Dit is onderwerp Het Irak topic, in forum Nieuws bij Goedzo?! NiMS Forum.


Om dit onderwerp te bezoeken gebruik deze URL:
http://forum.goedzo.com/cgi-bin/ubb/ultimatebb.cgi/ubb/get_topic/f/21/t/000307.html

Gereageerd door NiMS op :
 
Aangezien er zoveel nieuws over Irak is, doe ik het allemaal maar even in dit onderwerp.

Wereldwijd protest tegen aanval op Irak
In grote delen van de wereld wordt zaterdag gedemonstreerd tegen een Amerikaanse aanval op Irak. In Azië betoogden zaterdagochtend tienduizenden mensen. In veel steden trokken de actievoerders naar de Amerikaanse ambassade, waar zij anti-Amerikaanse leuzen riepen.

In Berlijn is een van de grootste demonstraties ter wereld gehouden tegen een mogelijke oorlog in Irak. Terwijl de organisatoren hadden gerekend op 100.000 mensen, schatte de politie het aantal demonstranten 's middags op een half miljoen.

In Thailand ging het om 12.000 mensen en in Seoul om 2000. Ongeveer 7000 Nieuw-Zeelanders kwamen in Wellington bijeen. Net als vrijdag werd ook weer massaal gedemonstreerd in Australië. Vijftienduizend betogers trokken door Newcastle en daar was op slechts 2000 man gerekend.

Naar schatting 25.000 mensen liepen door het centrum van de Japanse hoofdstad Tokio. In het moslimland Maleisië verzamelden zich 2000 pacifisten voor een mars door Kuala Lumpur. Onder hen waren Australiërs, Amerikanen en Belgen. Enkele honderden Russen lieten in Moskou hun protesten horen. Een spandoek vermeldde: 'Stop de twee Hitlers van de 21e eeuw - Bush en Sharon'. De betoging verliep zonder incidenten.

In Jakarta (Indonesië) protesteerden tweehonderd artsen en verpleegkundigen voor de Australische ambassade. De Australische premier John Howard is op bezoek in Indonesië. In Pakistan en India kwamen in tal van steden mensen bijeen. Op een mars in de Indiase deelstaat Kashmir kwamen 2000 mensen af.

Handen af van Irak', was zaterdag te lezen op veel vlaggen in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Daar liepen 3000 mensen mee in een betoging. Sommigen droegen portretten van de Russische dictator Stalin. Kroatië, Zuid-Afrika en Hongkong telden elk 1000 actievoerders. De organisatie in Syrië meldde dat er honderdduizenden betogers door Damascus trekken.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Ruim 45.000 mensen hebben zaterdag in Amsterdam gedemonstreerd tegen een oorlog in Irak. Het protest verliep rustig, zei een politiewoordvoerster. Volgens haar loopt de demonstratie op zijn eind.

De deelnemers liepen van de Dam naar het Leidseplein, waar nog enkele toespraken worden gehouden. Aansluitend aan het protest is er een benefietmanifestatie in de Amsterdamse poptempel Paradiso. Onder het thema 'Dansen voor vrede' is er muziek, dans, poëzie, cabaret en videokunst.

Mobiele Eenheid

De Mobiele Eenheid heeft zaterdag de straten tussen het Museumplein en Leidseplein afgesloten, zodat een groep van enkele tientallen jongeren het Amerikaanse consulaat niet kan bereiken. De jongeren doen niet mee aan de demonstratie tegen een oorlog in Irak, meldde een politiewoordvoerster. Volgens haar loopt het niet uit de hand.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Blair: meer tijd voor wapeninspecteurs
De Britse premier Tony Blair heeft zaterdag de wapeninspecteurs in Irak meer tijd gegeven. Blair wil de kwestie-Irak via de weg van de Verenigde Naties oplossen. De premier sprak in Glasgow op een bijeenkomst van zijn Labour-partij.

Blair zei wel dat de inspecteurs geen detectives zijn die de massavernietingswapens moeten opsporen. Het is aan Saddam Hussein om ermee op de proppen te komen, vindt Blair. Als Irak niet meewerkt, kunnen de inspecteurs hun werk niet doen, hoeveel extra tijd ze ook krijgen. Wel waarschuwde hij de VN ervoor te waken dat de organisatie haar gezag verliest. De premier riep de mensen op die zaterdagmiddag in Londen gaan demonstreren niet te vergeten wat voor tiran Saddam Hussein is.

Ook van de Verenigde Staten krijgen de inspecteurs nog wat extra tijd, in elk geval tot 1 maart. Het land heeft zaterdag wel Hongarije gevraagd soldaten en materiaal over Hongaars grondgebied te mogen vervoeren. Dat maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend. Rolf Ekeus, de voorganger van Hans Blix bij Unmovic, riep in het Duitse tijdschrift Der Spiegel op de inspecteurs nog zeker twee jaar de tijd te geven.

De wapeninspecteurs zijn zaterdag gewoon verder gegaan met hun werk. Volgens Irak bezochten de VN'ers acht locaties, waaronder een munitiedepot in het noorden.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Oplossing in NAVO zonder Frankrijk

Frankrijk heeft zondag bevestigd dat de NAVO dichtbij een oplossing is van de crisis over militaire steun aan Turkije. Volgens een woordvoerder van de Franse delegatie bij de NAVO gaat het om een oplossing zonder Frankrijk.

Het loopt echter zo'n vaart nog niet. Andere delegaties verzetten zich volgens diplomaten tegen een dergelijke formule.

Zondagochtend begon in Brussel een vergadering van het zogeheten comité voor defensieplanning om de negentien lidstaten weer op een lijn te krijgen. Frankrijk is geen lid van het comité, omdat het in 1966 uit de militaire organisatie van de alliantie stapte. Daardoor zou het land niet zijn gebonden aan een besluit van het comité. Vergadering hervat

De vergadering werd aan het begin van de middag korte tijd geschorst voor overleg met de hoofdsteden van de lidstaten. Volgens bronnen binnen de NAVO kan het comité zondag nog tot een akkoord komen, waarop mogelijk meteen een vergadering volgt van de voltallige NAVO-raad, inclusief Frankrijk.

Frankrijk weigerde samen met België en Duitsland binnen de NAVO toestemming te geven om militaire voorbereidingen te treffen voor een verdediging tegen een vergelding van Irak op buurland Turkije. België verklaarde zaterdag onder voorwaarden bereid te zijn Turkije steun te verlenen. De Belgen eisen daarbij onder meer de garantie dat de NAVO niet deelneemt aan militaire operaties tegen Irak.

Niet alle NAVO-partners lijken echter bereid die eis in te willigen. De Belgische begrotingsminister Vande Lanotte zei ronduit voor de commerciële tv-zender VTM dat de Amerikanen niet zo gelukkig zijn met het Belgische initiatief.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Troepen en materieel VS mogen via Nederland

De Amerikanen mogen hun troepen en materieel uit Duitsland via Nederland verplaatsen naar de Golf-regio. ,,Ik ga op zo'n verzoek geen nee zeggen. Daar moeten we onmiddellijk aan meewerken'', zei minister Kamp van Defensie zondag in het Radio 1 Journaal.

Zaterdag werd bekend dat de Verenigde Staten Nederland om toestemming en steun hebben gevraagd voor de troepen- en materieelverplaatsing. ,,De Amerikanen hebben veel materieel in Duitsland. Ik weet niet wat ze nodig hebben als ze eventueel een actie tegen Irak voorbereiden, maar dan hebben ze veel nodig'', zei Kamp. Volgens hem hebben de VS materieel in Europa ter bescherming van Europa. ,,Ze zitten hier voor ons en verdienen onze medewerking.''

Hij laakte de houding van Oostenrijk dat niet wil meewerken aan Amerikaanse materieel- en troepenverplaatsing. Het standpunt van de PvdA en van de Duitse regering noemde Kamp ,,volkomen onbegrijpelijk''.
 
Gereageerd door gekkie op :
 
ik weet niet wat ik ervan moet denken eigenlijk, Bush loopt naast zijn schoenen, dat weet ik wel....
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Allochtonen zien oorlog als aanval op islam

Uit een enquête gehouden onder Nederlandse allochtonen blijkt dat 53% van hen een aanval op Irak ziet als een aanval op de islam. Een grote meerderheid van de ondervraagden is sowieso fel tegen een oorlog, óók als de VN daar mee zou instemmen. 59% van de Turken en 81% van de Marokkanen in Nederland is van mening dat een oorlog tegen Irak onder VN-vlag niet mag. Het merendeel van de groep (92%) is tegen een oorlog tegen Irak.

Opvallend is dat 20% van de ondervraagden Saddam Hussein geen verkeerde man vindt. Onder Marokkanen ligt dat zelfs op 25%. Volgens PvdA-Kamerlid Nebahat Albayrak komt dat ondermeer door de verslechterde relatie tussen alloch- en autochtonen. Hierdoor kiezen sommigen sneller de kant van een moslim (in dit geval Hussein) dan die van het westen, en ligt radicalisering op de loer. Albayrak pleit er dan ook voor om goed uit te leggen waarom Hussein een wreed dictator is. Voor de verslechterde relatie gaf ze ondermeer de schuld aan minister Nawijn, die de boel op scherp zou hebben gezet.

De enquête werd gehouden door Foquz Etnomarketing in opdracht van het EO tv-programma Knevel op zaterdag.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Bagdad laat eerste spionagevliegtuig toe

De Iraakse autoriteiten hebben voor het eerst een vlucht toegestaan van een U2-spionagevliegtuig van de Verenigde Naties. Dat heeft het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken in Bagdad bekendgemaakt.

Het regime komt met de stap tegemoet aan een eis van de internationale gemeenschap. De vluchten om het Iraakse wapenarsenaal te controleren, vormden een van de belangrijkste punten in het jongste verslag van de chef van de VN-wapeninspecteurs, Hans Blix. Die hekelde de weigering van Irak om de toestellen te laten vliegen.

De U2 vloog boven centraal-Irak, het luchtruim waarin Irak zelf ook mag vliegen. De noordelijke en zuidelijke zone zijn verboden voor Iraakse toestellen. Irak liet begin februari voor het eerst weten ,,geen bezwaar'' meer te hebben tegen het overvliegen van de Amerikaanse U2-spionagevliegtuigen. De ambassadeur van Irak bij de Verenigde Naties, Mohammed al-Douri, stelde dat er alleen nog wat technische vragen moesten worden beantwoord. Hij lichtte dat niet verder toe.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Weerstand binnen VN tegen ingrijpen in Irak

Bij het openbare debat in de Veiligheidsraad heeft een overweldigende meerderheid van landen zich uitgesproken voor ontwapening van Irak op vreedzame wijze. Slechts een paar landen schaarden zich achter de VS en Groot-Britannië.

Die landen bereiden een militaire actie voor. Australië ging het verst bij het uitspreken van steun aan de VS en Groot-Brittannië. ,,Gezien het verleden van Saddam Hussein ben ik er niet zeker van dat we hem het voordeel van de twijfel moeten geven'', aldus de Australische VN-ambassadeur, John Dauth. ,,De raad kan Irak meer tijd geven. We zouden tot maart kunnen wachten. We kunnen nog drie maanden wachten, maar denken we echt dat meer tijd Irak zal overhalen mee te werken?

Ook Japan, Argentinië en Peru spraken in verschillende mate hun steun uit aan het adres van Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Alle andere landen die dinsdag en woensdag het woord voerden, waaronder Turkije en Iran als buurlanden van Irak, namen een afwijzende houding aan.

,,Het vooruitzicht van een nieuwe destabiliserende oorlog in onze directe omgeving is een nachtmerriescenario van dood en vernietiging'', aldus VN-ambassadeur Javad Zarif uit Iran.

Ankara verklaarde dat de gesprekken over oorlog de toch al, door sancties tegen Irak, verzwakte Turkse economie verder onder druk zet. ,,Daarom zijn we werkelijk bezorgd over het verder escaleren van deze crisis'', aldus ambassadeur Umit Pamir.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Nederland wil Saddam Hussein nog een ,,aller-, allerlaatste kans'' geven om Irak te ontwapenen. Dat heeft demissionair minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken vrijdag gezegd in reactie op de rapportage van Hans Blix, de leider van de VN-wapeninspecteurs.

De Hoop Scheffer constateert dat Saddam Hussein niet heeft voldaan aan de eisen van resolutie 1441. Hij wil hem geen maandenlang tijd meer geven. ,,Nog in maart moet duidelijk zijn dat Irak onvoorwaardelijk wenst mee te werken aan ontwapening'', aldus De Hoop Scheffer. ,,Als Saddam geen medewerking toont, kom je waarschijnlijk terecht in de logica van oorlog.''

Het kabinet heeft zich vrijdag achter het Britse initiatief geschaard voor aanpassing van de door de VS gewenste tweede Veiligheidsraadsresolutie over Irak. De Britse inspanningen geven Irak iets meer tijd om te laten zien dat zij meewerken aan ontwapening.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst heeft de regering uitvoerig over de situatie rond Irak gesproken. Het kabinet maakt zich grote zorgen over het voortdurende gebrek aan medewerking van Irak om zich volledig te ontdoen van massavernietigingswapens. Maar ook de blijvende verdeeldheid binnen Europa over de te volgen koers baart zorgen.

De PvdA wil dat de VN-Veiligheidsraad in samenspraak met de wapeninspecteurs een ,,realistische deadline'' opstelt waaraan Saddam Hussein zich zou moeten houden. De rapportage waarmee Hans Blix, leider van de wapeninspecties, vrijdag naar buiten kwam ,,rechtvaardigt absoluut geen oorlogsresolutie'', vindt PvdA-Tweede-Kamerlid Koenders.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben vrijdag hun ontwerpresolutie, die oorlog tegen Irak mogelijk maakt, aangepast om president Saddam Hussein meer tijd te geven om te ontwapenen. Zij willen dat zo snel mogelijk over de resolutie wordt gestemd.

Een concept van de geamendeerde resolutie geeft Irak tot 17 maart de tijd.

Het doel van de verlenging, die voorgesteld wordt door Londen, is om extra steun te winnen bij leden van de Veiligheidsraad die nog geen besluit hebben genomen en moeite hebben om snel te stemmen over een oorlog. Het nieuwe voorstel concludeert dat Irak heeft ,,gefaald'' te ontwapenen, zolang het niet volledig, onvoorwaardelijk, onmiddellijk en actief de verplichtingen om te ontwapenen nakomt.

De resolutie geeft Irak de opdracht alle wapens en ondersteunende systemen en structuren verboden door de VN, te overhandigen aan de wapeninspecteurs. Ook moet het land de informatie betreffende de vernietiging van dergelijke zaken overdragen.

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië willen dat de VN-Veiligheidsraad dinsdag stemt over hun aangepaste ontwerpresolutie over Irak. Dat zeiden VN-diplomaten vrijdagavond.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
De Britse minister voor Internationale Ontwikkeling Clare Short legt haar functie neer in geval van een oorlog tegen Irak zonder steun van de Verenigde Naties. Dat heeft zij zondag verklaard voor de BBC radio.

Short hekelde ,,de zeer gevaarlijke situatie'' waarin haar regering zich bevindt. ,,Als er geen VN-steun is voor een militair ingrijpen of als er geen VN-steun is voor wederopbouw van het land, verleen ik niet mijn steun aan een schending van het internationale recht die de VN zal ondermijnen en zal ik mijn ontslag bij de regering indienen'', zei Short.

Voor premier Tony Blair dreigt een leegloop van zijn regering als Groot-Brittannië meedoet aan een oorlog tegen Irak zonder de instemming van de Verenigde Naties. Eerder op de dag had parlementslid Andrew Reed van zijn Labour-partij al gedreigd dat hij zijn functie als privé-secretaris van minister Margaret Beckett van Milieu zou opgeven.
 
Gereageerd door Budha op :
 
quote:
Origineel van NiMS:
Voor premier Tony Blair dreigt een leegloop van zijn regering als Groot-Brittannië meedoet aan een oorlog tegen Irak zonder de instemming van de Verenigde Naties. Eerder op de dag had parlementslid Andrew Reed van zijn Labour-partij al gedreigd dat hij zijn functie als privé-secretaris van minister Margaret Beckett van Milieu zou opgeven.

Jeetje, da's heftig!

Volgens een Engelsman die ik gesproken heb heeft de UK het helemaal gehad met Blair. Men vind dat ie liegt en beloftes niet nakomt.

Zelfs binnen z'n eigen partij geniet ie nu dus steeds minder steun. En da's maar goed ook.


Ik vind het echt belachelijk dat Amerika het rechtvaardigd om een buitenlandse regering/leider preventief te ruimen!

Als Sadam ervoor in aanmerking komt, dan Bush ook.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Opnieuw zijn zaterdag honderdduizenden mensen in landen over de hele wereld de straat opgegaan om te demonstreren tegen een oorlog in Irak. De grootste betogingen waren in Milaan, Parijs en Brussel.

In Milaan demonstreerden zeker 400.000 mensen, en volgens de organisatoren wel 700.000.

In Parijs verzamelden zich meer dan 55.000 mensen. In het land waren op de vierde demonstratiedag tegen de oorlog bijna honderd protestbijeenkomsten georganiseerd. In tegenstelling tot de oorlogstegenstanders in Spanje, Groot-Brittannië en de VS hebben zij geen problemen met de opstelling van hun regering, die tegen oorlog is. Elders in Frankrijk verhieven in totaal nog eens 100.000 mensen hun stem tegen de plannen voor een oorlog.

In Brussel waren ongeveer 50.000 mensen de straat opgegaan. Bij hun tocht door het centrum van de Belgische hoofdstad riepen de demonstranten: ,,Geen bloed voor olie''. Zij doopten Manneken Pis om in 'Manneken Peace'. Op spandoeken werden de Amerikaanse president Bush en de Britse premier Blair aangeduid als 'de as van het ergste', een verwijzing naar Bush' 'as van het kwaad' waarvan Irak deel uitmaakt.

In Spanje waren op diverse plaatsen in totaal naar schatting 300.000 mensen op de been om te protesteren tegen oorlog, onder meer bij het Amerikaanse luchtmachtsteunpunt Morón de la Frontera bij Sevilla en in Barcelona en Madrid.

In de Duitse hoofdstad Berlijn vormden meer dan 100.000 demonstranten een ketting van 35 kilometer lang door de stad. Ook in Neurenberg, München, Frankfurt en Karlsruhe gingen mensen de straat op, in totaal zo'n 15.000.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Maandag is ,,het uur van de waarheid'' voor de wereld inzake Irak. Dat heeft de Amerikaanse president Bush zondag gezegd na afloop van zijn ontmoeting met de Britse premier Blair en de Spaanse premier Aznar.

Bush en zijn bondgenoten geven de internationale gemeenschap nog een dag de tijd om te zich achter de VS te scharen. Irak krijgt tegelijkertijd ook nog een dag om te ontwapenen.

Na maandag bepalen de VS of de diplomatieke weg heeft gewerkt. De Amerikaanse president zei dat Irak al in VN-resolutie 1441 de keuze kreeg gesteld om te ontwapenen, of te worden ontwapend.

Zowel Bush als Blair zei dat zij maandag nog een diplomatiek offensief zouden plegen en verscheidene landen zouden benaderen om zich achter hun standpunt te scharen.

Blair riep de wereld op om een ,,sterke en verenigde'' boodschap uit te geven, Irak een ,,laatste ultimatum'' te stellen, en toestemming te geven voor het gebruik van geweld, ,,zoals gesteld in VN-resolutie 1441''.

Hans Blix, hoofd van de VN-wapeninspecteurs in Irak, vindt dat er op de persconferentie na afloop van de topontmoeting op de Azoren 'verschillende signalen' zijn afgegeven. Volgens hem sprak de Amerikaanse president Bush vooral over de 'bevrijding' van Irak, terwijl de Britse premier Blair en zijn Spaanse ambtgenoot Aznar vooral de nadruk legden op de 'laatste kans' die de internatinale gemeenschap had om tot overeenstemming te komen over Irak.

Nederland hoopt dat tussen nu en maandagavond de diplomatie nog alle kans krijgt om een oorlog tegen Irak te voorkomen. Minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) benadrukt bovendien het belang van een voortrekkersrol voor de VN-veiligheidsraad.
 
Gereageerd door Budha op :
 
Bush is een gigantische eikel. Wat kun je daar nu nog over zeggen? [Mad]

België heeft verklaard van mening te zijn dat een interventie buiten de Verenigde Naties om als een schending van het internationaal recht te beschouwen. Ze zullen dan ook niet langer Amerikaanse militaire vluchten boven hun grondgebied toestaan.

Kijk dat landje heeft tenminste kloten! [afro]
 
Gereageerd door NiMS op :
 
De Iraakse leider Saddam Hoessein heeft 48 uur de tijd om samen met zijn zoons Irak te verlaten. Dat heeft de Amerikaanse president Bush zojuist gezegd in zijn toespraak tot het Amerikaanse volk en de rest van de wereld. De Iraakse leider heeft eerder vandaag gezegd een dergelijk ultimatum te verwerpen. Een oorlog tegen zijn land lijkt dan ook zeer dichtbij.

In zijn toespraak wees Bush op de inspanningen van de VS op het diplomatieke vlak. Al 12 jaar zit Irak de wapeninspecteurs dwars en wint het daarmee tijd en voordeel. Het land heeft nog steeds massavernietigingswapens. Er heerst een diepe haat tegen de VS, terwijl dat land het volgens Bush niet heeft verdiend. Met de massavernietigingswapens van Irak zouden terroristen van al-Qaeda duizenden en zelfs honderdduizenden doden kunnen veroorzaken. Voordat het te laat is moet dat gevaar worden verwijderd, zo stelde Bush.

Bush neemt het de VN kwalijk dat zij de oplossing van de VS niet delen. De organisatie is niet goed omgegaan met zijn verantwoordelijkheden dus moeten de VS dat maar doen.

De president riep alle buitenlanders, waaronder de journalisten, op om Bagdad te verlaten. Verder richtte hij zich rechtstreeks tegen het Iraakse volk. "Als het tot een militair ingrijpen komt zal dat niet tegen jullie gericht zijn, maar tegen jullie misdadige leider. We zullen jullie helpen jullie land weer op te bouwen. De dag van jullie bevrijding is nabij," aldus Bush.

Ook deed hij een oproep aan de Iraakse militairen om niet te gaan vechten, geen oliebronnen in brand te steken en geen massavernietigingswapens in te zetten. Oorlogsmisdaden zullen worden vervolgd, zo verzekerde de president.


---- The end is near ----
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Denktank plande oorlog al in 1998
Politieke theorie achter een oorlog

Niks olie of 'war against terrorism'. Al in 1998 bedacht en publiceerde een neo-conservatieve denktank de plannen voor een oorlog. Veel aandacht werd er niet aan geschonken, maar nu de kopstukken uit die denktank aan de macht zijn, lijkt het te gaan gebeuren.

'The Project for the New American Century' (PNAC) werd in 1997 in Washington opgericht. Onder de eerste ondertekenaars van de principes zaten bekende namen uit de hedendaagse Amerikaanse politiek. Jeb Bush (gouverneur van Florida en broer van de president), Dick Cheney (vice president), Lewis Libby (Cheneys rechterhand), Donald Rumsfeld (Minister van defensie), Paul Wolfowitz (Defensie secretaris), Richard Armitage (secrateris Buitenlandse Zaken) en Richard Perle (voorzitter Defense Policy Board) zijn allen leden van het eerste uur.

Het doel van de PNAC is eenduidig: de herbevestiging en reïnstallatie van de Verenigde Staten als de hegemoniale grootmacht in de wereld. Kortom een hernieuwde Pax Americana.

Ondanks de grote namen in de organisatie was de PNAC gewoon één van de vele denktanks die in Washington politieke voet aan de grond probeerde te krijgen. Buiten ultra conservatieve kring (een aantal leden vond tijdens de Koude Oorlog een nucleaire oorlog rechtvaardig en noodzakelijk) was er nauwelijks aandacht voor het project. Totdat Bush aan de macht kwam en tot 11 september 2002.

Met Bush verwierf de PNAC daadwerkelijk politieke invloed kreeg het zelfs een bijzonder stevige vertegenwoordiging in de regerende macht. De aanslagen van 11 september fungeerde als een modern Pearl Harbour. Een catastrofale tegenslag die een uitsekende bodem was voor de meer radicale opvattingen van de PNAC vormde.

Om de hegemoniale positie in de wereld weer in te nemen zouden alle middelen te rechtvaardigen zijn, zelfs het voeren van een oorlog. De VS mocht als grootmacht niet in twijfel staan. Moest Europa, Rusland en China duidelijk maken hoe de machtsverhoudingen daadwerkelijk liggen.

Het Midden Oosten en Irak speelt een cruciale rol in plan. "Controleer olie en je controleert je tegenstanders", schreef de PNAC in 2000. De persoon Saddam was in dat rapport geen issue, slechts een 'puppet'. Het Amerikaanse belang ontstijgt Saddam en ligt misschien na Irak ook in Iran. Amerikaanse controle van Iran moet na de aanstaande oorlog dan ook niet worden uitgesloten.

Zoals al helemaal niet moet worden verwacht dat het bij die ene oorlog zal blijven. Volgens de nieuwe doctrine van, die Bush nu lijkt te volgen, "is het vechten en beslissend winnen van meerdere 'theater' oorlogen noodzakelijk".

Irak lijkt dus slechts stap één van de nieuwe Amerikaanse spierballenpolitiek die de wereld moet overtuigen van de suprematie van grootmacht VS. Iran moet vrezen ook te moeten buigen voor de weg die Bush is ingeslagen. Voor Noord Korea en de Filipijnnen geldt dat ze ook al in woord gewaarschuwd zijn. Na een succesvolle afronding van de situatie Irak/Iran zal Azië aan de beurt zijn.

Natuurlijk zullen er velen door deze politiek sterven. Zowel tijdens als na de oorlog valt er groot menselijk leed te voorspellen. Voor het Project for the New American Century en zijn leden is het een prijs die betaald moet worden. Voor hun overstijgen de voordelen de risico's. Het einddoel wordt niet ter discussie gesteld.

Het is aan de volksvertegenwoordigingen in de wereld en de publieke opinie om hier wel of niet mee akkoord te gaan.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Troepen gereed voor aanval op Irak

De vele tienduizenden Amerikaanse en Britse troepen lijken klaar voor een aanval op Irak. Uit verscheidene plaatsen in de Golfregio kwamen woensdag aanwijzigingen dat een militaire interventie elk moment kan beginnen.

'Coalitie-troepen' zijn volgens diverse Westerse en Arabische media de gedemilitariseerde zone tussen Irak en Koeweit al binnengetrokken. Koeweit, waar circa 150.000 Amerikaanse militairen zijn, zal als uitvalsbasis dienen voor een grondoffensief.

Om 02.15 uur donderdagochtend loopt het Amerikaanse ultimatum aan het Iraakse regime formeel af. De verwachting is dat kort daarvoor of direct daarna de bommen zullen neerdalen op het Arabische land. Als de defensiespecialisten gelijk hebben begint de militaire operatie met massale bombardementen, snel gevolgd door de eerste invasie van grondtroepen vanuit Koeweit.

President Bush zal het begin van de internationaal fel omstreden ,,preventieve oorlog'' op de televisie melden. Al eerder noemde hij de militaire actie gelegitimeerd gezien de dreiging die er van het Iraakse regime zou uitgaan. De 'coalitie van bereidwilligen' die hem in dit conflict steunen, bestaat volgens een dinsdag verspreide lijst van de VS uit ongeveer 45 landen, waaronder Nederland.

Verscheidene media maakten woensdagmiddag melding van grote legerkonvooien die oprukten naar de grens tussen Koeweit en Irak. Voor veel Irakese burgers is de dreiging reden nog snel een veilig heenkomen te zoeken. Enkele uren voor het verstrijken van het Amerikaanse ultimatum, waren veel straten in Bagdad al leeg en verlaten. Veel winkeliers hebben hun zaken met planken dichtgetimmerd, vooral uit angst voor plunderingen.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
CNN moet Bagdad verlaten

De Amerikaanse nieuwszender CNN moet Irak verlaten. Het regime in Bagdad heeft het team laten weten dat het moet vertrekken. Volgens een regeringswoordvoerder is CNN een ,,propagandamiddel'' geworden dat ,,leugens en geruchten'' verspreidt.

CNN zegt de vier verslaggevers zo snel mogelijk naar de grens met Jordanië te sturen. Voor de live-verslaggeving van de aanval op Bagdad gebruikt CNN beelden van de Arabische nieuwszender al-Jazeera, van de tv-zender van het Arabische emiraat Abu Dhabi en de Britse omroep ITV.

Het begin van de Golfoorlog wordt over het algemeen nog steeds gezien als het mooiste dat CNN heeft gemaakt, toen zijn verslaggevers kruipend in het al-Rashidhotel in Bagdad exclusief verslag deden van de Amerikaanse bombardementen. Die uitzending maakte ook een ster van de ervaren oorlogsverslaggever Peter Arnett, die gedurende de hele Golfoorlog verslag deed vanuit Irak.

De in Atlanta gevestigde nieuwszender was de eerste die 24 uur per dag nieuwsreportages uitzendt. Na de Golfoorlog stemden Amerikanen vooral tijdens dramatische momenten af op de zender, waarvan andere televisiezenders in de wereld de beelden vaak overnemen.

CNN zag de kijkcijfers tot duizelingwekkende hoogtes stijgen tijdens de Golfoorlog en de achtervolging van de voormalige basketballer O.J. Simpson, maar de nieuwszender worstelt ermee dat de kijkers in rustige tijden massaal afhaken. CNN is tegenwoordig in handen van AOL-Time Warner. De nieuwszender Fox News heeft de leiding in de kijkcijferlijsten en lijkt de kijkers met een populaire aanpak meer aan zich te binden.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Turkije valt Noord-Irak binnen

Ongeveer duizend Turkse militairen zijn vrijdagavond laat de grens met noordelijk Irak overgegaan. Dat berichtten de Turkse televisie en de Amerikaanse nieuwszender CNN. De laatste noemde geen aantal militairen.

Minister van Buitenlandse Zaken Gül had kort daarvoor aangekondigd dat Turkse troepen de grens met Irak zouden overtrekken. Hij zei evenwel niet wanneer dat zou gebeuren. De VS hebben volgens een Amerikaanse functionaris nadrukkelijk nog niet ingestemd met een Turkse opmars.

Gül zei dat de Turkse militaire aanwezigheid in het overwegend door Koerden bewoonde deel van Noord-Irak is bedoeld om een toestroom van vluchtelingen te voorkomen. De militaire interventie is volgens hem ook gericht op het voorkomen van ,,terroristische activiteiten''.

Ankara heeft overigens al een beperkt aantal militairen in Irak, net over de grens. Turkije vreest het uitroepen van een Koerdische staat in Noord-Irak, na het verdrijven van het Iraakse regime. Dat zou het Koerdisch seperatisme in Turkije, fel onderdrukt door Ankara, weer verder kunnen aanwakkeren. De VS vrezen een ,,oorlog in een oorlog'' als Iraakse Koerden slaags raken met Turkse militairen.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Al-Jazeera toont gevangen genomen Amerikanen

De Verenigde Staten hebben zondag boos gereageerd op het tonen van Amerikaanse krijgsgevangenen op de Iraakse televisie en op de Arabische nieuwszender Al-Jazeera.

Zowel minister van Defensie Rumsfeld, president Bush, als de voorzitter van de Amerikaanse chefs van staven Richard Myers hadden geen goed woord over voor de actie.

Irakezen presenteerden voor het oog van de wereld vijf Amerikaanse militairen die bij gevechten in en om de stad Nasiriya gevangen zouden zijn genomen. Van de vier mannen en een vrouw , die volgens al-Jazeera bij de strijd in Souq al-Shuyukh ten zuidoosten van de stad gevangen werden genomen, leken er twee verwondingen te hebben opgelopen.

Voor het oog van de camera's ondervroegen Irakezen de vijf angstig ogende gevangenen. Veel meer dan hun naam, woonplaats en nummer wilden de militairen niet geven. De eerste gevangene gaf zijn naam Miller en woonplaats Kansas. Op de vraag waarom hij in Irak was, verklaarde de man; ,,omdat dat mij is opgedragen. Ik volgde alleen bevelen op. Mij is verteld alleen op mensen te schieten als zij op mij schoten. Ik wil niemand doden.''

Een tweede militair kreeg herhaaldelijk de vraag voorgeschoteld of de Amerikanen door Irakezen waren begroet met bloemen of met geweren maar leek de vraag niet te begrijpen of niet te willen begrijpen. Het enige dat hij zei was zijn naam, sergeant James Riley, en zijn woonplaats El Paso, Texas. De overige gevangen vertelden alleen hun naam en de staat waar ze woonden, Texas, Texas en New Jersey.

De Amerikaanse president Bush verklaarde zondag van Irak te verwachten dat de gevangenen humaan zullen worden behandeld. ,,Ik verwacht dat ze behandeld worden als krijgsgevangenen.'' Hij waarschuwde Bagdad dat mishandeling van gevangenen gelijk staat aan een oorlogsmisdaad.

Minister van Defensie Rumsfeld reageerde verbolgen toen hij door de omroep CBS met de beelden werd geconfronteerd. ,,Dat is een schending van de verdragen van Genève, die beelden die u toont.'' Hij zei dat fotograferen en ondervragen door de media van mensen die tijdens gevechten gevangen zijn genomen, verboden is.
 
Gereageerd door LilWiz op :
 
Ik hou het hier wel allemaal bij..thx NiMS voor het hier melden. Want op tv daar wordt ik gek van...elke zender gaat er wel over en veel programma's worden gescrapt alleen vanwege die oorlog.

Nu wordt ik er een beetje strontziek van, van die hele irak gebeuren..bombardeer die hele Irak gwoon in een keer weg..alles opgelost
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Idd,ik probeer hier zeg maar de meest belangrijke gebeurtenissen neer te plempen, zodat het nageslacht er ook nog wat aan heeft.

Het interesseert me namelijk echt niet dat het nu in bagdad 35 graden is [Frown]
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Iraakse televisie zendt toespraak Saddam uit

De Iraakse televisie heeft maandagochtend een twintig minuten durende toespraak van president Saddam Hussein uitgezonden. Uit die rede zou kunnen worden afgeleid dat Saddam het bombardement van donderdag in Bagdad heeft overleefd.

De Iraakse president refereerde aan de voortdurende strijd met de Amerikanen en de Britten in de Zuid-Iraakse stad Umm Qasr en de 'ophanden zijnde overwinning bij Basra'. Hij noemde de namen van commandanten en van de legereenheden die zich daar verzetten tegen de Amerikanen.

Of de spreker inderdaad Saddam was, staat niet vast, al menen Arabische waarnemers hem te hebben herkend. Hij oogde veel zelfverzekerder dan in de toespraak die hij donderdag na het op hem gerichte bombardement hield.

Maandagmiddag heeft de Iraakse staatstelevisie Saddam Hussein opnieuw getoond. Ditmaal hield hij geen toespraak, maar was hij te zien op een bijeenkomst met leiders van de regerende Baath-partij en met zijn zoon Qusay. Het was ook deze keer onduidelijk wanneer de beelden waren gemaakt.

Volgens de Iraakse vice-premier Tareq Aziz heeft Saddam nog altijd volledige controle over de strijdkrachten en het landsbestuur. Dat verklaarde Aziz maandagavond tijdens een persconferentie in Bagdad.

Hij verwierp daarmee Amerikaanse aantijgingen als zou het Iraakse leiderschap zijn verkruimeld als gevolg van de aanhoudende bombardementen op bases van het regime en op militaire doelen. Tijdens de persbijeenkomst in een hotel in Bagdad herhaalde Aziz dat zijn land geen massavernietigingswapens heeft. Mediaberichten als zou een productieplaats voor dergelijke wapens zijn ontdekt, berusten niet op waarheid, aldus Aziz.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Zandstormen hinderen opmars naar Bagdad

Hevige zandstormen blijken een grote hindernis voor een snelle opmars van de geallieerde troepen naar Bagdad. Veel eenheden moesten dinsdag noodgedwongen pas op de plaats maken omdat het zicht tot een paar meter was gereduceerd.

Dat meldden correspondenten ter plekke. De voorzitter van de Amerikaanse chefs van staven, Richard Myers, erkende dinsdag in Washington dat het slechte weer het oprukken van de troepen vertraagt. Maar de generaal zwoer dat de opmars richting Bagdad niet zal worden gestopt.

Op een persconferentie in het hoofdkwartier van de coalitie in Doha (Qatar) maakte een Amerikaanse woordvoerder duidelijk dat de strijdkrachten hun aanval voortzetten met precisiewapens die bestand zijn tegen elk weertype.

Bij hun opmars naar Bagdad bereikten de coalitietroepen Karbala, op ongeveer tachtig kilometer van de hoofdstad. De geallieerden zijn daar in gevecht met de Medina-divisie van de Iraakse Republikeinse Garde, de elitetroepen van Saddam Hussein.

Hoewel ook Bagdad zelf onder zandstormen gebukt gaat, bombarderen de Amerikanen en Britten zonder onderbreking de zuidelijke verdedigingslinies van de Republikeinse Garde rond de stad. Volgens de Iraakse minister van Informatie, al-Sahaf, kwamen de afgelopen 24 uur door de bombardementen op Bagdad zestien burgers om het leven, 95 raakten gewond.

De geallieerden hebben ook elders in Irak met aanhoudend verzet van hun vijand te maken. Pas na een strijd van vier dagen rond de stad Nasiriya, ongeveer 370 kilometer ten zuidoosten van Bagdad, konden duizenden Amerikaanse manschappen over de rivier Eufraat verder richting noorden trekken. De Britten op hun beurt verklaarden wegens hardnekkige weerstand pas dinsdag de enige Iraakse zeehaven, Umm Qasr, tot ,,veilig en open''.

De Amerikaanse Vijfde Vloot in de Perzische Golf verhoogde de staat van paraatheid wegens een groeiend risico van zelfmoordaanslagen. De Amerikanen houden er rekening mee dat Irakezen in speedbootjes vol explosieven schepen gaan rammen. De marineleiding reageerde op de melding dat een Iraki op het zuidelijke schiereiland Faw een zelfmoordaanslag pleegde en daarbij een tank van de Amerikaans-Britse coalitie verwoestte.
 
Gereageerd door Budha op :
 
Dit moet de oorlog winnen [Frown] :

 -
 
Gereageerd door NiMS op :
 
quote:
Origineel van Budha:
Dit moet de oorlog winnen [Frown] :

 -

OMFG niet te geloven....
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Raketaanvallen doden talrijke burgers in Irak

Twee Amerikaanse raketten hebben woensdag een winkelstraat in Bagdad getroffen. Dat heeft de BBC gemeld. Volgens de eerste berichten zijn zeker veertien mensen omgekomen en zijn er dertig gewondgeraakt.

De verslaggever van de Britse omroep, Paul Wood, zei dat een woedende menigte naar de plaats van het drama is getrokken. Hij sprak van mogelijk ,,tientallen doden''. Buurtbewoners schatten het aantal doden op 45.

De Iraakse hoofdstad werd woensdagmiddag- en avond opnieuw opgeschrikt door een aantal zware explosies. Bij eerdere bombardementen op Bagdad werd onder meer het hoofdgebouw van de Iraakse televisie bestookt. Dat maakte een woordvoerder van het Amerikaanse Centrale Commando in Qatar woensdag bekend.

De Amerikanen hebben woensdagmiddag verklaard dat zij nog geen informatie hebben of de explosies op de markt in Bagdad aan een Amerikaanse luchtaanval te wijten zijn.

De Britse premier Tony Blair is woensdagavond in Washington aangekomen. Hij gaat met de Amerikaanse president George Bush overleggen over de oorlog in Irak. Het is de bedoeling dat hij direct doorreist naar het presidentiële buitenverblijf Camp David in Maryland, waar hij de Amerikaanse leider ontmoet.

Gevechtsvliegtuigen van de geallieerde troepen hebben woensdagavond de aanval geopend op een grote colonne tanks en andere voertuigen van de Iraakse strijdkrachten. Volgens de BBC gaat het om ,,zeventig tot 120'' voertuigen die ten zuidoosten van Basra zouden optrekken naar het schiereiland Faw verder zuidelijk.

Iraki's beschoten woensdag in Zuid-Irak een Amerikaans bevoorradingskonvooi. De overval vond plaats te noorden van de stad Nasiriya in een gebied waar milities van de Fedayeen actief zouden zijn. Het vuurgevecht duurde ongeveer dertig minuten, meldde een correspondent ter plekke. Er is niets bekend over mogelijke slachtoffers.

De Iraakse staatstelevisie meldde woensdag dat Iraakse eenheden Amerikaanse en Britse militairen hebben gedood. Dat zou zijn gebeurd tijdens tegenaanvallen bij Kerbala en Najaf, waarbij zij ook meer dan twintig vijandelijke tanks en pantservoertuigen zouden hebben verwoest. De tegenaanvallen werden volgens de tv uitgevoerd door de paramilitaire Fedayeen Saddam, elite-eenheden van de Republikeinse Garde en gewone militairen.

Amerikaanse militairen zijn woensdagmiddag in fel gevecht geraakt met Iraakse manschappen bij een brug over de Eufraat. Volgens Amerikaanse militaire bronnen hebben de gevechten plaats nabij de zuidelijk stad Najaf. De Amerikanen zouden al enkele tanks en andere voertuigen zijn kwijtgeraakt door Iraakse beschietingen. Over het lot van de Amerikanen is verder niets bekend. Volgens Amerikaanse opgave zou het aantal Iraakse doden in de regio Najaf circa duizend belopen. De slachtoffers vielen in de afgelopen 72 uur.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Talrijke Amerikanen gewond door eigen vuur

Tientallen Amerikaanse mariniers zijn donderdag bij Nasiriya gewondgeraakt toen zij bij vergissing onder Amerikaans vuur kwamen te liggen. Een verslaggever die met de getroffen eenheden optrekt, heeft dat gemeld.
De commandopost van de bevelhebber van de mariniers kwam onder granaatvuur te liggen. Daarbij vielen 37 gewonden, onder wie drie ernstig. Zeker zes militaire voertuigen zijn verwoest. De bestookte mariniers hebben naar verluidt teruggeschoten op eigen troepen.

Parachutisten van de Amerikaanse 173e Brigade zijn geland op een vliegveld in het noorden van Irak. Journalisten ter plaatse, meldden dat er circa duizend parachutisten zijn geland op het vliegveld dat in Koerdisch gebied ligt.

Een Iraakse militaire colonne van mogelijk duizend voertuigen is vanuit Bagdad op weg in de richting van het zuidelijker gelegen Najaf. Verder ging er ten zuiden van Basra een Iraakse colonne op weg naar het schiereiland Faw.

Officieren van de geallieerde strijdkrachten zeiden te vermoeden dat de Iraakse troepen die vanuit Bagdad naar het zuiden oprukken, willen proberen de rivier over de Eufraat op de geallieerden te heroveren. Gevechtsvliegtuigen van de geallieerden zijn opgeroepen om de Iraakse opmars te stuiten.

Bagdad

In buitenwijken van Bagdad zijn opnieuw meerdere explosies gehoord. Een journalist ter plaatse zei dat er zich acht ontploffingen hebben voorgedaan. De aanvallen op Irak hebben tot dusverre aan 350 Irakezen het leven gekost. Circa vierduizend Irakezen zijn gewondgeraakt. De Iraakse minister van Gezondheid, Umid Medhat Mubarak, heeft dat donderdag verklaard.

De Iraakse Republikeinse Garde verhindert burgers de hoofdstad Bagdad te verlaten. Gardisten sturen mensen die uit angst voor de bombardementen de hoofdstad willen verlaten terug, aldus de correspondent van het Iraanse persbureau IRNA.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Amerikanen in gevecht met Republikeinse Garde

Eenheden van de 3e Amerikaanse infanteriedivisie zijn maandag hun 'eerste serieuze gevecht' begonnen met de Republikeinse Garde, de elitetroepen van de Iraakse president Saddam Hussein.

De eerste directe confrontatie is volgens commandant Will Grimsley van de eerste brigade van de 3e infanteriedivisie in de nachtelijke uren begonnen ten oosten van de stad Karbala,die ten noorden van Najaf ligt. Volgens de eerste berichten zijn aan Irakese kant tweehonderd man dood, gewond of krijgsgevangen gemaakt.

Er waren al eerder gewapende schermutselingen met de Republikeinse Garde geweest tussen Najaf en Karbala. Vrijdag hebben Amerikaanse Apache-helikopters in dat gebied een aanval gedaan op de Medinadivisie van de Republikeinse Garde. Najaf en Karbala zijn de twee belangrijkste heilige plaatsen van de sjiieten in Irak.

Een gevechtsvliegtuig van de geallieerden heeft maandagmiddag twee raketten afgeschoten op het zogeheten Paleis van de Republiek van Saddam Hussein in Bagdad. Het ging om de eerste aanval op het complex bij klaarlichte dag. Eerder zou ook een paleis van Saddams zoon Qusay door een bom zijn geraakt.

Een Iraakse militaire woordvoerder heeft maandagavond gemeld dat de afgelopen 24 uur zeker 54 Amerikaanse en Britse militairen tijdens gevechten zijn gedood. De meeste slachtoffers zouden in het zuiden zijn gevallen. Eerder maandag meldde de Iraakse minister van Informatie, al-Sahhaf, dat de Iraakse strijdkrachten sinds zondag 43 Amerikaanse en Britse militairen doodden. Verder werden er volgens de Iraakse minister onder meer vier Apache-helikopters en twee onbemande Predator-vliegtuigen neergehaald.

Bij bombardementen op Bagdad zijn maandag zeker zes burgers om het leven gekomen. Tientallen personen raakten gewond. In de nacht van zaterdag op zondag kwamen twintig mensen om door een bombardement op een boerderij in de omgeving van Bagdad. Onder de slachtoffers zouden elf kinderen zijn.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
VS mogen troepen via Turkije bevoorraden

Turkije geeft de Verenigde Staten toestemming de Amerikaanse troepen in noordelijk Irak via Turks grondgebied te bevoorraden. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell woensdag gezegd na een gesprek met zijn Turkse ambtsgenoot Gül.

,,We hebben alle problemen over de bevoorrading via Turkije opgelost'', aldus Powell. Hij benadrukte in een gezamenlijke persconferentie met Gül ook dat een Turkse invasie in het door de Koerden beheerste Noord-Irak niet meer nodig is, nu Amerikaanse militairen ,,de situatie er hebben gestabiliseerd''.

Powell beloofde dat Turkije een ,,belangrijke rol'' zal spelen in en als voorbeeld zal dienen voor de wederopbouw van het Irak na Saddam Hussein.

Het is het eerste buitenlandse bezoek van de Amerikaanse minister sinds het begin van de oorlog in Irak. De relatie tussen beide NAVO-bondgenoten raakte de afgelopen weken ernstig verstoord door de Turkse weigering Amerikaanse troepen op zijn grondgebied toe te laten.

Powell is woensdag in Belgrado aangekomen voor een bliksembezoek. De bewindsman zal er gesprekken voeren met onder anderen de president van Servië-Montenegro, Marovic.

De Amerikaanse bewindsman zal er bij de staatsleiding ook op aandringen dat Servië-Montenegro goed samenwerkt met het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.

Washington dringt al langer aan op vooral het oppakken en uitleveren van de voormalige Bosnisch-Servische legerleider Mladic en van de ex-leider van de Bosnische Serviërs Karadzic. Powell vliegt na zijn bezoek aan Belgrado door naar Brussel voor overleg met de EU en de NAVO over Irak.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Amerikanen overschrijden 'rode lijn'

Een voorhoede van de Amerikaanse strijdkrachten is over de zogeheten rode lijn rond Bagdad gegaan. Volgens Amerikaanse militairen bestaat na overschrijding van deze denkbeeldige lijn een grote kans op Iraakse aanvallen.

De Amerikanen verwachten dat Irak chemische wapens zal gebruiken als laatste poging om Bagdad te verdedigen. Daarom dragen de militairen van de voorste linies nu allemaal beschermende pakken.

Tijdens een persconferentie van het Pentagon zei generaal-majoor Stanley McChrystal dat de Amerikanen de stad tot op 48 kilometer zijn genaderd. Eerder op de dag hadden miltaire bronnen van de Verenigde Staten een afstand van 30 kilometer genoemd.

McChrystal zei verder dat twee divisies van de Republikeinse Garde ,,geen serieuze troepen meer'' zijn, maar dat ze zijn versterkt met gewone Iraakse militairen. Het gaat om de Bagdad- en de Medina-divisie. De generaal-majoor noemde de aanvulling van de speciale divisies met gewone militairen een teken van zwakte van Irak.

Amerikaanse troepen hebben verder de Bagdad-divisie van de Iraakse Republikeinse Garde verslagen. Dat maakte het centrale commando van de geallieerden (Centcom) woensdagmiddag in Doha (Qatar) bekend. De divisie Bagdad werd in de regio al-Kut, honderdvijftig kilometer ten zuidoosten van Bagdad, vernietigd. De Iraakse strijdkrachten hebben dat woensdagmiddag tegengesproken.

De Bagdad-divisie van de Iraakse Republikeinse Garde heeft woensdag slechts zeventien militairen verloren en raakten 35 anderen gewond, volgens de commandant van de eenheid. De bevelhebber maakte de verliescijfers bekend op de Iraakse televisie.

Volgens een woordvoerder van Centcom voeren de geallieerden twee aanvallen uit op stellingen van de Republikeinse Garde. Behalve de aanval op de Bagdad-divisie, vechten de Amerikanen bij Karbala tegen een combinatie van de Medina- en Nebukadnezar-divisie.

De ,,effectieve'' aanvallen bij deze stad ten zuidoosten van Bagdad duren volgens hem nog voort. Amerikaanse troepen hebben volgens hem ook een dam bij Haditha, ten noordwesten van Bagdad veroverd. De coalitietroepen zouden deze dam kunnen gebruiken om ,,de Eufraat te laten overstromen'', vooral in de omgeving van Karbala.

Koerdische strijders zijn woensdag verder opgerukt in de richting van de Noord-Iraakse oliestad Mosul. Dat hebben Koerdische bronnen gezegd. De opmars is mogelijk doordat de Iraakse strijdkrachten zich steeds verder terugtrekken naar het zuiden.

Van gevechten ten noorden van Mosul tussen Koerden en Irakezen zou geen sprake zijn. De Koerden, zogeheten peshmerga-strijders, krijgen naar verluidt actieve hulp van Amerikaanse militairen in noordelijk Irak.

De Amerikaanse strijdkrachten lijken verder een nieuwe winst te hebben geboekt op het Iraakse slagveld. Volgens een verslaggever van het Britse persbureau Reuters zijn Amerikaanse eenheden woensdag ten noorden van de stad Karbala de Eufraat overgestoken.

De Amerikaanse troepen hebben woensdag de stad Karbala al omsingeld. Dat gebeurde zonder noemenswaardige oppositie. Alle uitgaanswegen van de stad zijn in handen van de coalitietroepen.

De oostelijke zijde van de rivierbedding van de Eufraat is veiliggesteld. Via de westzijde kan nu verder worden opgetrokken naar Bagdad. De afstand tussen de Iraakse hoofdstad en de plaats waar de Amerikanen de rivier overtrokken is niet bekendgemaakt. Eerder werd wel melding gemaakt van gevechten ten noorden van Karbala, op circa 50 kilometer van Bagdad.

Amerikaanse troepen hebben de hoofdweg van Bagdad naar al-Kut bereikt en zijn daarrmee de rivier de Tigris overgestoken, circa 150 kilometer ten zuidoosten van Bagdad. De Amerikanen zijn woensdag in hevige gevechten verwikkeld bij de stad al-Kut.

Een Amerikaanse officier heeft laten weten dat een brug bij al-Kut is veroverd op de Irakezen en dat die brug cruciaal is om vanuit het zuidoosten naar Bagdad te trekken. De hoofdweg naar Bagdad ligt op de oostelijke oever van de Tigris, vanuit het gezichtspunt van de oprukkende Amerikaanse troepen aan de overkant van de rivier.

Een freelance cameraman van de Britse zender BBC is woensdag om het leven gekomen in Noord-Irak. Hij stapte op een landmijn toen hij zijn auto verliet, aldus de BBC. De 52-jarige Kaveh Golestan, een Iraniër, was op pad met drie anderen, onder wie presentator Jim Muir. Van de overlevenden raakte alleen de producent gewond aan zijn voet.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Verzet luchthaven Bagdad niet helemaal gebroken

Amerikaanse troepen hebben de internationale luchthaven even buiten de Iraakse hoofdstad Bagdad in handen. Dat heeft kolonel Peabody, commandant van de Amerikaanse 3e infanteriedivisie, vrijdag bevestigd. Daarmee lijkt de slag om Bagdad begonnen.

Bij de gevechten zijn volgens de Amerikanen zeker 320 Iraakse militaire omgekomen. Er zijn geen geallieerde berichten over Amerikaanse doden. Volgens Peabody gaat het om een groot vliegveld, met veel gebouwen die vrijdagochtend nog steeds worden doorzocht. Ongeveer duizend Amerikaanse militairen vielen Saddam International Airport donderdagavond aan. Het was het begin van het eerste grondgevecht in Bagdad sinds de oorlog op 20 maart begon. De verovering van het vliegveld is belangrijk omdat er een doorgaande weg naar het centrum begint. Ook is er dan een aanvliegroute voor hulpgoederen en nieuwe soldaten beschikbaar.

De bombardementen op de hoofdstad gaan intussen door. Zeker zeven explosies waren te horen aan de zuidwestkant van de stad, waar het vliegveld ligt. De stad zit nog steeds zonder elektriciteit, maar het is niet duidelijk of dat door de bombardementen komt of dat de Iraakse autoriteiten er zelf de stekker uit hebben getrokken. Volgens journalisten ter plekke reden er vrijdagochtend wel weer auto's en bussen op straat.

De Franse premier Raffarin heeft donderdag de aanval op Irak veroordeeld. De VS hebben met hun aanval een ,,driedubbele fout'' gemaakt, aldus de premier. De oorlog is zowel moreel, politiek als strategisch verwerpelijk, zei Raffarin tijdens een tv-interview.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Irak kondigt ‘onconventionele’ aanval aan
De Iraakse minister van Informatie, al-Sahhaf, heeft aangekondigd dat er in de nacht van vrijdag op zaterdag een “onconventionele aanval” komt op de Amerikaanse troepen die de internationale
luchthaven van Bagdad hebben ingenomen.

In de strijd om de luchthaven zijn volgens Amerikaanse opgaven zeker 320 Irakezen gedood. Volgens Irak zijn tijdens gevechten vijf Amerikaanse tanks en een helikopter vernield en zijn de bemanningen omgekomen.

De coalitietroepen zeggen dat ze de Nida-divisie van de Republikeinse Garde hebben verslagen bij gevechten ten zuidoosten van Bagdad. Twee van de drie brigades zouden zijn vernietigd, over de derde brigade bestaat nog onduidelijkheid.

Een andere divisie, Nebukadnezar, heeft zich volgens de Amerikanen overgegeven. De divisie was naar verluidt vanuit het noorden naar de omgeving van Bagdad gestuurd om de verdediging van de stad te ondersteunen.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
VS: Iraakse leger is verslagen

De Iraakse strijdkrachten zijn na zestien dagen van oorlog niet meer in staat slag te leveren met de troepen van de Amerikaans-Britse coalitie. De Amerikaanse luchtmachtbevelhebber generaal Michael Moseley heeft dit zaterdag in Washington beklemtoond.

Hij kondigde aan dat Amerikaanse vliegtuigen vanaf zaterdag continu boven de Iraakse hoofdstad Bagdad patrouilleren om steun te geven aan troepen in de stad.

Over de aanwezigheid van Amerikaanse eenheden in Bagdad zijn tegenstrijdige berichten gedaan. Naar het zich laat aanzien zijn twee Amerikaanse tankeenheden zaterdag een zuidoostelijke buitenwijk binnengereden. Ze trokken zich vervolgens terug nadat ze op verzet van de Iraakse Republikeinse Garde waren gestuit.

De tankbewegingen zijn volgens een Amerikaanse officier het begin van ,,rollende patrouilles'' die de bevolking duidelijk moeten maken dat de Amerikanen naar believen door de stad kunnen rijden.

De naar schatting 150 Westerse journalisten in Bagdad, beperkt in hun bewegingsvrijheid, hebben volgens de BBC nog geen Amerikaanse eenheden in Bagdad gezien of gehoord. De Irakezen stellen dat Amerikaanse eenheden uit de stad en van de luchthaven Saddam International Airport zijn verdreven. De Amerikaans-Britse coalitie stelt dat het vliegveld vast in handen is van Amerikaanse troepen.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Britse tanks in het centrum van Basra

Britse tanks hebben zondag het centrum van de tweede stad van Irak bereikt. Burgers die Basra ontvluchtten, vertelden dat aan het Britse persbureau Reuters. Een woordvoerder van het Britse leger bevestigde dat de strijdwagens in het hart van de stad staan.

De Britse militairen rukten eerder op zondag op naar wat zij de ,,poorten van Basra'' noemden. Zware gevechten werden geleverd met milities, zo meldde een correspondent van de BBC. Tanks en pantserwagens ondersteund door Cobra-gevechtshelikopters vochten zich een weg langs een fabriek van waaruit ze met lichte wapens werden beschoten.

,,We zijn opgerukt naar de rotonde die de toegangspoort tot Basra vormt'', aldus een woordvoerster van de Britse strijdkrachten even buiten de stad. ,,We zijn op tegenstand gestuit maar veel daarvan is verpletterd. We hebben wat panstervoertuigen vernietigd en vallen nu bunkers aan''.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Hevig vuurgevecht in Irak
In de omgeving van de Iraakse stad Fallujah heeft donderdag een hevig vuurgevecht plaatsgevonden tussen Amerikaanse soldaten en Iraakse strijders. Een nog onbekend aantal Irakezen kwam daarbij om het leven.
De Irakezen zouden met negen man de aanval hebben geopend, toen de Amerikaanse patrouille voorbijreed. Een man sprong tevoorschijn uit een steegje en opende het vuur, wat vervolgens door de Amerikanen beantwoord werd. Dat maakte een Amerikaanse militaire woordvoerder bekend.

De eerste aanvaller zou een raketgestuurde granaat op de Amerikaanse soldaten en één van hun tanks afgevuurd hebben. Er werd slechts geringe schade aangericht en niemand raakte gewond. Er werden nog drie granaten afgevuurd, maar die troffen geen doel. Na de eerste aanvallen probeerden twee mannen in een voertuig een van de Amerikaanse voertuigen te rammen die de soldaten kwamen versterken. De beide inzittenden van het Iraakse voertuig werden neergeschoten.

Volgens bronnen uit het Amerikaanse leger zijn vijf van de overige aanvallers gearresteerd. Het vuurgevecht is het hevigste incident in de Iraakse regio sinds de anti-Amerikaanse demonstraties van eind april en begin mei. Toen werden 17 Iraakse burgers gedood en raakten zeven soldaten gewond.

Donderdag zal de VN Veiligheidsraad stemmen over een Amerikaanse resolutie die is bedoeld om de sancties tegen Irak op te heffen. Al bijna dertien jaar zijn die van kracht. De resolutie geeft verder de Britse en Amerikaanse troepen volmacht om Irak te besturen totdat er een volwaardige regering is gevormd.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Publiek misleid over noodzaak oorlog Irak

De verontwaardiging over het uitblijven van bewijzen tegen het Iraakse regime van Saddam Hussein groeit zowel in Londen als in Washington. Het land werd door de beide mogendheden aangevallen, omdat het over massavernietigingswapens zou beschikken.

De Amerikaanse en Britse troepen in Irak hebben tot dusverre niets belastends gevonden. Er komen daarentegen steeds meer zaken naar boven die de regeringen in Washington en Londen belasten. Zo blijken berichten niet te kloppen over de aanval op een bunker waar Saddam zou hebben verbleven bij het begin van de aanval.

Een Britse minister heeft volgens The Independent van vrijdag gesproken over ,,de grootste misser op het gebied van inlichtingen'' indien er geen sporen van massavernietigingswapens in Irak naar boven komen. Er zou een fikse ruzie zijn ontstaan tussen regeringsambtenaren en veiligheidsdiensten wie de schuld moet krijgen van die misser.

Volgens het dagblad The Times willen Britse parlementariërs dat de regering zich verantwoordt voor de redenen van de inval in Irak. In de Verenigde Staten voorziet een senator, Jane Harman, ,,het grootste inlichtingenbedrog ooit'' indien er geen duidelijkheid komt over de claims, aldus The Times van vrijdag. Harman is lid van de parlementscommissie voor inlichtingendiensten. Ze erkent dat de massavernietigingswapens de morele rechtvaardiging vormden om tot de aanval over te gaan.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
"Het is voorbij. Het is voorbij", zei Saddam Hussein tegen zijn zoons twee dagen na de val van Bagdad.

Het verhaal vond plaats op 11 april, toen Saddam en zijn zoons Uday en Qusay door de straten van Bagdad reden. Dat bericht de Britse krant The Times zondag op basis Sayf al-Din Fulayyih Hassan Taha al-Rawi, een goede vriend van Saddam en stafchef van de Republikeinse Garde.

Qusay zou gehuild en Saddam gesmeekt hebben dat ze zich samen zouden schuilhouden. Dat wees Saddam van de hand. "Als we ons opsplitsen hebben we een betere kans om te overleven."

Een andere passagier in Saddams auto was Abid Hamid Mahmud al-Tikriti, Saddams secretaris en bewaker. De nummer 4 op de lijst van meest gezochte leden van het regime werd twee weken geleden door de Amerikanen opgepakt. Volgens Hassan huilde ook Mahmud, maar bleef Saddam kalm. Hassan zegt geen contact meer met ze te hebben, maar gelooft dat Saddam nog steeds in Irak is.

Hassan is nummer twaalf op de lijst van meest gezochte leden van het regime. The Times ontdekte vorige week dat hij zich schuilhoudt in een klein dorpje in de woestijn, honderden kilometers van Bagdad. Hij heeft zijn dood geënsceneerd door het egrucht te verspreiden dat hij werd gedood bij de Amerikaanse aanval op de luchthaven van Bagdad. Hassan hield een nepbegrafenis om zijn achtervolgers van zich af te schudden. Alleen zijn naaste familie wist dat Hassan nog in leven was. The Times zegt zijn verhaal opgetekend te hebben via 'betrouwbare intermediairs'.

Hassan onthulde ook dat Saddam en zijn zoons ternauwernood aan de dood zijn ontsnapt toen ze hem op 7 april hadden bezocht in zijn huis in Mansour, een rijke wijk in Bagdad. Tien minuten nadat de vergadering was afgelopen bombardeerden de VS enkele naburige panden. De vier bommen lieten een krater van vijftien meter diep achter, en veertien doden. Hassans huis liep geen schade op.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
'Saddam' laat weer van zich horen

De Arabische nieuwszender al-Jazeera heeft vrijdag een geluidsopname uitgezonden waarop de stem van de voormalige Iraakse leider Saddam Hussein te horen zou zijn.

De tape zou gedateerd zijn van 14 juni, zes weken nadat de Amerikaanse preisdent Bush de oorlog officiëel tot beëindigd verklaarde. Saddam verklaard dat hij in Irak is met een kleine groep kameraden. Of de stem authentiek is, is nog niet duidelijk.

'Saddam' zegt op de band onder meer dat hij het goed maakt en leeft tussen de Irakezen. "Ik mis julllie, oh geliefde mensen, zelfs terwijl ik onder jullie ben."

De verblijfplaats van de voormalige Iraakse president is al maanden een raadsel en de Amerikanen hebben woensdag een prijs van 25 miljoen dollar op zijn hoofd gezet. 15 miljoen dollar is uitgeloofd voor degene die dezelfde informatie kan leveren over Saddam's zoons.

Ook zegt de stem op de band dat er in heel Irak Jihad-cellen zijn opgericht die tegen de door de Amerikanen geleide coalitietroepen moeten vechten. Saddam zegt dat zijn volgelingen nog steeds in Irak zijn. Op de band riep hij zijn volgelingen ook op om zich tegen de 'bezetters' te verzetten.

De afgelopen maanden zijn er steeds meer incidenten waarbij de Iraakse bevolking zich tegen de Amerikaanse aanwezigheid keert. Tientallen coalitie-soldaten zijn al om het leven gekomen.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Grote kans op nepbewijzen in Irak

Er is vijftig procent kans dat de Amerikaanse regering nepbewijzen voor massavernietigingswapens in Irak gaat neerleggen, als de vondst van wapens uitblijft en de regering in het nauw komt.

Die schatting doet voormalig CIA-analist Ray McGovern in een vraaggesprek met Planet Internet. McGovern werkte 27 jaar bij de CIA, en bezocht in die hoedanigheid jarenlang het Witte Huis om de Amerikaanse presidenten op de hoogte te brengen van de dreigingen voor de VS.

Tegenwoordig maakt McGovern deel uit van de Veteran Intelligence Professionals for Sanity (VIPS), een stuurgroep van inlichtingenexperts die zich grote zorgen maakt over wat zij zien als vervalsing van de bewijzen voor de vermeende massavernietigingswapens van Irak.

"De meeste mensen denken dat als je het over het opzettelijk neerleggen van wapens hebt, je een Scud raket ergens moet plaatsen die voor iedereen te zien is", zegt McGovern. "Ik denk niet dat het zo werkt.".

"Kun je je nog dat kleine buisje met antrax of nagebootste antrax herinneren dat Colin Powell omhoog hield toen hij zijn presentatie gaf [voor het voortdurende wapenprogramma van Irak, in de VN-Veiligheidsraad op 5 februari - red.]? Wat dacht je ervan dat je een paar van die dingen neemt, in de borstzak van een marinier doet en ze die in de woestijn laat neerleggen. Dan kom je twee weken later terug en je 'vind' ze. Je zegt: 'Aha! Eureka! Massavernietigingswapens!' Je dient ze op en zegt: 'voor degenen onder jullie die het bestaan van de wapens betwistten, hier zijn ze dan'."

"De meeste mensen in Europa en elders in de wereld zouden zoiets met scepsis ontvangen", vervolgt McGovern. "Jullie zouden het mogelijk zelfs uitlachen. Maar de Amerikaanse regering van vandaag de dag geeft niet veel om wat jullie er in Nederland, Frankrijk of Engeland van vinden. Wat er wel toe doet is wat het Amerikaanse volk ervan vindt. De president vertrouwt op zijn PR-mensen, die zeggen: 'we hebben deze buisjes met massavernietigingswapens gevonden, en de Fransen, de Nederlanders en de Denen zeggen dat ze niet echt zijn en dat ze neergelegd zijn. Wie geloven jullie? De president van de Verenigde Staten of de Fransen? Kies maar."

Zoals de situatie er nu voor staat voor de Amerikaanse president Bush en de Britse premier Blair, die momenteel zwaar onder vuur liggen omdat ze valse documenten zouden hebben gebruikt om de oorlog in Irak te rechtvaardigen, acht McGovern de kans dat de VS nepbewijzen in Irak zullen neerleggen aanzienlijk.

"Ik zeg fifty-fifty", schat McGovern. "En Blair is vandaag hier [in Washington]. Ik gok dat dit tête-à-tête besproken wordt in een kamer waar niemand anders bij is. Ze moeten beslissen of ze a) massavernietigingswapens zullen 'neerleggen', of b) ze veranderen hun toon en ze spreken niet meer over wapens, maar over plannen of programma's of intenties [voor de wederopbouw van Irak]."

Wel voegt McGovern eraan toe dat binnen de VIPS de meningen over deze bewering verdeeld zijn. Sommige leden achten het onwaarschijnlijk dat de president dit zou doen, vanwege het risico dat de fraude uiteindelijk aan het licht komt.

Toch vindt McGovern zijn theorie niet vergezocht. "Als iemand me drie maanden geleden had gevraagd of ik dacht dat de regering-Bush wapens zou planten, zou ik veel sceptischer zijn geweest. Maar als ik kijk naar het cynische gebruik van materiaal, waarvan bekend is dat het vervalst is, moet ik de waarschijnlijkheid dat ze opnieuw zoiets zouden doen herzien."
 
Gereageerd door NiMS op :
 
VS zien dreigement in spotprent over Bush

De Amerikaanse geheime dienst bestudeert of een cartoon in de Los Angeles Times waarin president Bush wordt afgebeeld met een pistool tegen zijn hoofd, moet worden opgevat als een bedreiging. Dat hebben Amerikaanse regeringsbronnen maandag gemeld.

Cartoonist Michael Ramirez zegt zelf dat zijn spotprent, die zondag verscheen, juist bedoeld is om aandacht te vragen voor de in zijn ogen oneerlijke ,,politieke karaktermoord'' op Bush over zijn beleid inzake Irak.

Op de tekening is Bush te zien met zijn handen achter zijn hoofd, terwijl een man die ,,de politiek'' wordt genoemd op het punt staat een kogel door zijn hoofd te jagen. De cartoon verwijst naar een foto uit 1968 van een Zuid-Vietnamese politieman die in de straten van Saigon een Vietcong-gevangene executeert.

Bush ligt zwaar onder vuur omdat hij in een toespraak in januari valse informatie over Iraks vermeende kernwapenprogramma zou hebben gebruikt om een oorlog te rechtvaardigen.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Weer geluidopname 'Saddam' uitgezonden

De Arabische nieuwszender al-Arabiya heeft woensdag een geluidsopname uitgezonden waarop de verdreven Iraakse dictator Saddam Hussein te horen zou zijn. 'Saddam' zegt op de tape dat de oorlog in Irak nog niet voorbij is.

Saddam roept leden van zijn voormalige Republikeinse Garde op meer aanslagen te plegen op Amerikaanse militairen. Ook spreekt 'Saddam' over ,,het lijden'' van het Iraakse volk en hij bezweert dat de Amerikanen en de Britten ondanks hun overmacht nooit zullen zegevieren.

De oproep is 20 juli, twee dagen voor de dood van zijn twee zoons Qusay en Uday, opgenomen. Die kwamen om het leven in Mosul, bij een bestorming door Amerikaanse elite-eenheden van het huis waarin ze verbleven.
 


Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS