Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Wetenschap » De eerste levensvorm op aarde was een onzichtbaar klein sliertje RNA.

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: De eerste levensvorm op aarde was een onzichtbaar klein sliertje RNA.
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Stammen we af van sliertjes van het erfelijkheidsmolecuul RNA? Het is weer wat waarschijnlijker geworden. Amerikaanse chemici zijn erin geslaagd de ruggengraat van RNA, een suiker genaamd ribose, in het laboratorium te maken. De truc was om twee heel alledaagse stoffen bij elkaar te voegen op een plakje vulkaangesteente.

Dat kan natuurlijk haast geen toeval zijn, schrijven de onderzoekers morgen in het blad Science. Het heeft er alles van weg dat het leven “de natuurlijke uitkomst” is van de scheikunde die op de vroege aarde werkzaam was. RNA is immers directe familie van het erfelijkheidsmolecuul DNA.

De theorie dat het leven afstamt van een ‘RNA-wereld’, zingt alweer een jaar of veertig rond door de wetenschap. De reden daarvoor is eenvoudig. Al het leven maakt gebruik van DNA voor de opslag van genetische gegevens, en van eiwitten voor het chemische handwerk. Maar RNA is een klasse apart. Als enige levensmolecuul beheerst het beide vaardigheden tegelijk. RNA kan zowel genetische informatie opslaan, als de handen uit de mouwen steken – en daarmee is de stof een voor de hand liggende voorvader. Aanhangers van de RNA-wereld denken dat er eerst alleen RNA was, en dat het RNA daarna geleidelijk taken uit handen gaf aan eiwitten en DNA-moleculen.

Bovendien ontstaat RNA gemakkelijk. In 1974 slaagde de beroemde Oostenrijkse chemicus Manfred Eigen er tot zijn stomme verbazing in om met slechts wat organische moleculen RNA te bereiden. Ook de ruggengraat van RNA, een suiker genaamd ribose, ontstaat bijna spontaan, als je de stoffen formaldehyde en glycolaldehyde (beter bekend als antivries) bij elkaar brengt. En dat is opmerkelijk, want formaldehyde en antivries komen overal in het heelal in grote hoeveelheden voor.

Aan de andere kant: helemaal vanzelf ontstaat RNA niet. Manfred Eigen had een laboratorium vol chemicaliën en katalysatoren nodig om RNA te bereiden. Niet bepaald de oersoep die 3,8 miljard jaar geleden op aarde bestond. Ook het suikermolecuul ribose waaraan RNA zijn ‘R’ dankt, ontstaat alleen met de hulp van een batterij chemische hulpmiddeltjes. In de natuur reageren formaldehyde en antivries niet tot een levensvorm – ze vormen een drab van smerig, bruin teer.

Daarin brengen de Amerikaanse biochemicus Steven Benner en collega’s nu verandering. Al jaren weten chemici dat bepaalde boraten (verbindingen van het element borium met zuurstof) soms verbindingen aangaan met suikers. Misschien zijn boraten wel een natuurlijke katalysator die de aanmaak van RNA-suikers een handje helpen, bedachten de chemici.

Dat blijkt inderdaad het geval. In de nabijheid van boraathoudend gesteente verloopt de reactie van formaldehyde en antivries wél naar wens, laten de Amerikanen met experimenten zien. Er ontstaat dan geen bruine drab, maar helderwit suiker waarin onder andere ribose zit.

Voor onderzoekers die het ontstaan van het leven bestuderen is dat een regelrechte knaller. Boraatrijke gesteentes komen op aarde namelijk met regelmaat voor, in de vorm van de mineralen borax, kerniet en colemaniet. Boraatmineralen liggen onder meer voor het oprapen in Death Valley, in Toscane en in de Droge Valleien van Antarctica. De gesteentes, die onder meer worden gebruikt in de glasindustrie, zijn zeer oud en van vulkanische oorsprong. Precies het spul dat je op een pas gevormde planeet mag verwachten.

Daarmee is de RNA-wereld er natuurlijk nog niet. Het experiment zegt niets over de volgende stap: hoe suikermoleculen zich aaneen konden rijgen tot volwaardige, complete RNA-moleculen. Langgerekte nucleďnezuren als RNA zijn berucht kwetsbaar. Vooral in water vallen ze snel uit elkaar.

En er kleven meer haken en ogen aan de theorie van de RNA-wereld. Zo verschilt de genetische samenstelling van RNA per soort zó veel, dat het lijkt alsof er een andere levensvorm aan RNA vooraf ging. Andere onderzoekers wijzen erop dat een wereld van RNA-moleculen zichzelf om theoretische redenen zou weg-evolueren.

Maar de oorsprong van het leven is dan ook een lastige puzzel die alleen maar stukje voor stukje aan elkaar kan worden gelegd. Benner, die woont in een land waar ruim 40 procent van de inwoners de bijbelse schepping letterlijk neemt, drukt zich behoedzaam uit. “Omdat noch boraatmineralen, noch interstellaire organische verbindingen van de vroege aarde worden uitgesloten, kunnen we in een tijdperk waarin het leven opkwam op aarde ook de beschikbaarheid van prebiotisch gevormd ribose niet uitsluiten.”
(nl)

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS