Een bedgenoot die het dekbed inpikt, steeds maar seks wil of snurkt; het valt niet mee om samen te slapen. Een op de vier mensen slaapt slecht door de slaapgewoonten van de bedgenoot.
Weinig is zo frustrerend als slaapproblemen. Hoe drukker je je erom maakt, hoe erger het wordt. Een belangrijke oorzaak van slecht slapen? De bedgenoot, blijkt uit een Amerikaanse peiling.
Van de 2343 volwassen Amerikanen die de vragenlijst invulden, sliepen er 1361 regelmatig samen met een ander. Maar liefst een kwart van de samenslapers blijkt ’s nachts te worden gestoord door die bedgenoot (man, vrouw of huisdier). En niet zo’n klein beetje ook: van deze gestoorde samenslapers loopt de helft minstens drie uur slaap per week mis, een kwart zelfs vijf uur of meer.
In het lijstje oorzaken stond natuurlijk met stip bovenaan: gesnurk van de partner (34 procent), gevolgd door woelen en draaien (15 procent) en slapeloosheid (14 procent). Ook irritant: een partner die het hele bed in beslag neemt of de dekens inpikt (14 procent).
Dit is niet onschuldig. In een persbericht over de peiling, bevestigt de slaapdokter Bruce Corser dat veel mensen overdag moe en slaperig zijn door de slaapgewoonten van de partner. “Als een van beiden moeilijk in slaap valt of vaak wakker wordt, dan beïnvloedt dat vaak ook de slaap van de ander.”
In veel slaapkamers spelen dergelijke problemen: bij 71 procent van de samenslapers lijdt een of beiden regelmatig aan slapeloosheid. Maar, meldt Corser optimistisch, “slapeloosheid is goed te behandelen met gedragsaanpassingen en eventueel medicijnen.” Corser is directeur van het ‘Sleep Management Institute’ in Cincinnati.
Het zijn vooral de vrouwen die last hebben van hun partner (29 procent, versus 17 procent mannen). Dat zal wel verband houden met het (meestal mannelijk) gesnurk als grootste stoorzender. In 11 procent van de gevallen verstoort de partner de slaap met televisie kijken, lezen of werken in bed (11 procent). Of de bedgenoot houdt hem/haar wakker voor seks (7 procent).
Naar de logeerkamer dan maar? Slechts 13 procent doet dat regelmatig. Gezelligheid weegt kennelijk erg zwaar. Zo zwaar dat zelfs de kat of hond mag blijven, terwijl 17 procent van de respondenten regelmatig wakker ligt doordat Bello of Tijgertje niet roerloos aan het voeteneind blijft liggen.
De nachtelijke onrust in de slaapkamers is dus groot. Óf het Amerikaanse onderzoeksbureau Harris Interactive interpreteert de cijfers een beetje sterk omdat het de peiling uitvoerde voor een farmaceut. Althans, het valt nogal op dat het persbericht één slaappil met bijbehorende website bij name noemt.
Het persbericht - toch al een infomercial - heeft naast de slaappil nog meer adviezen om samen te slapen in plaats van waken:
*Ban de herrie. In geval van gesnurk: zorg voor oordopjes en witte ruis (ventilator of iets dergelijks). De snurker moet op de zij slapen, en voor de zekerheid laten controleren of hij geen slaap-apneu heeft.
*TV eruit. Televisie kijken, werken of lezen moet elders. De slaapkamer is alleen voor slapen en seks.
*Een partner die er vaak uit moet, ligt aan de kant van de deur. Bij woelen en draaien: overweeg een groter bed of aparte bedden.
*Temperatuur. Te warm of koud slaapt niet lekker. Pas de thermostaat of dekens aan, open of sluit ramen. Bij tegengestelde wensen: een van beiden draagt een (dikkere) pyama.
*Huisdier: in een mandje naast het bed of in een andere kamer.
*Ga naar de dokter. Als een van beiden last heeft van slapeloosheid, probeer dan de oorzaak daarvan weg te nemen. De dokter kan daarbij helpen (en die kan ook het bewuste pilletje voorschrijven).