Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Wetenschap » Bubbels bepalen kwaliteit champagne

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Bubbels bepalen kwaliteit champagne
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
De kwaliteit van champagne is afhankelijk van de hoeveelheid bubbels, dit hebben wetenschappers vlak voor het einde van het jaar aan weten te tonen.

Volgens professor Gérard Liger-Belair, verbonden aan de Universiteit van Reims Champagne-Ardenne, is zowel de hoeveelheid bubbels alswel de maat erg belangrijk. Kleine belletjes zorgen voor een verhoging van de kwaliteit.

Het gistingsproces is verantwoordelijk voor de bubbels in champagne, maar ook in bieren en bruisende wijnen

Koolzuurmoleculen samen met ethanol vormen in het gistingsproces suikers, tijdens dit proces ontstaan de bubbels. De champagne wordt onder druk gebotteld zodat het koolzuur opgenomen blijft in de vloeistof. Als de kurk wordt verwijderd dan vindt in de fles een explosie van koolzuurmoleculen plaats die allemaal hun weg naar buiten zoeken. Op hun weg naar de hals van de fles pikken de bubbels de smaak- en de aromamoleculen van de champagne met zich mee.

"Het is dus simpel, meer bubbels betekent meer smaak", aldus Liger-Belair in Journal of Agricultural and Food Chemistry. "Kleinere bubbels maken een betere champagne omdat er door hun geringe omvang meer plaats is voor het koolzuur".

Liger-Belair zocht extremen om zijn theorie zo helder mogelijk te maken, hij testte een hele dure champagne, een goedkope mouserende wijn, een biertje en een flesje Spa rood. Hij kwam tot de opmerkelijke conclusie dat de dure champagne en de goedkope wijn evenveel koolzuur bevatten. Alleen bij de champagne waren de bubbels opmerkelijk kleiner.

Om de grote van de koolzuurbubbels te meten maakte hij gebruik van nucleaire magnetische resonantie-technieken. "Door deze bevindingen kunnen we misschien de bubbels nog kleiner krijgen zodat de champagne nog beter van smaak wordt", aldus Liger-Belair.

Volgens critici is de geur en smaak van champagne alleen te bepalen wanneer we het inslikken of door de reukzenuw, de hoeveelheid bubbels heeft daar niets mee te maken.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS