Dit is onderwerp Teruggave frequentieveilingopbrengst VS in forum Nieuws bij Goedzo?! NiMS Forum.


Om dit onderwerp te bezoeken gebruik deze URL:
http://forum.goedzo.com/cgi-bin/ubb/ultimatebb.cgi/ubb/get_topic/f/21/t/000167.html

Gereageerd door NiMS op :
 
Volgens bronnen zal de Amerikaanse telecomtoezichthouder FCC drie grote belbedrijven de 16 miljard dollar die ze moesten betalen voor een aantal frequenties teruggeven. De beslissing heeft grote gevolgen voor de Amerikaanse telecomindustrie.

De FCC, de Amerikaanse toezichthouder op de telecom-, elektronica- en media-industrie, gaat volgens de Wall Street Journal een soort openbaar advies vragen om het probleem van de te hoge veilingopbrengsten op te lossen.
In de VS gaat het niet zozeer om de UMTS-veilingen, maar om een groot aantal frequenties voor mobiele telefonie en datacommunicatie die vorig jaar geveild zijn. Toen boden telecombedrijven nog grif geld, 16 miljard, voor de in totaal 63 licenties die de FCC had 'teruggepakt' uit de failliete boedel van Nextwave.

Uiteindelijk volgde een juridische strijd waarin Nextwave-rechtenhouders de licenties terugeisten. Maar de 16 miljard hangt nog als een zwaard van Damocles boven enkele overijverig biedende telecombedrijven.

Als de FCC inderdaad de netelige kwestie van de veilingen achter zich wil laten, komt er een einde aan jarenlang juridisch gesteggel tussen de staat en de telecombedrijven. De vraag is op welke manier Europa deze actie zal opvatten; ze het ziet als illegale overheidssteun, of dat goed voorbeeld goed doet volgen.

Een van de opties, die door de telecombedrijven zelf gewild is, is dat ze de mogelijkheid krijgen om simpelweg te doen alsof de veilingen nooit bestaan hebben, de frequenties eventueel terug te geven, en zo vrij zijn van alle verplichtingen aan de overheid.

De kern van het probleem waren de licenties van het failliete Nextwave. Dit bedrijf kocht in 1996 voor 4,7 miljard 63 licenties. Het bedrijf ging echter failliet, de FCC nam de licenties terug, en verkocht deze in 2001 voor maar liefst 16 miljard dollar aan onder andere Verizon Wireless, onderdeel van Vodafone. Verder deden AT&T Wireless en Cingular mee.
 


Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS