogte neemt in Nederland problematische vormen aan. Zo kunnen elektrisciteitsproducenten, door de hoge temperaturen van het oppervlaktewater, in combinatie met het lage waterpeil, nauwelijks nog koelwater lozen. Dit zou de temperatuur van het oppervlaktewater tot ontoelaatbare hoogte doen stijgen, wat bedreigend kan zijn voor flora en fauna.

Veel eletriciteitsbedrijven blijven hierdoor met koelwater zitten en kunnen niet meer op volle capaciteit produceren waardoor er binnenkort misschien geïmporteerd worden.

Verder is er in het hele land sprake van sproeiverboden. Vooral boeren zijn hier de dupe van. Nadat eerder een beregeningsverbod in de Gelderse Vallei was afgekondigd, is het volgens woordvoerder Jelle Leenes van de Unie van Waterschappen nu ook in Noord-Limburg en Oost- en Midden-Brabant verboden om water aan het oppervlaktewater te onttrekken.

Daarnaast dreigt de kwaliteit van het oppervlaktewater in het geding te komen. Leenes verwacht met name explosies van cyano-bacteriën, ook wel bekend als blauwalg. De bacterie kan bij argeloze zwemmers leiden tot maag- en darmklachten en huidproblemen. Ze kunnen open water, dat ongebruikelijk laag staat en erg warm is, om die reden dan ook beter mijden. De enige die baat lijken te hebben bij de hitte zijn de drinkwaterbedrijven. Zo verkoopt het waterleidingbedrijf Noord-Holland volgens zegsvrouw Veronique Hagen op warme dagen soms veertig procent meer water dan op normale zomerse dagen.

De droogte lijkt voorlopig nog niet voorbij. Weerman Piet Paulusma waarschuwt voor "historische droogte". "Het blijft kurkdroog tot 20 augustus. Bovendien blijft de temperatuur tussen de 25 en 30 graden", aldus de Fries.
 
Gereageerd door Stokkie op :
 
kut hitte

blegh!
 
Gereageerd door LilWiz op :
 
Nederland kent officieel een hittegolf

DE BILT (ANP) - In Nederland is sinds donderdagochtend 11.30 uur officieel sprake van een hittegolf. De temperatuur in De Bilt bereikte op dat moment 30 graden, aldus het KNMI.

Van een hittegolf is sprake als de temperatuur in De Bilt gedurende vijf achtereenvolgende dagen minstens 25 graden is en in dat tijdvak bovendien op zeker drie dagen minstens 30 graden.

De laatste keer dat Nederland een hittegolf kende was eind augustus 2001. Sinds 1901 heeft het KNMI 34 hittegolven geteld, waaronder de huidige. De zomer van 1947 telde vier afzonderlijke hittegolven met een totale duur van 38 dagen. Bijzonder was ook de reeks van vijf opeenvolgende tropische dagen (boven de 30 graden) in augustus 1997, aldus het weerstation.

De langste hittegolf stamt uit 1975 toen vanaf 29 juli achttien zomerse dagen volgden, waarvan zes tropisch waren. Een zomer later duurde een hittegolf zeventien dagen, waarvan tien boven de 30 graden uitkwamen. De hoogste temperatuur die een KNMI-station in Nederland ooit heeft gemeten is 38,6 graden op 23 augustus 1944 in Warnsveld. In Maastricht bereikte de thermometer op 27 juni 1947 een vrijwel even hoge temperatuur van 38,4 graden. In de zomers van 1986 en 1990 maten weerstations in het zuiden van het land maximumtemperaturen van 37 graden celcius.

Voorlopig komt er nog geen einde aan de hittegolf, aldus het KNMI. Hoewel het tropische karakter er na het weekeinde waarschijnlijk afgaat, wijzen de weermodellen voor de langere termijn nog op onverminderd warm en zonnig zomerweer.

wat een klote weer deze hitte [puke] Is geen leven zo meer. Gister had het geregend heb ik gehoord daarboven, nou hier in Limboland dus niet he [Mad]
 
Gereageerd door Budha op :
 
Ik vind het wel eens lekker hoor. Nederland leeft toch altijd op als er wat langere tijd mooi weer is.

En natuurlijk lopen mensen er leuk gekleed bij [Cool]

Dit zou wel eens de heetste zomer sinds 1947 kunnen zijn hoorde ik op de radio.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Het is hier gewoon nog warmer als dat het op Kos was. Dat had ik niet verw8 hier in NL.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Watergebruik stijgt met 40 tot 50 procent per dag

Door de hitte is het watergebruik met 40 tot 50 procent per dag gestegen. Waterleidingbedrijf Vitens, het grootste in Nederland, vraagt zijn afnemers zuinig te zijn met water in de avond. Het watergebruik stijgt 's avonds sterk waardoor reservoirs leeg raken.

Bij Vitens zijn klachten binnengekomen dat de waterdruk dan wegvalt. Het bedrijf vraagt de consument 's avonds niet de auto te wassen en de tuin te sproeien. ,,We merken dat de vakanties afgelopen zijn, mensen willen hun auto wassen en de tuin sproeien. Maar dat kan beter niet 's avonds gebeuren'', aldus vrijdag D. Jonker van Vitens. De problemen doen zich met name voor in Friesland, Overijssel en Twente.

Vooral recreatieondernemers aan de IJsselmeerkust merken dat er minder water is. 's Avonds is de waterdruk zo laag dat gasten niet meer gebruik kunnen maken van de douches. ,,Zolang de hitte blijft, houden we ook deze problemen. Het is beter om 's ochtends te douchen'', aldus Jonker.

Vitens levert water aan vier miljoen mensen in Friesland, Gelderland, Overijssel en de Noordoostpolder. Het bedrijf is in 2002 ontstaan na een fusie van Nuon Water, Waterbedrijf Gelderland en Waterleidingmaatschappij Overijssel.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Problemen door aanhoudende hitte

Door de hoge temperaturen van de laatste twee maanden, zijn de gevolgen in Nederland merkbaar.

Gisteren werd op verschillende plaatsen een smogwaarschuwing afgegeven. Tussen 15.00 en 19.00 uur werd op verschillende plaatsen in het oosten en zuidoosten van Nederland de EU-alarmdrempel voor smog door ozon (240 microgram/m3) overschreden.

Voor vandaag laat het weer een wisselend beeld zien, waardoor de ozonconcentratie moeilijk te voorspellen is. In het westen is er een lichte (noord)westelijke wind waardoor relatief schone lucht wordt aangevoerd. In het oosten is er echter naar verwachting relatief weinig wind. De verwachting is dat de concentraties iets lager zijn dan gisteren.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft een aantal extra maatregelen genomen om de waterstand bij de huidige situatie met het warme en droge weer op peil te houden. Vanochtend is de kritische grens van wateraanvoer bij Lobith van 1100 kubieke meter per seconde bereikt. Dit betekent dat het ministerie de waterverdeling over Nederland aanpast.

Normaal gesproken wordt water vanuit de rivieren afgevoerd naar zee. Nu wordt het aangevoerde water zoveel mogelijk vastgehouden. Dit gebeurt bijvoorbeeld in het IJsselmeer door de schuiven van de Afsluitdijk dicht te houden.

Het grootste waterleidingbedrijf in Nederland, Vitens, roept op tot zuinigheid om te voorkomen dat reservoirs leegraken. Vooral in de avonduren wordt er fors meer water verbruikt. Veel mensen wassen dan hun auto of sproeien hun tuin.

Hierdoor komt het steeds vaker voor dat de waterdruk wegvalt.Vitens vraagt de consument de kraan vaker dicht te laten in de avonduren. De problemen doen zich met name voor in Friesland en Overijssel.

Door de langdurige warmte en grote drukte bij zwemplaatsen kan de waterkwaliteit snel verslechteren (door bijvoorbeeld bacterien, algengroei, virussen en botulisme). De officiele zwemplaatsen waar een waarschuwing of zwemverbod van kracht is, worden vermeld op deze pagina's van NOS-Teletekst.

Op het landgoed Heidestein bij Austerlitz (Utrecht) is vanmorgen een grote bosbrand uitgebroken.De brandweer wordt
geholpen door omliggende korpsen en het brandbestrijdingspeloton Heuvelrug. Het gevaar voor uitbreiding is geweken.

In Noordwijk en Katwijk is door de hitte bacterievuur uitgebroken, een besmettelijke boomziekte.Voor mensen is de boomziekte niet gevaarlijk.
 
Gereageerd door LilWiz op :
 
Zo zie je maar weer wat deze hitte wel allemaal niet aanricht hier in NL [Mad]
Hoorde zelfs dat de kermis bij ons geen goede omzet had door dit weer de horeca daarintegen weer wel.

LOL hoor net op de lokale omroep hier: 37 graden vandaag.
Wel een beetje erg heet zeg

[ 08.08.2003, 17:55: Bericht ge-edit door: LilWiz ]
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Alpiene gletsjers smelten door hitte

De extreme zomer in Zwitserland en Oostenrijk laten ook de grootste gletsjers in de Alpen niet ongemoeid. Naast de hoge temeraturen zorgt ook een warme windstroom vanuit Afrika voor smeltend ijs.

De uitzonderlijk zomerse warmte in de Alpen breekt dit jaar menig record. Zo ligt de nul-graden-grens in de zomer gemiddeld rond de 3000 meter, maar nu is die grens al opgelopen tot op een hoogte van circa 4200 meter. Gletsjers die in deze zone liggen, krimpen ineen en het smeltwater zorgt voor woeste waterstromen.

De slinkenke gletsers zorgen midden in het hoogseizoen voor bergbeklimmers ook voor extra gevaar.

Enorme rotsblokken en massa’s keien die normaliter door het ijs stevig verankerd liggen, komen nu plotseling vrij en kunnen met veel geweld naar beneden komen. Door steeds groter wordende scheuren in het ijs kunnen voor brokstukken zorgen en lawines veroorzaken.

Ook meertjes die zich onder het ijs bevinden kunnen door de ijskorst barsten, met water- of modderstromen in onderliggende valleien als gevolg. De ongunstige omstandigheden kunnen door onweer versterkt worden.

Dit jaar zijn in Zwitserland alleen al 55 doden in het hooggebergte gevallen, veelal door vallende rotsblokken. In dezelfde periode vorig jaar lag dat aantal op 27 of 28 slachtoffers.

Volgens Zwitserse reddingswerkers is de stijging mogelijk ook een gevolg van het toegenomen aantal bergbeklimmers deze zomer, die gelokt door het mooie weer, een misplaatst gevoel van veiligheid hebbben.

Uit veiligheidsoverwegingen zijn veel bergroutes inmiddels afgesloten. Drie weken geleden werd voor enkele dagen zelfs de hoogste berg van Zwitserland, de 4.478 meter hoge Matterhorn, afgesloten voor het publiek. Door de hoge temperaturen smolt de ijslaag op de berg waardoor grote rotsblokken losraakten en naar beneden vielen. Er vielen wonderlijk genoeg geen slachtoffers, maar negentig bergbeklimmers moesten met helikopters in veiligheid worden gebracht.

Begin deze week zijn uit voorzorgsmaatregel nieuw ontstane gletsjermeren aan de voet van de Gruben-gletsjer in Wallis geleegd om overstromingen te voorkomen. De autoriteiten houden ook een snelgroeiend meer aan de voet van de Trifts-gletsjer in het midden van Zwitserland nauwlettend in de gaten.

Klimatologen hebben al gewaarschuwd dat de huidige situatie over een halve eeuw wellicht heel normaal is door het warmer wordende klimaat in de Alpen. Klimatoloog Martin Beniston, die voor de Verenigde Naties werkt, verklaarde eerder dat tekenen van klimaatverandering vooral in de Alpen zichtbaar zullen zijn door het slinken van de permanente ijskap in de Alpen. Ook het tempo lijkt toe te nemen.

Ook het tempo lijkt toe te nemen. “De meeste gletsjers in de Alpen bevinden zich in een fase van terugtrekking waarvan het tempo de laatste vijftien jaar aanzienlijk hoger ligt dan daarvoor”,aldus Beniston. De wetenschapper suggereerde dat het tempo van terugtrekking het hoogste is van de afgelopen vijfhonderd jaar.
 
Gereageerd door Stokkie op :
 
nog steeds heet!
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Amerikaanse soldaat bezwijkt aan hitte

Een Amerikaanse militair is in Irak overleden als gevolg van de extreme hitte. Een woordvoerder van de Amerikaanse troepen verklaarde zondag dat de hoge temperatuur te veel was geworden voor de man.

De soldaat bezweek toen hij in een konvooi onderweg was, 180 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Bagdad. De temperatuur was er opgelopen tot meer dan 50 graden.

Zaterdag werd bekend dat in verband met de hitte de Nederlandse mariniers in Irak eerder worden afgelost. Het ministerie van Defensie vindt het niet verantwoord de militairen de volle zes maanden te laten uitzitten. In plaats daarvan gaan ze nu na vier maanden al terug naar Nederland.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Aanhoudende hitte veroorzaakt steeds meer overlast

Een rookverbod, zwemverbod en beregeningsverbod: de aanhoudende hoge temperaturen in Nederland leiden tot steeds meer maatregelen. Volgens de voorspellingen komt er voorlopig nog geen einde aan de warmte.

Tal van gemeenten in de provincie Utrecht hebben deze week rook- en vuurverboden afgekondigd in verband met de aanhoudende hitte en droogte. De brandweer Apeldoorn adviseerde gemeenten op de Veluwe en in de Achterhoek vanaf zondag een rookverbod in te stellen in bossen en recreatiegebieden.

De afgelopen dagen golden in diverse delen van het land al beregeningsverboden. Vrijdag verzocht de Unie van Waterschappen, het overkoepelend orgaan van alle 48 water- en heemraadschappen in Nederland, zijn leden het sproeien van akkers en landbouwgronden zoveel mogelijk te ontmoedigen.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat in Den Haag besloot vrijdag na overleg met topambtenaren de verdeling van rivierwater over Nederland aan te passen. Op die manier moet de waterstand in het land op orde worden gehouden. In het IJsselmeer gaan de schuiven van de Afsluitdijk dicht om meer zoetwater vast te houden. West-Nederland krijgt water uit het Amsterdam-Rijnkanaal en de waterstand in de Waal wordt door stuwen verhoogd om hinder voor de scheepvaart te beperken.

Aanleiding voor het overleg was de daling van de waterafvoer in de Rijn bij Lobith. Dat lag vrijdagmorgen op 1090 kubieke meter per seconde, opnieuw bijna 30 kubieke centimeter minder dan donderdag. Bovendien stijgt de watertemperatuur met een graad per dag, tot 27 graden op vrijdag.
 
Gereageerd door Sweetammy op :
 
Hebbe we het eindelijk eens lekker warm in nederland zijn er weer mensen die zeuren. Nou mij hoor je niet klagen hoor, ben net ruim 2 weken in nederland op een boot geweest en deze temperatuur was heerlijk uit te houden. Bikini aan lekker voor op de punt beetje liggen zonnen. HEERLIJK!!
 
Gereageerd door LilWiz op :
 
quote:
Origineel van Sweetammy:
Hebbe we het eindelijk eens lekker warm in nederland zijn er weer mensen die zeuren. Nou mij hoor je niet klagen hoor, ben net ruim 2 weken in nederland op een boot geweest en deze temperatuur was heerlijk uit te houden. Bikini aan lekker voor op de punt beetje liggen zonnen. HEERLIJK!!

sssstttt...zwijg jij [Razz]
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Je zou maar met deze hitte moeten werken [Frown]
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Recordaantal tropendagen in augustus

Augustus behaalde dinsdag een nieuw record: het kwik liep voor de zevende keer weer op tot boven de 30 graden Celsius. sinds 1849 zijn er nooit meer dan zes tropische dagen in deze maand behaald.

Dit zal ook voorlopig de laatste tropische dag zijn. Woensdag stroomt volgens de weerkundigen koelere lucht het land in. In de loop van donderdag daalt de temperatuur tot onder de 25 graden en komt er een einde aan de hittegolf.

Bij de landelijke netbeheerder TenneT geldt nog steeds Code Rood omdat de energiecentrales door de hoge temperatuur van het koelwater minder stroom kunnen produceren. Bovendien viel een energiecentrale in Geertruidenberg uit. De lagere productie in combinatie met een verhoogde vraag noodzaakte Tennet dinsdagmorgen om een groot deel van het reservevermogen in te zetten, teneinde de stroomvoorziening in Nederland overeind te kunnen houden.

De vraag naar elektriciteit bereikte een piek van 12.550 megawatt. Van het resterende reservevermogen van 490 megawatt moest Tennet dinsdag bijna 400 megawatt inzetten. Mochten de reserves te kort schieten, dan is er nog een noodvermogen achter de hand. Bovendien bestaat de mogelijkheid om de export van stroom te verbieden. De volgende stap is het gedogen van een hogere temperatuur van het koelwater, dat elektricteitsproducenten na
gebruik teruglozen op het oppervlaktewater.

De waterstand in de Rijn bij Lobith nadert ondertussen de laagste stand die ooit gemeten is. Het waterpeil stond dinsdag op 7.40 meter boven NAP. Voorzien is een stand van tien centimeter lager op donderdag. De laagste waterstand ooit was 7.22 meter boven NAP op 13 september 1991.

Het valt niet te voorspellen of het record van 1991 gebroken zal worden. Wel staat vast dat er in het zuiden van Duitsland, waar het Rijnwater vandaan moet komen, op de middellange termijn geen regenval van betekenis wordt verwacht. Voor de scheepvaart geldt door de lage waterstand en de verminderde stroomsnelheid sinds maandag een beperking van de vaargeulen op plekken waar sprake is van betonning en beschoeiing in de rivieren.

In de Oostvaardersplassen woekert door de aanhoudende hitte de blauwalg. Volgens Staatsbosbeheer zijn hierdoor in een maand tijd ruim 2000 vogels gestorven.

De natuur moest het ook ontgelden in Nationaal Park De Meinweg in Herkenbosch bij Roermond. Door de droogte brandde een hectare van het natuurgebied af. De schade bleef beperkt door snel ingrijpen van de Duitse en Limburgse brandweer na een tip van een burger. In het gebied wordt nu extra gepatrouilleerd vanwege het door hitte en droogte verhoogde brandgevaar.

Langs de A8 woedde dinsdagmiddag tussen knooppunt Hattemerbroek en Elspeet een bermbrand. De politie sloot de weg af en legde ook het treinverkeer stil. Ongeveer 1,5 hectare bermbegroeiing en bos ging verloren.

In navolging van andere gemeenten stelden Ameland en Schiermonnikoog dinsdag een algemeen rookverbod in voor de duinen en bossen van de eilanden. Op Vlieland geldt altijd al een permanent rookverbod, maar de gemeente informeert bewoners en toeristen extra over de droogte. Texel en Terschelling stellen geen rookverbod in, maar zorgen wel voor extra informatie.

De politie in Limburg waarschuwt te schaars geklede motorrijders. Door het mooie weer zijn t-shirts en korte broeken meer regel dan uitzondering. En dat levert bij ongevallen ernstig
letsel op.
 
Gereageerd door LilWiz op :
 
KNMI: Einde hittegolf in zicht

De hittegolf in Nederland is bijna voorbij. Volgens het weerinstituut KNMI komt de temperatuur in De Bilt donderdag niet boven de 25 graden Celsius uit. Daarmee komt een einde aan de hittegolf die veertien dagen heeft geduurd.

Dat is de langste sinds de zomer van 1976. Toen was het zeventien dagen aaneengesloten heet. Aan de droogte komt voorlopig geen einde. Woensdag kwam de temperatuur in De Bilt nog boven de 25 graden uit. ,,De komende tijd wordt het aangenamer met ongeveer 25 graden. Het blijft behoorlijk warm, maar de hitte zijn we kwijt'', zei een woordvoerder woensdag. Gemiddeld wordt het rond deze tijd van het jaar ongeveer 21 graden.

Het KNMI noteerde op 7 augustus de warmste temperatuur in De Bilt: 35 graden. In Arcen werd het die dag 37,8 graden. Slechts twee keer werd het in Nederland warmer. In 1944 steeg het kwik in Warnsveld tot 38,6 graden in 1947 werd het in Maastricht 38,4 graden.

De hittegolf leverde in Arcen twaalf tropische dagen (30 graden en meer) op. In De Bilt kwam de temperatuur deze maand zeven keer boven de 30 graden uit. Dat is voor augustus het grootste aantal tropische dagen sinds 1901.

Het aantal zomerse dagen (25 graden of hoger) kwam woensdag uit op veertig. Alleen in de zomers van 1947 (46 stuks) en van 1976 (41 dagen) was dat aantal hoger. De lange hete zomer van 1947 leverde vier verschillende hittegolven op van in totaal 38 dagen. ,,Het zou kunnen dat we dit jaar de beroemde zomer van 1947 inhalen'', aldus de zegsman.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Twee centrales lozen warmer water

Twee elektrictiteitscentrales in Nederland hebben van het ministerie van Verkeer en Waterstaat toestemming gekregen om koelwater te lozen dat warmer is dan 30 graden Celsius.

Woensdag werd bekend dat de energiecentrales bij Nijmegen en Velsen een ontheffing hebben gekregen. Door de hitte van de afgelopen dagen is de temperatuur van het rivierwater dat voor het koelen wordt gebruikt opgelopen.

De ontheffing maakt het mogelijk om meer energie op te wekken. Een probleem met het warme looswater is wel dat het slecht is voor het milieu. Vissen kunnen door de hogere temperatuur bezwijken.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Drastische ingrepen door droogte nodig

Er zijn meer maatregelen nodig in verband met de lage waterstand en het warme weer. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat kondigt alvast drastische maatregelen aan om de gevolgen van de droogte te beperken.

Hoewel de temperatuur nu is gedaald, blijft de kans op neerslag volgens het KNMI heel klein. Het ministerie denkt dat het probleem van laag en warm water aanhoudt. Zo volgen er waarschijnlijk meer beperkingen voor bijvoorbeeld de scheepvaart. Ook voor de landbouw, het milieu en de energiebedrijven heeft de droogte gevolgen. Verder kan de kwaliteit van het zwemwater nog verder achteruit gaan.

Als de problemen aanhouden, moet over een week een besluit vallen om zeewater in het westen van het land binnen te laten. Door het lage waterpeil dreigt de bodem te verzakken in een groot deel van Zuid-Holland. Het gaat in dit geval om het veengebied tussen Leiden, Rotterdam en Breukelen.

Op dit moment krijgt West-Nederland water uit het Amsterdam-Rijnkanaal om zo lang mogelijk te voorkomen dat zout water moet worden ingelaten. Dat laatste kan al binnen zeven dagen het geval zijn. Het gaat in dit geval om het veengebied tussen Leiden, Rotterdam en Breukelen.

Door een verlaging van het waterpeil kan de bodem verzakken. Deze situatie is achteraf niet te herstellen. Door zout water in te laten, kan dit worden voorkomen. Het inlaten van zout water heeft echter tijdelijk negatieve gevolgen voor de landbouw en de natuur. Vooral bomen zijn erg kwetsbaar. VenW zal in gesprek met de waterschappen, provincies en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit proberen de gevolgen zo klein mogelijk te houden.

Rijkswaterstaat houdt de schuiven in de Afsluitdijk dicht om zoveel mogelijk water vast te houden in het IJselmeer. Staatssecretaris Schultz van Haegen denkt ook aan grotere beperkingen voor de scheepvaart en energiebedrijven.

Electriciteitscentrale
Het koelwater dat elektriciteitscentrales op het oppervlaktewater lozen mag niet warmer worden dan 30 graden. Dit houdt in dat een aantal centrales minder koelwater kunnen lozen, omdat anders het oppervlaktewater te warm wordt. Risico’s van te warm oppervlaktewater zijn onder meer vissterfte, botulisme en blauwalgen.

Hierdoor wordt het ecosysteem ontregeld. Per geval bekijkt de staatssecretaris of er ontheffing kan worden verleend om warmer koelwater te mogen lozen. Op dit moment is aan twee elektriciteitsbedrijven ontheffing afgegeven.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Temperatuur rivierwater zakt

De temperatuur van het rivierwater is flink gedaald. Donderdagmorgen was het water bij Lobith met 26,4 graden Celsius koeler dan het een week lang is geweest. Dat blijkt uit cijfers van Rijksinstituut voor Zoetwaterbeheer en Afvalwaterverwerking in Lelystad.

Het rivierwater warmde vorige week, toen de hittegolf in Nederland begon, snel op. Vanaf vorige week donderdag schommelde de watertemperatuur steeds tussen de 27 en 28 graden Celsius. Dinsdag bereikte de Rijn bij Lobith een piekstand van 28,2 graden. Op die dag werd in het oosten van het land ook bijna de warmste dag ooit gemeten.

Het zeer warme rivierwater heeft met name de elektriciteitsproducenten voor problemen gesteld omdat het koelwater van de centrales te warm werd. Ook vissen hebben het moeilijk in het warme water. Door de hoge watertemperatuur is in veel recreatieplassen een explosie van blauwalgen ontstaan. Woensdag kondigde de provincie Gelderland, waar de meeste plassen afhankelijk zijn van de toevoer van rivierwater, vier nieuwe zwemverboden af.

De waterstand van de Rijn blijft onveranderd dalen. Het Infocentrum Binnenwateren verwacht zaterdag een stand van 7.25 meter boven NAP. Dat is nog maar 3 centimeter boven de laagste stand die ooit gemeten is: 7.22 meter boven NAP op 13 september 1991.

Ook de afvoer van rivierwater vanuit Duitsland neemt nog steeds af. Donderdagmorgen passeerde 957.9 kubieke meter water per seconde bij Lobith. De lage afvoer heeft gevolgen voor de stroomsnelheid van het water. Die neemt steeds verder af naarmate de rivieren verder richting zee stromen.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Recordzomer 1947 blijft waarschijnlijk nummer 1

De zomer van 1947 blijft met een gemiddelde temperatuur van 18,7 graden Celsius waarschijnlijk in de boeken staan als de warmste sinds de metingen begonnen. Zomer 2003 blijft met 18,6 graden steken op de tweede plaats, luidde zondag de verwachting van het KNMI.

De meteorologische zomer omvat de maanden juni, juli en augustus. Ook augustus 2003 komt waarschijnlijk op de tweede plaats terecht. Om het gemiddelde van 19,4 graden van augustus 1947 te evenaren, moet het etmaalgemiddelde zondag uitkomen op 16,1. Dat zit er niet echt in, zaterdag haalde de gemiddelde temperatuur de 15 graden nog niet eens. De gemiddelde temperatuur van augustus komt waarschijnlijk uit op 19,3 graden Celsius.

Hoe het met de droogte zit, kan meteorologe Monique Somers nog niet zeggen omdat de zondag nog niet voorbij is en de verwachting is dat er nog het een en ander aan neerslag valt.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Zomer was heetste in Europa in 500 jaar

Europa heeft afgelopen maanden de heetste zomer in meer dan vijfhonderd jaar beleefd. Dat concludeerde de universiteit van Bern dinsdag in een onderzoek.

De hittegolf die duizenden doden veroorzaakte, zorgde ervoor dat de gemiddelde temperatuur het gemiddelde over de periode 1901-1995 (17,5 graden Celsius) met bijna twee graden heeft overschreden. In Centraal-Europa, en dan vooral in de Alpen, deden zich de grootste temperatuurveranderingen voor. Hier was het gemiddeld vijf graden warmer dan gemiddeld. Het vorige record stamt uit 1757. Toen was het vooral heet in het zuiden van Scandinavië, het oosten van Europa en het westen van Rusland.

Volgens de onderzoekers is er sprake van een trend en stijgt de Europese zomertemperatuur al 26 jaar. Tussen 1998 en 2003 nam de gemiddelde temperatuur zelfs met 2,8 graad toe.

De wetenschappers van de Zwitserse universiteit zijn bezig met een uitgebreid onderzoek om de weersschommelingen in Europa in kaart te brengen. Om gegevens uit vroegere eeuwen boven tafel te krijgen, gebruiken de meteorologen onder meer waarnemingen van monniken en tellen zij de jaarringen van bomen.
 


Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS