Dit is onderwerp Perfect weer tijdens zonsverduistering in forum Wetenschap bij Goedzo?! NiMS Forum.


Om dit onderwerp te bezoeken gebruik deze URL:
http://forum.goedzo.com/cgi-bin/ubb/ultimatebb.cgi/ubb/get_topic/f/36/t/000046.html

Gereageerd door NiMS op :
 
Het KNMI voorspelt perfect weer tijdens de zonsverduistering zaterdagochtend. Het is helder weer met hooguit wat hoge sluierbewolking. Dat zei woordvoerder H. Geurts vrijdag.

Door het vroege tijdstip (tussen 04.30 en 06.30 uur) van de gedeeltelijke eclips blijven wolken uit. Gewoonlijk ontstaan wolken met warm weer in de loop van de middag. Het hoogtepunt van de bijna eclips is om 05.33 uur, net na zonsopgang. De zon komt dus vrijwel helemaal bedekt op, een zogenoemde ringvormige verduistering. De zoneclips zelf begint in onze omgeving al ruim voor zonsopkomst, rond 04.30 uur. Dat is waarschijnlijk te zien aan het afnemen van de schemering. Die begint even voor 04.30 uur.

Het licht van de schemering is indirect zonlicht. Naarmate de zon steeds dichter onder de horizon komt te staan, wordt er in de dampkring meer licht verstrooid. In een uur tijd raakt de hemel steeds meer verlicht totdat de zonsopkomst de dag laat beginnen. Zaterdagochtend zal de schemering dus juist afnemen, waarna de zon bijna verduisterd door de maan opkomt.

Het KNMI raadt kijkers met klem aan niet zonder een speciaal eclipsbrilletje naar de zonsverduistering te kijken. De zonneschijfsikkels lijken niet zo fel, maar het zonlicht kan snel sterker worden als het de onderste, vaak wat nevelige of heiige luchtlaag passeert. Ook een verrekijker of telelens kan een sterk inbrandend effect hebben op het oog.

De wetenschapssite Kennislink verzorgt op internet een live webcast van de zonsverduistering in samenwerking met Volkssterrenwacht Copernicus uit Haarlem, Astronet, Stichting De Koepel, en Volkssterrenwacht Mira in België.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
De gedeeltelijke zonsverduistering die zaterdagochtend tussen 4.30 en 6.30 uur plaatsvond was op de meeste plekken in Nederland goed te volgen. De zon kwam rond 5.30 uur op, voor 90 procent bedekt door de maan. Hierdoor was een sikkelvormige zon te zien.

In Noordpolderzijl, het noordelijkste puntje van Groningen was de eclips het beste te zien. Het normaal zo rustige gehucht, dat normaliter hooguit groepen wadlopers herbergt, stroomde zaterdagochtend vroeg vol met meer dan duizend geïnteresseerden.

Sterrenkundige Theo Jurriës van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) aanschouwde het spektakel vanaf de dijk in het dorp, temidden van honderden andere belangstellenden. ,,Ik was vooraf wat angstig vanwege het weer, maar het was perfect'', zei hij enthousiast.

De Sterrenwacht in het Brabantse Asten had minder geluk. De horizon was daar gehuld in bewolking waardoor de sterrenwachten en zo'n veertig bezoekers het begin van de verduistering misten. In Friesland was het fenomeen wel vanaf de zonsopgang te volgen.

Hoewel weerkundigen hadden voorspeld dat de zonsverduistering het beste te zien zou zijn in onder meer IJsland, viel het verschijnsel daar door het slechte weer nogal tegen. Bij Olafsfjardarmuli kwamen vijfhonderd belangstellenden bijeen. In plaats van minstens 3,5 minuut vrijwel volledige zonsverduistering was de eclips slechts een paar seconden te zien.

Na zaterdag duurt het tot 3 oktober 2005 voordat in Nederland weer een zonsverduistering waarneembaar is. Pas in 2081 zal het fenomeen weer bij zonsopgang te bewonderen zijn. Een totale verduistering, zoals Europa in 1999 beleefde, vindt pas weer plaats in de 22e eeuw.
 


Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS