Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Economie » Zwaar weer dreigt voor Europese grondwet

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Zwaar weer dreigt voor Europese grondwet
Maria
Moderator


Beoordeel
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor Maria     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Onder een inktzwart gesternte kruipen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken vandaag en morgen bij elkaar in Napels om te onderhandelen over de nieuwe Europese grondwet. Het mag duidelijk zijn dat het debacle rond het stabiliteitspact voor de euro de sfeer ernstig heeft verziekt. De verwijten vliegen over en weer, het onderlinge vertrouwen is tot ver beneden nul gedaald.

In zulke omstandigheden is te verwachten dat alle landen maximaal de hakken in het zand gaan zetten. Zeker de kleintjes plus dwarsliggers Spanje en Polen zullen niet geneigd zijn tegemoet te komen aan de wensen van Frankrijk en Duitsland, de beulen van het stabiliteitspact en de bulldozers van de unie.

De grote twee eisen dat de voorstellen van de Europese Conventie onder leiding van de Franse ex-premier Giscard d´Estaing zoveel mogelijk intact blijven omdat die veelal gunstig voor hen uitpakken. Maar de animo onder de andere landen om het conventieontwerp nog verder uiteen te rafelen, onder het motto ”ieder voor zich´, zal na de beschamende vertoning rond het pact bepaald niet zijn afgenomen.

Het is dan ook de vraag of de Italiaanse EU-voorzitter Berlusconi erin slaagt om half december, tijdens de EU-slottop, triomfantelijk met een akkoord over de grondwet naar buiten te schrijden. „Waarom zouden we nieuwe afspraken maken als men zich niet eens aan de huidige wil houden?” is in Brussel nu een veel gestelde vraag. Het is immers nogal bizar om te onderhandelen over het ene verdrag terwijl het andere net ten grave is gedragen.

Het is wellicht maar goed dat het Italiaanse voorzitterschap de echt heikele punten bewaart voor de slottop. Dat zijn de inmiddels bekende hete hangijzers: de stemmenverdeling, het aantal eurocommissarissen en de referentie aan God in het voorwoord van de grondwet. In Napels willen de Italianen alle andere kwesties alvast van tafel krijgen, zoals het opgeven van veto´s, de rol van de nieuwe EU-minister van Buitenlandse Zaken en het voorzitterschap van de vakraden.

Hoewel de kans van slagen op het moment kleiner lijkt dan ooit, neemt de druk om toch met een akkoord over de grondwet te komen alleen maar toe. Met tal van referenda in het vooruitzicht kan de unie zich in zo´n korte tijd niet nog een spectaculaire mislukking veroorloven. „Als dit faalt, zal er een enorm verlies van vertrouwen zijn en belandt de unie in een grote crisis”, voorspelde gisteren de Duitse europarlementariër Elmar Brok, die namens het EP over de grondwet onderhandelt.

Toch lijkt (een beetje) uitstel voor steeds meer landen een optie. Dan kunnen de gemoederen bedaren, de inzichten rijpen en de kiezers zich nog even koest houden. De unie draait wel door, zoals altijd. Ook na de toetreding van tien nieuwe landen in mei 2004 zullen er nog geen rampen gebeuren. Het Verdrag van Nice, dat nu de zaken regelt, is verre van ideaal maar voorlopig kan het volstaan en als pluspunt gunt het ieder land nog zijn eigen commissaris ook.

--------------------
Gelukkig maken is gelukkig zijn.

Berichten: 436 | Plaats: Veghel | Geregistreerd: Jul 2003  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS