Dit is onderwerp De nederlandsche geschiedenis: ABC Eilanden in forum De Kroeg bij Goedzo?! NiMS Forum.


Om dit onderwerp te bezoeken gebruik deze URL:
http://forum.goedzo.com/cgi-bin/ubb/ultimatebb.cgi/ubb/get_topic/f/8/t/000153.html

Gereageerd door NiMS op :
 
De Nederlansde Antillen bestaan uit 6 eilanden. Tot de benedenwindse eilanden worden Aruba (Status aparte), Bonaire en Curacao, oftewel de ABC-eilanden, gerekend. De bovenwindse eilanden bestaan uit Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius.

Aruba is als enige een natie onder eigen gezag en met een eigen vlag en volkslied. De relatie tot Nederland bestaat echter nog steeds, want Aruba maakt deel uit van ons Koninkrijk.

Saba is feitelijk niet meer dan een grote rots (13 vierkante kilometer). Het overblijfsel van vulkanische activiteit. Er wonen zo'n 1100 mensen.

Sint Maarten is verdeeld in een Nederlands en Frans grondbebied. Dit is het enige stukje grond waar Nederland en Frankrijk buurlanden zijn.

De Antillen hebben hun eigen munt, namelijk de Antilliaanse gulden (afk. Naf) welke is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Frankrijk hanteert voor haar koloniën wel de Euro. Op Sint Maarten kun je dus met deze munt betalen!

Als ingezetene van het Konikrijk der Nederlanden zouden we dergelijke zaken toch eigenlijk wel moeten weten [Wink] Eerlijk gezegd vind ik het belabberd dat we op school nauwelijks iets geleerd hebben over ons koloniale verleden.
 
Gereageerd door Neeth op :
 
Cut 'n Paste Nims [Wink]
 
Gereageerd door NiMS op :
 
quote:
Origineel van Neeth:
Cut 'n Paste Nims [Wink]

Als je nu wat toe te voegen had [Razz]
 
Gereageerd door Budha op :
 
De ABC-eilanden en de Nederlandse Antillen zijn dus niet hetzelfde.

Het zijn slechts het benedenwindse deel dat voor de kust van Venezuela ligt.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
 -
 
Gereageerd door Budha op :
 
In 1986 is besloten dat Aruba 10 jaar later volledig zelfstandig zou worden. Toen het eenmaal zover was heeft Aruba verzocht om dit plan uit te stellen. Sinds 1996 is er dus wel een aparte status voor Aruba, maar maken ze nog steeds deel uit van het Koninkrijk.

De belangrijkste reden hiervoor is hoogstwaarschijnlijk economisch. Venezuela heeft namelijk besloten om zelf raffinaderijen te bouwen en de productie uit Aruba en Curacao weg te halen. Sindsdien moeten ze het met name hebben van toerisme.
 
Gereageerd door Yoda op :
 
Ik vraag me af waarom de antillen de euro niet hebben ingevoerd... Aan de andere kant. Je kan hier nog met 'een gulden' betalen.
 
Gereageerd door Yoda op :
 
tja... In venezuela liggen de lonen toch iets lager denk ik zo... Goedkoper produceren per vat...
 
Gereageerd door Budha op :
 
quote:
Origineel van Yoda:
Ik vraag me af waarom de antillen de euro niet hebben ingevoerd... Aan de andere kant. Je kan hier nog met 'een gulden' betalen.

Dit heeft te maken met de status van de Antillen. In principe hebben ze een eigen bestuur en een eigen parlement. Het Nederlands recht geldt er ook niet bijvoorbeeld.

Dat je op Sint Maarten wel met euro's kunt betalen is puur uit praktisch oogpunt aangezien het Franse deel de munt wel heeft geintroduceerd.
 
Gereageerd door Budha op :
 
quote:
Origineel van Yoda:
tja... In venezuela liggen de lonen toch iets lager denk ik zo... Goedkoper produceren per vat...

In de 20ste eeuw werd de economische situatie van de eilanden heel interessant na de ontdekking van olie in Venezuela. Shell richtte een olieraffinaderij op in Curaçao. Later, in 1924, volgde nog een andere raffinaderij op Aruba. Tijdens de tweede wereldoorlog vestigden vele Nederlandse bedrijven zich op de Antillen om hun bezittingen niet in handen te laten vallen van de Nazi-bezettingstroepen in het moederland. Daardoor groeiden de Nederlandse Antillen later uit tot een belangrijk financieel centrum.

Taal

Nederlands is de officiële taal op de Antillen, maar de eilandbewoners spreken ook Spaans en Engels en vooral : Papiamento. Deze taal is een mengeling van de volgende elementen: Portugees (van de Joods-Portugese immigranten uit de 17de eeuw), Nederlands, Spaans, Engels en enkele Africaanse en Indiaanse dialecten. Deze taal bestaat al sinds de vroege 18de eeuw. Ze wordt gesproken door alle sociale klassen op de Antillen. Tegenwoordig is het Papiamento een echt symbool geworden van de culturele identiteit van de Antillianen.

Oorspronkelijke bewoners

Voor de kolonisatie werden de eilanden bewoond door de Caiquetios, een Arawak stam. Op de Ned. Antillen zijn er nog enkele overblijfselen van indianendorpen te vinden. Door de kolonisatie en het vermengen van de rassen zijn er nu geen volbloed indianen meer aanwezig.

Het koloniale verleden

De eilanden van de Nederlandse Antillen werden ontdekt in 1499 door de Spanjaard Alonso de Ojeda, vergezeld door de Italiaan Amerigo Vespucci. De eilanden bleven Spaans tot in de 17e eeuw. Toen kwamen de Nederlanders die de eilanden veroverden en van Curaçao een strategisch steunpunt tussen Pernambuco (Brazilië) en Nieuw Amsterdam (later New York) maakten. Gezien het droge klimaat was Curaçao niet zo geschikt voor landbouw en het winnen van cultuurgewassen. Het eiland werd echter wel het middelpunt van de slavenhandel door de Nederlanders. Door toedoen van de Nederlandse kolonisten kwamen ongeveer een half miljoen slaven naar het Caraïbisch gebied, de meesten hiervan passeerden langs Curaçao.
 
Gereageerd door LilWiz op :
 
jeetje hebbe jullie dat niet gehad op de middelbare school...ikke wel in de 1e of 2e van de mavo had ik bij aardrijkskunde over de ABC eiland iets
 
Gereageerd door Budha op :
 
quote:
Origineel van LilWiz:
jeetje hebbe jullie dat niet gehad op de middelbare school...ikke wel in de 1e of 2e van de mavo had ik bij aardrijkskunde over de ABC eiland iets

Kan zijn dat ik iets gemist heb [Embarrassed]

Maar ik heb er zeker nooit een toets over hoeven maken. Wellicht dat we de topografie ooit eens behandeld hebben.
 
Gereageerd door NiMS op :
 
Voor de volledigheid:
 -
 
Gereageerd door NiMS op :
 
quote:
Origineel van LilWiz:
jeetje hebbe jullie dat niet gehad op de middelbare school...ikke wel in de 1e of 2e van de mavo had ik bij aardrijkskunde over de ABC eiland iets

Ik heb er niets over gehad. Deel je kennis [Wink]
 
Gereageerd door LilWiz op :
 
Ik zal nog es het stof van me schoolboeken vandaan blazen voor jullie [Razz]
 
Gereageerd door Budha op :
 
Over de periode voor de komst van de Europeanen is weinig bekent. De indianen die de eilanden bevolkten hadden geen schrift en hebben dus geen schriftelijke bronnen nagelaten.

Nadat de Spanjaarden de eilanden hadden ontdekt vestigden ze zich op het eiland Hispaniola (het huidige Haïti en de Dominicaanse Republiek) waar ze de indianen inzetten als slaven in de goud- en kopenmijnen. Al snel waren alle indianen van Hispaniola gestorven aan het zware werk in de mijnen. De Spanjaarden besloten indianen te halen van eilanden waar geen edele metalen waren gevonden. Aruba, Curaçao en Bonaire waren zulke eilanden. Bijna de gehele indiaanse bevolking van deze eilanden werden naar Hispaniola gedeporteerd. Later werden de eilanden weer bevolkt door indiaanse slaven uit Venezuela, en werd Curaçao een belangrijke Spaanse post in de handel in 'rode slaven'.

Op den duur bleek dat de 'rode slaven' niet geschikt waren voor het zware werk in de mijnen en op de plantages. Men besloot 'zwarte slaven' uit Afrika te halen.

In Europa voerde Nederland een oorlog tegen Spanje, die ook in het Caribisch gebied haar invloed had. Nederlandse schepen haalden zout en hout uit Spaanse koloniën en beroofden Spaanse schepen. In 1634 veroverden de Nederlanders onder Van Walbeeck Curaçao op de Spanjaarden, die weinig belang meer in het eiland hadden. In 1636 werden ook Bonaire en Aruba veroverd. De Nederlanders gingen zich toeleggen op de slavenhandel. Slaven werden ingezet bij de zoutproductie en op de plantages.

In 1636 werd Sint Eustatius door de Zeeuwen gekoloniseerd, die van daar uit in 1640 Saba in bezit namen. St. Maarten kwam na de beëindiging van de oorlog met Spanje in 1648 voor een deel in Frans en een deel in Nederlands bezit. St. Maarten en Saba werden plantage-eilanden, St. Eustatius werd een centrum voor handel in slaven.

In 1795 brak er op Curaçao een massale opstand onder de slaven uit. Geïnspireerd door de revolutie op Haïti leidde Tula een staking op de plantage Knip. Op andere plantages kwamen de slaven ook in opstand en binnen vijf dagen had één zesde deel van alle slaven op Curaçao zich aangesloten bij de opstandelingen. De slaven eisten de vrijheid. Militairen probeerden de opstand neer te slaan maar waren niet in staat de slaven te overwinnen. Pas nadat de militairen voedselmagazijnen in brand staken en waterputten vergiftigden moesten de slaven zich overgeven.

In 1814 werd de slavenhandel verboden. Een groot deel van de inkomsten van de handelaren op de Bovenwindse eilanden verdween hiermee. In 1833 werd de slavernij in de Britse koloniën afgeschaft. Veel slaven probeerden te vluchten naar de Britse eilanden. In 1848 volgden de Franse koloniën en werd de slavernij ook in het Nederlandse gedeelte van St. Maarten afgeschaft. In 1863 werd de slavernij ook in de rest van de Nederlandse koloniën afgeschaft.

Op Aruba en Curacao werd in de tweede helft van de 19e eeuw fosfaat ontdekt. De plantages vervielen en de bevolking werkte grotendeels in de fosfaatmijnen.

In Venezuela werd aan het begin van de twintigste eeuw olie gevonden. Het was echter onmogelijk om daar een haven te bouwen voor grote schepen, dus werd de ruwe olie naar Curaçao verscheept, waar het werd geraffineerd en afgeleverd. De raffinaderij gebruikte grondwater met als gevolg dat het grondwaterpeil op Curaçao daalde en de landbouwgrond verdroogde. Arbeiders werden gehaald van Bonaire, Aruba, de Bovenwindse eilanden, Venezuela en de Britse koloniën. De verschillende volkeren werden in aparte wijken ondergebracht waar de levensomstandigheden bijzonder slecht waren.

In 1924 werd ook op Aruba een overlaadstation voor olie uit Venezuela gevestigd, later kwam er een raffinaderij bij. De bevolking steeg snel en werd ondergebracht in krottenwijken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de raffinaderijen van Curaçao en Aruba van groot belang voor de Geallieerde troepen. Er kwamen Amerikaanse soldaten op de eilanden.

Na de Tweede Wereldoorlog kregen de Nederlandse Antillen een hoge mate van autonomie. De eilanden kwamen dankzij belastingvoordelen in trek bij buitenlandse bedrijven. De bevolking werd echter uitgebuid.

Op 30 mei 1969 brak er een staking uit op Curaçao die zou leiden tot een massale volksopstand. De regering zette mariniers in en de Amerikaanse marine voer tot vlak bij de kust, klaar om in te grijpen. De opstand werd neergeslagen maar de Antilliaanse regering trad af. Er werden nieuwe verkiezingen georganiseerd.

Suriname werd in 1975 onafhankelijk en het was de bedoeling dat ook de Antillen snel onafhankelijk zouden worden. Toen de Surinaamse onafhankelijkheid echter niet verliep zoals men wenste, werden deze plannen opgeschort. Wel werd Aruba in 1986 een apart rijksdeel.
 
Gereageerd door Budha op :
 
Leuk weetje:

Het voltage op Curacao is 110 Volt net als in de Verenigde Staten, maar vreemd genoeg is de frequentie 50 Hz.

Je kunt een elektronisch klokje meenemen, maar dan gaat je dagritme er wel aan [Big Grin]
 
Gereageerd door Yoda op :
 
hangt een beetje van het klokje af natuurlijk... Ze zijn niet allemaal afhankelijk van de sinus frequentie op het net.

[ 14.07.2003, 15:18: Bericht ge-edit door: Yoda ]
 
Gereageerd door Budha op :
 
quote:
Origineel van Yoda:
hangt een beetje van het klokje af natuurlijk... Ze zijn niet allemaal afhankelijk van de sinus frequentie op het net.

Alle elektronische klokken worden toch aangestuurd door een quartzkristalletje en daardoor beinvloed met 'afwijkende' stroomvoorzieningen?
 
Gereageerd door NiMS op :
 
quote:
Origineel van Budha:
quote:
Origineel van Yoda:
hangt een beetje van het klokje af natuurlijk... Ze zijn niet allemaal afhankelijk van de sinus frequentie op het net.

Alle elektronische klokken worden toch aangestuurd door een quartzkristalletje en daardoor beinvloed met 'afwijkende' stroomvoorzieningen?
Nee juist niet, de quartz kristalllen hebben nergens last van. De wekkerradio's die de meeste van ons hebben lopen op de frequentie van het lichtnet. Aangezien het bij ons 50 hz is zijn de klokjes daarop ook ingesteld. Bij quarts kristallen wordt de trillig van het quartz gemeten (ik dacht iets van de 18.42 hz).
 
Gereageerd door Yoda op :
 
Veel wel (vooral de 'goedkopere' klokken), maar niet allemaal. Ze hebben dat trouwens laatst in Rusland ondervonden... Daar hebben ze de frequentie van 50 naar 45Hz gebracht op het net... Dat bespaart energie... niet echt nagedacht dat iedereen zich de volgende morgen verslaapt.
 


Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS