Het aantal alleenstaanden zal de komende jaren flink toenemen. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een vandaag gepubliceerd onderzoek.
Volgens het CBS zal de toename vooral plaatsvinden in de middelbare en hogere leeftijden. De eerste groep wordt voornamelijk veroorzaak door verbroken relaties, de tweede door het overlijden van de partner.
In de middelbare groep van 30 tot 64 jarigen blijven veelal de mannen alleen achter: de vrouwen gaan vaak samen wonen met de kinderen. In de oudere groep zijn het meestal de vrouwen, omdat hun -mannelijke- partner eerder overlijdt. Die is meestal een paar jaar ouder en daarbij leven vrouwen over het algemeen langer dan mannen.
Onderzoekster Pearl Dykstra van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) vindt dat alleenstaanden zich prima kunnen redden. 'Alleenstaanden zijn goed in staat sociale netwerken om zich heen te bouwen van vrienden, broers en zussen, neven en nichten. Maar het zijn fragiele steunpilaren. Als er ernstige of langdurige problemen zijn, geeft zo'n netwerk minder dan een partner of kinderen. Maar welk deel van je leven ben je dat? De meeste ouderen leven lang in relatief goede gezondheid' aldus Dykstra in de Volkskrant.
Het aantal middelbare alleenstaanden neemt toe van 1,2 miljoen in 2003 tot 1,5 miljoen in 2030. De oudere alleenstaanden groep neemt het sterkst toe: van 0,7 miljoen in 2003 tot 1,3 miljoen in 2030.