Dit is onderwerp Offensief muziekindustrie tegen 'winkeldieven' in forum Algemeen bij Goedzo?! NiMS Forum.


Om dit onderwerp te bezoeken gebruik deze URL:
http://forum.goedzo.com/cgi-bin/ubb/ultimatebb.cgi/ubb/get_topic/f/25/t/000048.html

Gereageerd door NiMS op :
 
De RIAA, waarin de muziekindustrie zich verzamelt, jaagt gebruikers van muziekruildiensten de stuipen op het lijf met een verklaring dat ze een grootscheepse klopjacht opent op degenen die illegaal uitwisselen. 'Duizenden rechtszaken' zullen volgen.

In een uitgebreide verklaring zegt de RIAA dat ze op ruildiensten namen en IP-nummers zal verzamelen van internetaanbieders (ISP's) en zal eisen dat deze de namen van overtreders verschaft. De RIAA zegt klaar te zijn voor 'duizenden rechtszaken', waarvan de eerste in augustus kunnen beginnen. Onder de Digital Millennium Copyright Act (DMCA) zijn ISP's verplicht om data van hun abonnees te verstrekken indien de RIAA bewijzen heeft dat ze auteursrechten schenden.

De RIAA zegt niet direct de tientallen miljoenen gebruikers als doelwit te wijzen, maar om te beginnen degenen die de meeste muziek beschikbaar stellen. De organisatie vindt de actie net zo gerechtvaardigd als optreden tegen winkeldieven, wat in Nederland hedentendage herkenning teweeg moet brengen.

Onder de verklaring noemt de RIAA, die zich gesteund weet door bonden van liedjesschrijvers, componisten en artiesten, de namen van een aantal componisten en musici, waaronder die van Shakira, Missy Elliott, Peter Gabriel, Richard Carpenter. Ze spreken in verschillende toonaarden van verlies van hun boterham en diefstal. In geen enkele verklaring staat dat de cd-prijzen wellicht te hoog zijn.

De RIAA geeft nog een (korte) toelichting op de jacht en een heldere vraag en antwoord met een verwijzing naar de vele online winkels voor legale muziek, zoals van Apple, Real en WindowsMedia, plus nog een aparte opsomming van deze bedrijven.

Ook schrijft de RIAA over de gepleegde inspanningen om het publiek voor te lichten dat ze illegaal ruilt via de Kazaa's en de cijfers over 'piraterij'. Daarin staat ook dat Kazaa elke minuut er 270 nieuwe leden bij krijgt, tot totaal ruim 230 miljoen.

Onder meer en Wall Street Journal (betaalde toegang) schrijven erover, benevens nog bijna 250 andere publicaties op internet. USA Today plaatste voor haar lezers een vraag en antwoord zodat ze weten of ze illegaal ruilen en nu gevaar lopen.

In een aantal verslagen ligt er de nadruk op dat de RIAA reeds met deze grootschalige publiciteit effect hoopt te bereiken, door aanbieders van muziek bang te maken zodat de ruil wordt verlamd.

Ook wordt gewag gemaakt dat de RIAA haar eigen klanten tegen zich in het harnas jaagt. Een kopersstaking hiertegen, om de muziekindustire te dwingen om wat aan de hoge prijzen van muziek te doen, wordt echter niet plausibel geacht.

Fred von Lohmann, jurist van de Electronic Frontier Foundation (EFF) zegt dat de RIAA met haar actie uiteindelijk het uitwisselen van muziek niet kan tegengaan, want dat gebruikers hun toevlucht zullen nemen tot meer besloten systemen en betere technologie waarmee ze niet te traceren zijn.
 


Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS