Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Nieuwe Enquete  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Cafe » De Kroeg » Dol op Nigeriaanse spam

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Dol op Nigeriaanse spam
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Heb je geen zin om vrienden te maken en wil je er zeker van zijn dat je alleen staat in een discussie, dan is er een geheid middel: zeggen dat je pro-spam bent. Neem het op voor spammers tijdens een conversatie op een feestje, en je merkt al gauw dat het leeg wordt om je heen, zeg maar hetzelfde effect als wanneer je vroeger zei dat Pieter van Vollenhoven best wel aardig piano speelt.

Het kan nog erger. Zelfs spam kent zijn gradaties. En helemaal onderaan de ladder, ver beneden de hypotheekschuivers, penisverlengers en Viagra-dealers vind je de Nigeriaanse e-mail fraudeurs.

Ik moet dan ook schoorvoetend iets bekennen. Ik weet dat ik hiermee het risico loop een paria te worden en ik heb me al voorbereid op een lege sociale agenda voor de komende maanden, maar het moet eruit. Hier is-t-ie: ik ben dol op Nigeriaanse spam.

'Gewone' spam wordt bij mij direct weggefilterd. Het komt in een aparte map, maar wordt niet meteen gewist want ik ben als de dood dat er toch onverhoopt iets interessants tussen blijkt te zitten. Kwestie van snel het lijstje doorlopen, en
alsnog eruit vissen wat ik wel degelijk wil lezen. En, echt waar, dat zijn bij mij onder meer de Nigerianen.

Het fenomeen staat bekend onder de naam '419 Scam'. Artikel 419 betreft het verbod op dit soort praktijken in het Nigeriaanse strafwetboek. Het is ook de naam van de Amerikaanse Secret Service Task Force die zich hiermee bezighoudt, en bij wie je de oplichtingspogingen kunt aangeven (419.fcd@usss.treas.gov).

Het blijft me boeien. Het is altijd hetzelfde verhaal: een paar miljoen dollar van dubieuze herkomst die op een buitenlandse bankrekening staat. Het geld hoeft alleen maar te worden opgeëist door iemand met een Westerse bankrekening, een percentage (variërend van 25 tot een magere 10, vrekken heb je overal) mag je zelf houden, net als vijf procent voor kosten die je niet maakt. En de rest willen ze te zijner tijd graag terug. Of je mag het voor ze investeren.

Opmerkelijk is dat ze altijd afkomstig zijn van Hotmail-, Yahoo- of Lycos-adressen maar dat je altijd verzocht wordt om contact op te nemen met een emailadres dat vaak eindigt op domeinnamen als consultant.com, presidency.com of Arabia.com. Wie er op ingaat, loopt binnen de kortste keren tegen kleine probleempjes op die 'geringe' stortingen vereisen, eerst voor een paar duizend dollar, maar snel oplopend. Ook wordt steevast om briefpapier en bankrekeningnummers gevraagd, die vervolgens worden gebruikt om de betreffende rekeningen leeg te roven.

Voor de fijnproever zijn er drie varianten. Je hebt de hoge ambtenaar, die omhoog zit met het restant van een kunstmatig opgehoogde factuur. Hij heeft onveranderlijk Dr. voor zijn naam staan, ter illustratie van het feit dat hij goudeerlijk is. Hoe zich dat verdraagt met de twintig miljoen aan smeergeld waar-ie bovenop zit, vermeldt het verhaal meestal niet.

Dan is er de zaakwaarnemer van de bij een betreurenswaardig ongeluk omgekomen zakenman. Meestal gaat het om iemand van een oliemaatschappij met een leuk spaarcentje in het buitenland (miljoen of tien) dat door een familielid moet worden opgeëist. Zijn naam wordt niet genoemd maar verderop blijkt dat hij toevallig exact dezelfde achternaam heeft als ik, de geadresseerde. Geweldig om er op die manier achter te komen dat er heel wat Birkens in de Nigeriaanse olie werken. Jammer dat ze allemaal zo verschrikkelijk onvoorzichtig zijn, getuige hun onveranderlijk voortijdige verscheiden.

Maar het meest geniet ik als ik word aangeschreven door een Afrikaanse prinses, of door een naast familielid van een wereldberoemde dictator. Laatst nog kreeg ik een mail van Linda Kabila, de weduwe van de Kabila die Congo zo effectief de vernieling in heeft gedraaid. En een tijdje terug nam Mariam Sese-Seko contact met me op, de weduwe van Mobutu Sese-Seko, ook beslist niet de minste.

Je kunt je trouwens afvragen of het nog steeds allemaal Nigerianen zijn. Als je de e-mails mag geloven, is het een exportproduct geworden. Sierra Leone, Benin en Congo figureren al als couleur locale. Laatst kreeg ik er zelfs een van een Maleisische mevrouw, de weduwe van iemand die bij de Maleisische Ambassade in Zuid-Afrika had gewerkt. En waarschijnlijk niet als portier, want na zijn dood restte er een spaarpotje van 27,6 miljoen dollar.

Het zijn niet alleen de verhalen en namen die tot mijn verbeelding werken. Het is zo'n wijdverspreide industrie geworden, dat ik me afvraag of hier inmiddels niet een hele Nigeriaanse marketingwetenschap achter zit:

Werkt het vastzetten van de Caps Lock responsverhogend, of stond-ie gewoon ooit per ongeluk aan op de allereerste oer-email?
Is er onderzoek gedaan naar het optimale aantal taalfouten om maximaal medelijden te wekken?
Zit er een statisticus met misdadige inborst responspercentages te analyseren om te kijken wat het effect is van kleine wijzigingen in de aanpak?
Bestaan er überhaupt statistici met een misdadige inborst?

En dan is er de subjectregel. Ook hier twee scholen, hoofd- versus kleine letters, waarbij de Caps Lock-school duidelijk in de meerderheid is. Het aantal titels is beperkt. Met 'Assistance', 'Proposal' of 'Business Proposal'en 'Attention' heb je
het wel zo'n beetje gehad, al dan niet vergezeld van 'Urgent'. Alleen de Maleisische weduwe week drastisch af: die trok mijn aandacht met de subjectregel 'Good Day'.

Soms probeer ik me voor te stellen van waaruit die mails worden verstuurd. Is het een broeierig internetcafé in Lagos, waar een doodsbange knul die toevallig drie woorden Engels spreekt voor een aalmoes teksten zit in te tikken, die hem in het Nigeriaans worden aangereikt door meedogenloze bendeleden? Of is het een gewone kantoorfrik, met een paar oer-emails die eindeloos worden gebruikt en hergebruikt? Hij zit achter zijn bureau en verzamelt verzendlijsten, plakt en knipt, hooguit een andere naam als afzender en dan 'send'? En waar komen die oer-emails dan vandaan?

Hoe het ook zij, het heeft er alle schijn van dat hier inmiddels een bloeiende en internationale tak van industrie is ontstaan. Ooit was het kleinschalig en ging het om een enkele fax per jaar. Ik kan me nog herinneren wanneer ik de eerste ontving. Dat was in 1990. Inmiddels ontvang ik gemiddeld één e-mail per week, dus het gaat in totaal om miljoenen.

Overigens heeft de bloei van deze industrietak in de Verenigde Staten al aanleiding gegeven tot een nieuwe hobby: '419 baiting', ofwel Nigeriaantje pesten. Er zijn inmiddels honderden websites die verslag doen van hilarische correspondenties die ontstonden door de meest absurde antwoordmails terug te sturen. Naar het schijnt, krijg je altijd serieus antwoord, en duurt het behoorlijk lang voordat ze doorkrijgen dat ze in het ootje worden genoemen. Voor de liefhebber onder andere: http://www.scamorama.com , http://www.fattibastardo.com , http://www.thespamletters.com , en wat mij betreft de mooiste van allemaal, http://www.savannahsays.com/kizombe.htm .

Begrijp me goed, eigenlijk is het niets om over te lachen, maar gewoon puur triest. Bijna dagelijks wordt bij argeloze sukkels leed veroorzaakt. Kortgeleden was er nog een schrijnend geval in California. Het ging om een secretaresse bij een advocatenkantoor, die daar twintig jaar lang onberispelijk had gefunctioneerd. Zij tuinde erin en liet zich zo sterk meezuigen dat ze uiteindelijk de bankrekening met klantengelden, waar ze toegang toe had, meer dan vier miljoen dollar lichter maakte. Een grote schadepost voor het kantoor en een verwoest mensenleven waren het gevolg.

Maar ik blijf ermee lachen. Ook al tuint er op den duur niemand meer in, de Nigeriaanse mafia blijft tenminste één aandachtige lezer rijk...

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Nieuwe Enquete  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS