Dit is onderwerp Licht zuivert drinkwater in forum Wetenschap bij Goedzo?! NiMS Forum.


Om dit onderwerp te bezoeken gebruik deze URL:
http://forum.goedzo.com/cgi-bin/ubb/ultimatebb.cgi/ubb/get_topic/f/36/t/000010.html

Gereageerd door NiMS op :
 
Het waterleidingbedrijf PWN heeft een methode ontdekt om op een simpelere en milieuvriendelijke wijze water te zuiveren. Dankzij een combinatie van ultraviolet licht en waterstofperoxide kunnen organische stoffen, zoals bestrijdingsmiddelen, makkelijker afgebroken worden in het drinkwater.

Het verschil met de huidige technieken is, dat dankzij deze nieuwe zuivering er meer soorten gevaarlijke stoffen makkelijker oplossen. Veel kleine organische deeltjes, die vooral in bestrijdingsmiddelen zitten, zijn ongevoelig voor de klassieke desinfecteertechnieken; chloor en ozon.

Er is nu een duur systeem nodig om die microdeeltjes alsnog uit het drinkwater te zuiveren. Dankzij een reactor met UV-lampen in combinatie met een oplossing van waterstofperoxide kan deze microverontreiniging wel onschadelijk worden gemaakt. De methode laat ook veel minder schadelijke reststoffen acht in het drinkwater.

Het water van PWN voldoet aan de eisen die het ministerie van VROM stelt aan drinkwater. Het waterleidingbedrijf heeft in samenwerking met de universiteit van Alberta in Canada, de toepasbaarheid van ultraviolet licht kunnen aantonen. Het is namelijk wettelijk verplicht om het drinkwater te desinfecteren. De techniek is recent goedgekeurd door Inspectie VROM, de toezichthouder op de waterleidingbedrijven.

Na jarenlang onderzoek gedaan te hebben naar de nieuwe zuiveringstechniek, kan het bedrijf na deze goedkeuring vanaf 2004 beginnen met toepassen van de methode. In Andijk, waar nu ook een proefinstallatie staat, zal volgend jaar voor het eerst drinkwater uit de kranen komen die op deze manier is gezuiverd. PWN is al begonnen aan de bouw van de nieuwe waterzuiveringsinstallatie.
 


Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS