Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Nieuwe Enquete  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Cafe » De Kroeg » Cobra kopen koud kunstje

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Cobra kopen koud kunstje
Maria
Moderator


Beoordeel
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor Maria     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Steeds meer gevaarlijke dieren nij particulieren thuis.

Terwijl een volwassen tijger de tanden in de nek zette van de wereldberoemde illusionist Roy Horn, zag een 190 kilogram zware soortgenoot het been van zijn baas aan als extraatje voor dierendag. Niet zo slim natuurlijk: het 31-jarige slachtoffer hield het roofdier, samen met een anderhalve meter lange alligator, in zijn New Yorkse appartement, ergens 18 hoog in Manhattan. Gehannes met levensgevaarlijke dieren thuis, wat mag er en wat mag er niet in ons eigen koude kikkerlandje?

Een medewerker van de Dierenambulance zet een plastic doosje op de toonbank van de Reptielenzoo Serpo in Delft. Ooit zaten er cherrytomaatjes in. „Weer eentje. Is-ie giftig?” vraagt de vermoeide man die af en aan rijdt.

Eigenaar en oprichter van de zoo Walter Getreuer bekijkt een minuscuul diertje dat met een imagoprobleem in een hoek van de doos zit. „Ah, een schorpioentje. Nee, te klein staartje en te grote scharen. Als-ie giftig zou zijn, was dat andersom. Geen exemplaar uit Brielle hoor... Ja, het wordt hier altijd druk na een vakantieperiode.”

Afgezien van af en toe een koersloze gifslang houden tijgers en leeuwen de gemoederen in ons land niet bezig. Wél de opmars van de schorpioenen, sinds er ongeveer vijftien van die levensgevaarlijke Sahara-types zijn ontsnapt in de Zuid-Hollandse gemeente Brielle, waar de burgermoeder vervolgens direct om aanscherping van nationale wetgeving vroeg omdat algemene politieverordeningen niet zouden voldoen. Maar landelijke aanscherping voor gevaarlijke dieren staat op de ´Haagse-ver-weg-agenda´. Wel komt de Raad voor Dierenaangelegenheden op 4 november met een advies waaruit moet blijken of je bijvoorbeeld wel of geen nijlpaard in je gang mag hebben.

Het grote houvast in bange dagen bieden tot nu toe de lijsten van CITES (Convention on International Trade in Endangered Species), in 1974 ondertekend door 143 landen. Grofweg deelt dat dieren op in drie categorieën om zo handel en ´wildgroei´ te reguleren of te verbieden.

Getreuer: „Maar dat zegt allemaal zo weinig. In een dier uit de eerste, de strengste categorie, mag niet worden gehandeld. Maar het kan al vóór 1974 in ons land zijn. Het dier is dan dus legaal. Als je niet handelt, maar wel met deze dieren fokt, kom je vanzelf in een soepeler categorie terecht, terwijl het toch dezelfde gevaarlijke dieren zijn!”

Zelf ontfermt Getreuer zich vooral over tientallen levensgevaarlijke ´kruipers´ en ´glijders´. „De laatste week is zelfs sprake van een ware hausse. Mensen zijn bang. Er belde zelfs een mevrouw uit Wateringen. Ze vroeg zich af of de schorpioenen van Brielle naar haar woonplaats konden wandelen”, aldus de reptielenexpert. Het antwoord was dat die afstand zelfs voor de mens een zware opgave zou zijn. „Weer een Nederlander gerustgesteld. Men maakt zich zo druk om giftige dieren, maar één dode in dit land door een gifslang staat nog altijd niet in verhouding tot de duizenden verkeersslachtoffers.”

En het is niet altijd de weg via de handel die naar ons land voert. Deze nazomerse periode is voor de Delftenaar erg druk omdat niet zelden een dobbelsteenslang, krabspin of zelfs een Russel´s adder (zeer giftig) onbewust in een sportschoen of slaapzak meekomt.

Regelgeving omtrent gevaarlijke dieren is, volgens Getreuer, even ondoorzichtig als opmerkelijk soepel.

„Neem slangen, ook de giftigste hoor... In ons land mag er vrij in worden gehandeld, mits het geen bedreigde diersoort betreft, maar die discussie ga je natuurlijk niet aan als zo´n dier aan je kuit hangt.” Getreuer vervolgt: „Probeer de zoekmachines of marktplaats.nl. Je bestelt daar gewoon een cobra hoor.”

En inderdaad: voor 100 euro ben je een Egyptische cobra rijker en voor 140 euro zelfs de trotse bezitter van een koppel boa´s constrictor van wie er één een stukje van zijn staart mist omdat een rat dit voor een smakelijk hapje aanzag...

Het heeft volgens Getreuer helemaal geen zin om het Wetboek van Strafrecht aan te passen. „Daarin stelt artikel 425 al dat ´alle gevaarlijke dieren ongevaarlijk gehouden moeten worden´. Als je een totaalverbod invoert, krijg je onwenselijke situaties. Zo van: aha, het is illegaal, laten we het vooral eens proberen. Bovendien hebben we helemaal geen ambtenaren voor een goed opsporingsapparaat en de naleving.

Ik voel veel meer voor de invoering van bijsluiters. In de trant van: proficiat, u heeft een 40 cm lange baby-Nijlkrokodil gekocht, maar weet wel dat hij vijf meter kan worden. Nieuwe eigenaren verplichten tot het volgen van cursussen is ook effectief. En natuurlijk verplichte registratie bij politie of brandweer; als je huis afbrandt, is het prettig dat in kaart is gebracht hoeveel ratelslangen op de vlucht voor het vuur de buurt zijn in getrokken.”

--------------------
Gelukkig maken is gelukkig zijn.

Berichten: 436 | Plaats: Veghel | Geregistreerd: Jul 2003  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Nieuwe Enquete  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS