Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Economie » Ook Sint en kerstman bezuinigen

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Ook Sint en kerstman bezuinigen
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
De goedheiligman bezuinigt dit jaar op zijn uitgaven. Gemiddeld geeft hij ruim een kwart minder uit aan cadeautjes dan vorig jaar.

Een kwart van de Nederlanders zegt met Sinterklaas en Kerst 28% minder te zullen besteden dan vorig jaar. Slechts 8 procent denkt meer uit te zullen geven dan vorig jaar. In 2002 gaf Sinterklaas nog 313 euro per huishouden uit, zo hebben de onderzoeksbureaus Q&A en ITM uitgerekend. Dit jaar geeft hij "slechts" 249 euro gemiddeld per huishouden uit. De kerstman zal naar verwachting voor 344 euro per huishouden besteden tegen 453 euro gemiddeld vorig jaar. Volgens de onderzoekers komt dat doordat de gulle gevers inmiddels gewend zijn aan de euro. De nieuwe munt wordt niet langer als een gulden uitgegeven. Daar komt bij dat het economisch gure tijden zijn.

Maar liefst eenderde van de hulpsinterklazen wachten ook tot het laatste moment met hun inkopen. Zij speculeren er op dat winkeliers gaan stunten met opruimingsaanbiedingen en kortingsacties. Helemaal onterecht is die gedachte bepaald niet. Wie dit weekend een bezoek gebracht heeft aan een willekeurig winkelcentrum, kan het niet ontgaan zijn dat met name in kleding- en schoenenwinkels al driftig gestunt wordt met kortingsacties. Menig kledingzaak heeft de traditionele opruiming al met twee tot vier weken vervroegd. Hoewel er op de vaste collectie nog geen korting wordt gegeven, hangt aan de seizoenskleding in menige modezaak al wel de kortingslabels. Winkels die er eigenlijk (nog) niet aan mee willen doen, gaan onder druk van de concurrentie toch overstag en halen hun opruimingsacties naar voren. Schoenwinkels geven 25 tot 40 procent korting. Eerder al bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de omzetten in de detailhandel dit jaar gekelderd zijn.

Overigens krijgen mannen doorgaans duurdere cadeaus dan vrouwen. Mannelijke hulpsinterklazen besteden gemiddeld 110 euro aan cadeaus voor zichzelf, vrouwen besteden gemiddeld tachtig euro aan zichzelf. Met kerst koopt een man gemiddeld voor 105 euro, terwijl vrouwen met gemiddeld 98 euro tevreden zijn.

Uit het onderzoek blijkt ook dat ruim 78 procent van de Nederlanders kerst viert en dat 56 procent de verjaardag van Sinterklaas viert.

Ook elders in Europa houdt de consument in december de hand wat meer op de knip dan vorig jaar. In heel Europa wordt een daling van de decemberinkopen verwacht van 20 procent. Voor Nederland wordt een daling van 22 procent voorzien, voor Frankrijk zelfs dertig procent.

Belgen, die net als wij Sinterklaas en kerst vieren, zijn het zuinigst. Zij geven in december gemiddeld 509 euro uit aan cadeaus en feestartikelen. In Nederland is dat gemiddeld 593 euro. Ieren gaan aan kop. Zij geven gemiddeld 1066 euro uit.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS