Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Economie » Vorig jaar meer faillissementen dan ooit

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Vorig jaar meer faillissementen dan ooit
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Vorig jaar zijn bijna 8750 faillissementen uitgesproken. Dat is het hoogste aantal ooit in een jaar genoteerd. Het vorige record dateert uit 1982, toen het ook slecht ging met de economie. In dat jaar waren het er honderd minder.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) constateerde woensdag dat het aantal bijna 30 procent hoger ligt dan in 2002. Sinds 2000 gaan elk jaar meer bedrijven failliet.

Er sneuvelden vooral veel bv's. Met 4700 zijn ze goed voor ruim de helft van het totaal. Particulieren, met of zonder eenmanszaak, werden bijna eenderde vaker failliet verklaard en kwamen uit op 3500.

De faillissementen waren verspreid over alle bedrijfstakken. Het ging daarbij vooral om verhuurders en zakelijk dienstverleners. Verder was een sterke stijging te zien in de landbouw en visserij en in de horeca. Gemiddeld zijn op elke duizend bedrijven en instellingen er elf failliet gegaan.

Het CBS merkt op dat meer oudere bedrijven het niet konden bolwerken en jonge bedrijven beter standhielden. Van de failliete bedrijven had vorig jaar 40 procent een bestaansduur korter dan vijf jaar. In 2001 was dat nog 48 procent. Ongeveer eenderde van de bedrijven bestond tien jaar of langer en dat is 7 procentpunt meer dan in 2001.

Bijna de helft van de faillissementen was in de Randstad. Naar verhouding sterke stijgingen lieten Groningen, Drenthe, Flevoland en Limburg zien.

Het hoge aantal faillissementen heeft alles te maken met het economisch tij, luidde de reactie van MKB-Nederland woensdag. De kleine en middelgrote bedrijven vormen circa 98 procent van de ondernemingen in Nederland. ,,Voor kleine en middelgrote bedrijven was 2003 het absolute dieptepunt in twintig jaar'', zei een woordvoerster. ,,Als gevolg daarvan nam ook de werkgelegenheid gigantisch af met circa 90.000 banen.''

Tot 2000 steeg het aantal banen in kleine en middelgrote bedrijven nog met zo'n 100.000 per jaar. Het jaar erop zakte de groei, om in 2002 uit te komen op ,,slechts 4000 banen'', schetste de woordvoerster. Volgens haar heeft menig bedrijf lang gewacht met ontslag van werknemers. ,,In sommige sectoren was het jarenlang heel moeilijk om vacatures vervuld te krijgen. Veel bedrijven hebben ervoor gekozen de slechte economische omstandigheden zo lang mogelijk uit te zingen en geen mensen te ontslaan.'' Voor dit jaar ziet MKB-Nederland echter weer lichtpuntjes. ,,In december 2003 dachten ondernemers weer wat positiever over de economie. De verwachting is dat de investeringen in 2004 toenemen en de werkloosheid afneemt.''

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS