Gif in patat en chips veroorzaakt in Nederland jaarlijks mogelijk 110 kankerdoden.
Acrylamide De stof die in patat en chips voorkomt en kanker kan veroorzaken is acrylamide. De giftige stof zit vermoedelijk al jaren in ons eten, vooral in verhitte producten. Uit onderzoek bij proefdieren is gebleken dat acrylamide kankerverwekkend is.
In Nederland hebben de Keuringsdienst van Waren (KvW) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) de afgelopen maanden 200 voedingsmiddelen onderzocht.
Diepvriesfriet Uit het onderzoek blijkt dat de stof in chips, friet (vooral in diepvriesfriet), zoutjes en in geringere mate in brood, toast en beschuit zit.
Omlaag Nederlanders krijgen elke dag 27 microgram acrylamide binnen. Kinderen die vaak friet en chips eten, lopen een verhoogd risico op kanker, stelt het RIVM. Volgens de Keuringsdienst van Waren en het RIVM moet de concentratie acrylamide in voedsel hoe dan ook omlaag.