Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Computers » Software & Games » Kazaa opent tegenoffensief Hollywood

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Kazaa opent tegenoffensief Hollywood
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Sharman Networks, de eigenaar van Kazaa, heeft een 'tegenclaim' ingediend tegen platen- en filmmaatschappijen. Een tegenclaim is een normaal verschijnsel in het Amerikaanse recht, ook in dit geval draait de beschuldigde de zaken om.

De juridische tegenaanval van Kazaa komt een paar weken nadat een Amerikaanse rechter bepaalde dat Sharman Networks gewoon voor de Amerikaanse rechter moet verschijnen. Sharman Networks is een postbusbedrijfje dat gevestigd is op het eilandje Vanatu. De vraag was toen nog, of Amerikaanse wetgeving wel van toepassing is op een buitenlands bedrijf.

In deze tegenaanval zegt Sharman Networks dat ze al lang een oplossing hebben voor het ongeautoriseerd kopieren, namelijk een digital rights management systeem (DRM). Dat de muziekindustrie hier geen gebruik van wil maken, is haar probleem, zo staat in de 'counterclaim' te lezen.

Sharman gaat nog verder: 'De vermaaksindustrie zweert samen om het ongeautoriseerde verspreiden van muziek door te laten gaan, en er niets tegen te ondernemen. Zodoende maken ze het mogelijk om Sharman te vernietigen. De muziekindustrie negeerde de DRM-oplossingen die in Kazaa te vinden zijn. De juridische stappen zijn gestoeld op de wens tot bescherming van monopolies. De vermaaksindustrie ziet Sharman als een risico omdat ze de afzonderlijke gebruikers niet met allerhande juridische overeenkomsten kunnen beperken', zo schrijft de voorlichter van het bedrijf.

De zaak belooft hoe dan ook spannend te worden voor illegale downloaders: Kazaa wordt samen met Grokster en Morpheus voor de rechter gedaagd door de amusementsindustrie. Een eerdere rechtszaak tegen Napster resulteerde in een overwinning voor de muziekindustrie. Napster werd verboden, de overblijfselen zijn inmiddels opgekocht door Roxio, een bedrijf dat cd-brandersoftware maakt.

De claims van Sharman komen niet helemaal uit de lucht vallen: de platenmaatschappijen hebben zelf wel enige digitale initatieven. De wens van bijvoorbeeld AOL Time Warner of Bertelsmann is dat ze muziek ook direct, digitaal aan eindgebruikers kunnen verkopen, zonder tussenkomst van 'tussenhandelaren'. Het saboteren van een onafhankelijk betaalprogramma voor muziek past, zo zegt Sharman, precies in deze strategie. Maar in de praktijk wordt Kazaa vooral gebruikt voor het illegaal downloaden en uitwisselen van auteursrechterlijk beschermde muziek, met name Nederlanders blijken hier groot in te zijn.

De eerste poging van Bertelsmann om Napster om te bouwen tot een betaalprogramma voor muziek faalde jammerlijk.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS