Dit is onderwerp 'Vloeibaar licht' als basis voor communicatie in forum Wetenschap bij Goedzo?! NiMS Forum.


Om dit onderwerp te bezoeken gebruik deze URL:
http://forum.goedzo.com/cgi-bin/ubb/ultimatebb.cgi/ubb/get_topic/f/36/t/000019.html

Gereageerd door NiMS op :
 
Hoe onlogisch het ook klinkt, wetenschappers van de universiteit van Vigo beweren op New Scientist dat het mogelijk is om licht vloeibaar te maken, met bijbehorende eigenschappen zoals druppelvorming. Tot nu toe waren de drie faseaanduidingen (gasvorming, vloeibaar, vast) alleen toepasbaar op atomaire stoffen, maar ene Humberto Michinel vertelt dat ook licht als een gas gezien kan worden. Vervolgens kan dit worden doorgetrokken tot de opvatting dat het ook te condenseren is tot een vloeistof, ook al zal dat vanzelfsprekend lastiger gaan dan we van gangbare gassen gewend zijn.

[Druppels] Via bepaalde "non-lineaire" materialen kan licht afgeremd worden met een factor die afhankelijk is van de intensiteit van de lichtstraal. Hierdoor wordt het licht normaal gesproken in het midden van de bundel het meest geremd, met als gevolg dat het op een bepaald punt geconcentreerd wordt. Dit hoeft echter niet te gebeuren, als het materiaal ervoor zorgt dat de afremming juist groter is bij een kleine intensiteit. Op die manier kan er een soort lichtkolom geproduceerd worden, die zich precies gedraagt zoals een vloeistof. De ontstane kolom zal volgens computerberekeningen een bepaalde oppervlaktespanning hebben, waardoor het enigszins elastisch wordt en in druppels uiteen zal vallen als het op een oppervlak terechtkomt.

Collega's zien het project met ongeloof aan. Volgens een onderzoeker uit Pennsylvania zal het benodigde materiaal zo intens met het licht moeten reageren, dat de druppels al geabsorbeerd worden voordat ze ergens naartoe kunnen. Zal het echter wel lukken om inderdaad een soort druppelvormig licht te produceren, dan zou dit eventueel toegepast kunnen worden in optische computers. In plaats van dat de fotonen (lichtdeeltjes) zoals nu het geval is heen en weer gekaatst moeten worden waarbij dataverlies op de loer ligt, kunnen de bits dan via druppels vervoerd worden. Of dit inderdaad gaat lukken is uiteraard nog maar de vraag, maar dat het sowieso de eerstkomende tijd nog wel op zich zal laten wachten lijkt redelijk waarschijnlijk.
 


Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS