Dit is onderwerp Grootste priemgetal ooit gevonden in forum Wetenschap bij Goedzo?! NiMS Forum.


Om dit onderwerp te bezoeken gebruik deze URL:
http://forum.goedzo.com/cgi-bin/ubb/ultimatebb.cgi/ubb/get_topic/f/36/t/000151.html

Gereageerd door NiMS op :
 
De New Scientist meldt dat het rijk der priemgetallen er een groot broertje bijgekregen heeft. Michael Shafer, een 26 jaar oude student uit Michigan in de VS ontdekte het grootste priemgetal, dat bestaat uit liefst 6.320.430 cijfers. Zijn computer, die de eigenlijke ontdekker van het priemgetal is, maakte deel uit van het Great Internet Mersenne Prime Search-project, dat met de hulp van meer dan 60.000 vrijwilligers op zoek gaat naar nieuwe priemgetallen. Die vrijwilligers bestaan niet enkel uit mensen geïnteresseerd in wiskunde, maar ook uit mensen die de prestatie en stabiliteit van hun systeem willen testen. Wie als eerste een priemgetal met meer dan tien miljoen cijfers vindt maakt aanspraak op de hoofdprijs van 100.000 dollar.

"I had just finished a meeting with my advisor when I saw the computer had found the new prime," Shafer says. "After a short victory dance, I called up my wife and friends involved with GIMPS to share the great news."

Prime numbers are positive integers that can only be divided by themselves and one. Mersenne primes are an especially rare type of prime that take the form 2p-1, where p is also a prime number. The new number can be represented as 220,996,011-1. It is only the 40th Mersenne prime to have ever been found.

(tweakers)
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Student ontdekt grootste priemgetal

Michael Shafer, een 26-jarige student uit Michigan, heeft wiskundige geschiedenis geschreven als ontdekker van het grootste priemgetal ter wereld.

Het priemgetal bestaat uit liefst 6.320.430 cijfers.

Internationaal project
De student achterhaalde ’s werelds grootste priemgetal met behulp van een gewone Dell-computer van de Michigan State University. Hij gebruikte een programma waarbij de software van een groot aantal computer aan elkaar werd gekoppeld.

Die computer maakt deel uit van het Great Internet Mersenne Prime Search-project, een digitale uitdaging waarbij ruim 60.000 vrijwilligers op zoek gaan naar nieuwe priemgetallen. Het project loopt inmiddels acht jaar en omvat een netwerk van meer dan 211.000 computers uit alle delen van de wereld.

'Kwestie van tijd'
Volgens Shafer was zijn ‘ontdekking’ die eigenlijk door de computer werd gedaan, een kwestie van tijd. “Iemand anders had dit nummer ook kunnen vinden”, denkt de student. “Je installeert het programma en daarna doet de computer de rest. Maar ik krijg de eer, samen met de mensen die de software hebben ontwikkeld” (George Woltman and Scott Kurowski).

Nog geen hoofdprijs
Het nieuwe priemgetal omvat qua omvang 63 procent van het uieindelijk doel van het Great Internet Mersenne Prime Search-project. Dat is het vinden van een priemgetal met meer dan tien miljoen cijfers. De gelukkige die daarin slaagt, ontvangt 100.000 dollar. Een voormalige deelnemer van het project ontving in 2000 al 50.000 dollar voor het vinden van het eerste priemtal met meer dan één miljoen getallen.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Priemgetal met zeven miljoen cijfers ontdekt

Een Amerikaanse wetenschapper is erin geslaagd om het priemgetalrecord te verbeteren. Het nieuwe recordgetal bestaat uit 7.253.733 cijfers en draagt volledig uitgeschreven de naam 'twee tot de 24.036.583ste macht min 1'. Om het getal met de hand helemaal uit te schrijven zijn vermoedelijk zo'n zes weken nodig, maar dan staat er ook een getal van meer dan 25 kilometer lang op papier.

Josh Findley maakte tijdens zijn zoektocht gebruik van een computer die met verscheidene andere priemgetalfanaten via een netwerk verbonden was en kon hierdoor het vorige record met ongeveer een miljoen cijfers verbeteren. Het voorlopige doel is door het internetproject 'Great Internet Mersenne Prime Search' echter op tien miljoen cijfers gesteld. De vinder van een priemgetal dat uit zoveel getallen bestaat wint 100.000 dollar die door de 'Electronic Frontier Foundation' wordt uitgereikt.

Priemgetallen zijn getallen die alleen door één en zichzelf deelbaar zijn. Ze worden gebruikt voor moderne coderingsmethodes en voor de ontwikkeling van fraudebestendige codes.
 
Gereageerd door LilWiz op :
 
ja ook gelezen ja...vin dit best wel ziek..gewoon een getal dat 25 km lang is [Razz]
 
Gereageerd door Djuna op :
 
tsja t zal je hobby maar zijn..
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Nou het kan je wel 100.000 dollar opleveren dus het is het wel waard om te zoeken.
 
Gereageerd door LilWiz op :
 
quote:
Origineel van NiMS:
Nou het kan je wel 100.000 dollar opleveren dus het is het wel waard om te zoeken.

waren we laatst ook meebezig bij wiskunde...althans de logica ervan.
Maar dit heeft ook nut voor de encryptie van bestanden of niet?
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Absoluut, ik heb dit gehad met wiskunde tijdens mijn opleiding. Als er geen priemgetallen bestonden dan was het onmogelijk om RSA (=pgp en ssl) encryptie te kunnen doen. Het algoritme zit super goed in elkaar.
 


Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS