Dit is onderwerp Economie trekt aan in 2004 in forum Economie bij Goedzo?! NiMS Forum.


Om dit onderwerp te bezoeken gebruik deze URL:
http://forum.goedzo.com/cgi-bin/ubb/ultimatebb.cgi/ubb/get_topic/f/37/t/000087.html

Gereageerd door Maria op :
 
CPB: Toch mager jaar voor burger

De economie groeit komend jaar met één procent. Daarmee trekt de economie in Nederland na het uiterst sombere jaar 2003 weer aan. Ondanks dit groeicijfer zal de koopkracht volgend jaar met gemiddeld een half procent dalen en loopt het aantal werklozen op tot 540.000 personen ofwel 7 procent van de beroepsbevolking.

Dat blijkt uit voorlopige, vertrouwelijke berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) voor de op prinsjesdag te presenteren ´Macro Economische Verkenning 2004. Hierin zijn de extra bezuinigingen waartoe het kabinet vorige week na moeizame onderhandelingen besloot reeds verwerkt.

De consument blijft uiterst zuinig. Volgens het CPB blijven de bestedingen dit jaar gelijk en stijgen deze volgend jaar slechts mondjesmaat met 0,75 procent. Ter vergelijking: de afgelopen jaren gaven Nederlanders jaarlijks drie tot vier procent meer uit.

De forse bezuinigingen van het kabinet kunnen niet voorkomen dat de staatsschuld oploopt, aldus het CPB. In 2004 zal de staatsschuld stijgen van 53,5 naar 54,4 procent van het nationaal inkomen.
Ook groeit de economie in 2004 door de bezuinigingen minder hard dan berekend.

Economie groeit:
Het CPB had eerder een groei van 1,25 procent becijferd.
De prijzen stijgen volgend jaar met 1,5 procent en datzelfde geldt voor de lonen in het bedrijfsleven.

Door de megabezuinigingen komt het begrotingstekort van het Rijk volgend jaar uit op 2,4 procent.

Dat is eentiende procent minder dan de maximale grens die de coalitiepartners CDA, VVD en D66 in het regeerakkoord hadden afgesproken.

Het aantal werklozen zal dit jaar 425.000 bedragen. Daar komen er volgend jaar nog eens ruim 100.000 bij, verwacht het CPB. De werkgelegenheid, die tot voor kort explosief steeg, neemt af met 0,75 procent.

Door de hoge werkloosheid neemt het aantal niet-werkenden vergeleken bij het aantal werkenden drastisch toe. Daalde het aantal niet-werkenden de afgelopen jaren tot onder de 65 procent van degenen die een baan hebben, dit jaar stijgt het percentage naar 69,5 en volgend jaar zelfs naar 72,5.

Lichtpuntjes in het nog altijd sombere jaar 2004 zijn dat de loonkosten voor werkgevers iets zullen dalen en dat het totaal van belastingen en premies voor burgers en bedrijven nagenoeg gelijk blijft.

De loonkosten vormen nu nog zo´n 86 procent van de totale bedrijfskosten, volgend jaar is dat 84,75 procent. Het totaal van belastingen en premies, de zogeheten ´collectieve lastendruk´, daalt van 39,4 naar 39,3 procent van het nationaal inkomen.

In 2007 zal het structurele begrotingstekort 0,5 procent bedragen. Daarmee voldoet Nederland aan de strenge Europese normen. Het feitelijke tekort, waarbij de schommelingen in de economie worden meegeteld, ligt dan iets hoger, naar verwachting 0,6 of 0,7 procent.

Hoewel de nieuwe CPB-berekeningen nog een voorlopig karakter hebben, verwachten bronnen rond het kabinet dat de definitieve cijfers die op prinsjesdag worden gepresenteerd, niet wezenlijk zullen afwijken. Ingewijden melden dat premier Balkenende en minister Zalm (Financiën), gezien de beroerde economische tijden, tevreden zijn met de effecten van het kabinetsbeleid die het CPB heeft berekend.
 


Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS