Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Economie » "Nederland zet zich fiscaal buitenspel als bedrijfsplek"

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: "Nederland zet zich fiscaal buitenspel als bedrijfsplek"
Maria
Moderator


Beoordeel
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor Maria     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Nederland niet meer aantrekkelijk voor buitenlandse bedrijven.

Waar Nederland het bedrijfsleven vroeger een aantrekkelijk fiscaal vestigingsklimaat bood, is dit onder druk van de EU uitgehold. Buitenlandse bedrijven blijven hierdoor weg en concerns in Nederland overwegen een deel van hun activiteiten te verhuizen. Met deze waarschuwing roept PricewaterhouseCoopers de overheid op tot een ´fiscaal offensief´. „Je kunt niet hard maken wat je mist, maar veel bedrijven die nu bijvoorbeeld in Ierland zitten, hadden we hier kunnen binnenhalen. Dat is heel wat werkgelegenheid.”

Met gekromde tenen hebben George de Soeten en Frank Engelen, partners bij PricewaterhouseCoopers de Bosal-affaire gevolgd: het zoveelste geval dat de Nederlandse belastingwetgeving in strijd blijkt met Europese regels. Beide belastingadviseurs waarschuwen dat de kniebuigingen voor Brussel een fiscale versobering teweegbrengen waarmee Nederland zich als vestigingsland buitenspel zet. Het is niet het Nederlandse tarief vennootschapsbelasting (34,5%) dat afschrikt, zo stelt De Soeten. „Daarmee zitten we in de middenmoot.” Nee, het is de afschaffing van allerlei specifieke begunstigingsregels onder druk van de EU. Dat heeft Nederland op achterstand gezet ten opzichte van landen als Ierland en België die hun fiscale lekkertjes wel houden. „Wat wij aan het afschaffen zijn, voert Luxemburg op een slimme manier in”, vult Engelen aan.

Een van de regelingen die Nederland in 1997 afschafte was het financieringsregime. Grote concerns zien op basis van die regeling de rente op leningen waarmee zij onder meer hun wereldwijd vertakte organisatie financieren, minder zwaar belast. De winstbelasting op die rente is niet 34,5%, maar 7%. Een overgangsregeling loopt voor veel van deze bedrijven – Engelen houdt het op circa 100 – af in 2007. „Die bedrijven gaan daarna echt geen 34,5% betalen. Als Nederland binnen twee jaar niet met een alternatief komt, zullen de concerns hun financieringsafdeling naar Zwitserland verplaatsen”, aldus Engelen.

En grote kans dat het hoofdkantoor volgt, zo stelt De Soeten, want de Nederlandse fiscus kijkt ook een stuk kritischer naar de fiscale aftrek van kosten van dat hoofdkantoor. „Het wordt wel erg aantrekkelijk gemaakt om uit Nederland te vertrekken. Bedrijven willen niet, maar blijven wordt gewoon te duur.”

Daarbij komt dat de relatie met de fiscus is veranderd. „De tijd dat een bedrijf vóóraf afspraken met een belastinginspecteur kon maken, is voorbij. Je belandt nu in een stroperigheid van eindeloze procedures”, aldus De Soeten. „Dit terwijl je vooraf zekerheid wilt over je tarief.” Bedrijven weten door deze opstelling niet waar ze aan toe zijn bij bijvoorbeeld een investering.

Al met al doet de fiscale versobering het imago van Nederland in het buitenland geen goed. „De uitstraling naar buiten toe is niet best. Als je je eigen bedrijfsleven al wegjaagt”, stelt van Engelen. De Soeten, die voor Pricewaterhouse-Coopers zitting heeft in een internationale commissie die het bedrijfsleven over vestigingsbeleid adviseert, beaamt dit. „Nederland speelt daar geen rol meer. Bedrijven zoeken het elders waar ze nog wel een speciale regeling krijgen.”

Bij beide fiscalisten heerst begrip dat Den Haag aan de EU is gebonden. Maar waar anderen wel de mazen van de richtlijnen vinden, lukt dat niet in Nederland. Een grote rol daarbij speelt volgens Engelen dat fiscaliteit in Den Haag onvoldoende hoog op de agenda staat als het gaat om het aantrekken en houden van bedrijven. „De fiscus speelt hierbij een sleutelrol. Gebruik fiscaliteit nu eens als een offensief instrument in plaats van je in een defensieve hoek te laten drukken.”

--------------------
Gelukkig maken is gelukkig zijn.

Berichten: 436 | Plaats: Veghel | Geregistreerd: Jul 2003  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS