Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Computers » Software & Games » Microsoft koopt Unix-rechten

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Microsoft koopt Unix-rechten
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Microsoft heeft zich ingekocht in Unix-rechten van SCO, daar dit bedrijf Linux een nekslag wil toebrengen met enorme claims wegens vermeende schending van Unix-patenten door Linux-programmeurs.
Dit berichtten Wall Street Journal en Cnet na een mededeling van Microsoft.

Afgelopen week werd bekend dat SCO meent dat Linux in aanvang deels is gekopieerd van Unix en dat daarmee rechten zijn geschonden. Er ligt onder meer een claim van 1 miljard dollar bij IBM.

Naar grote ondernemingen heeft SCO brieven gestuurd met waarschuwingen dat ze met gebruik van Linux illegaal bezig kunnen zijn. In Nederland zijn onder meer Shell en Unilever Linux-gebruiker.

Teneinde de hoge juridische kosten van de zaken te kunnen betalen, heeft SCO een onbekend deel van de rechten verkocht aan Microsoft. SCO heeft ook geldproblemen. Microsoft wordt nu distributeur van licenties voor gebruik van Unix-broncode, en is daarmee op de eerste plaats IBM te vlug af.

SCO heeft als belangrijkste bron van inkomsten de exploitatie van rechten op Unix-broncode. Het bedrijf kan als geen ander weten in hoeverre bij de ontwikkeling van Linux al te nauwkeurig de broncode van Unix model heeft gestaan. SCO heette immers tot voor kort Caldera, een ontwikkelaar en distributeur van Linux.

De rechten van Unix gingen van uitvinder Unix Systems Laboratories van AT&T (waar de Nederlander Roel Pieper nog chef was) achtereenvolgens naar Novell Networks in 1992, naar Santa Cruz Operation (SCO) in 1995 en naar Caldera International in 2001, die haar naam veranderde in SCO Group in 2002.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Linux-distributeurs worden niet vervolgd door SCO

SCO heeft laten weten dat het bedrijf Linux-distributeurs niet zal vervolgen voor het gebruik van SCO-code in de kernel van Linux. Eén van de redenen waarom SCO nog geen rechtszaak is begonnen tegen bijvoorbeeld Red Hat Inc. of SuSE Linux AG is de GPL. De rechtzaak zou de GPL, en daarmee Linux, ondermijnen en dat wil SCO niet. De afgelopen weken heeft SCO gewerkt aan oplossingen voor de codeproblematiek en deze zouden eind juli klaar moeten zijn. Een mogelijke oplossing voor de licentieproblematiek zou zijn dat er een nieuwe licentie gaat komen voor SCO's Unix-code. Een deel van de conflicten tussen de GPL en deze nieuwe licentie blijven ook dan bestaan.

Volgens Chris Sontag, manager SCOsource, is SCO erop uit om het intellectuele eigendom van zijn bedrijf veilig te stellen. Eén van de redenen waarom SCO en IBM nu in conflict zijn is, volgens SCO, dat er binnen de Linux-projecten geen instanties zouden zijn die de code controleren op intellectueel eigendom. Red Hat en SuSE bestrijden dit echter. Beide bedrijven zeggen constant bezig te zijn met dit soort controles op code die verwerkt wordt in de verschillende distributies. Richard Seibt, SuSE's CEO, stelt zelfs dat dit soort controles al sinds het ontstaan van open source gedaan worden. Zeker is in ieder geval dat Linux-distributeurs niet bang hoeven te zijn voor SCO. Unix-distributeurs kunnen echter nog niet rusten.

(tweakers)

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS