Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Economie » "Zwendel in EU tot Eurostat beperkt"

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: "Zwendel in EU tot Eurostat beperkt"
Maria
Moderator


Beoordeel
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor Maria     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
""Zwendel in EU tot Eurostat beperkt"

De dubieuze financiële praktijken bij het EU-statistiekbureau Eurostat zijn niet uitgewaaierd naar de rest van de Europese Commissie. Dat concluderen Eurocommissarissen Schreyer (Begroting) en Kinnock (Hervormingen) uit een intern onderzoek dat zij hebben laten verrichten naar aanleiding van het schandaal rond Eurostat.

Schreyer en Kinnock kwamen gisteren met de resultaten van een uitgebreide vragenlijst die zij alle directeuren-generaal van de Commissie hebben laten invullen om erachter te komen of ook elders is gesjoemeld met contracten en geheime bankrekeningen.

De topambtenaren hebben allemaal verklaard dat sinds 1 januari 2000, de dag dat de Commissie-Prodi officieel aantrad na een overgangsperiode, dergelijke praktijken in hun departementen niet zijn voorgekomen.

De vraag is wat de waarde is van deze verklaringen aangezien niemand graag zijn eigen hoofd in de strop steekt door toe te geven dat niet alles volgens de regels is gebeurd. Bij Eurostat was uitgerekend de hoogste baas zelf verantwoordelijk voor het gesjoemel met minstens een kleine miljoen euro (en geen miljard zoals deze krant gisteren abusievelijk meldde) en externe contracten.

Maar volgens de woordvoerder van Commissie-voorzitter Prodi mag daar niet uit worden geconcludeerd dat de andere directeuren evenmin zijn te vertrouwen. „Dit zijn geen zaken waar je over liegt, niet na alles wat er is gebeurd”, aldus de zegsman. „Sommige directeuren hebben zelf suggesties gedaan voor wat er nog kan worden verbeterd aan de interne controle.”

Het enige dat de enquête heeft opgeleverd, is het staartje van een schimmige praktijk bij het Interinstitutionele Bureau voor Publicaties in Luxemburg, die al in 1998 is gestopt. Daar is nog 62.000 euro zoek die bedoeld was voor promotieactiviteiten.

Ondertussen zijn honderden journalisten naar Straatsburg afgereisd om vandaag en morgen de ontknoping van het Eurostat-schandaal te verslaan. Vanavond krijgen de fractieleiders van het EP en de leden van de Begrotingscontrolecommissie de onderzoeksrapporten naar Eurostat te zien, onder voorwaarde van geheimhouding.

--------------------
Gelukkig maken is gelukkig zijn.

Berichten: 436 | Plaats: Veghel | Geregistreerd: Jul 2003  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS