Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Wetenschap » Cesium in de hoofdrol: Slenterend atoom gefilmd

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Cesium in de hoofdrol: Slenterend atoom gefilmd
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Ze moesten heel wat uit de kast halen om het atoom te kunnen filmen. Net als peuters kunnen atomen maar moeilijk stilzitten. Toch is het natuurkundigen gelukt om een cesiumatoom te temmen en te filmen. Het resultaat werd deze week gepresenteerd in het elektronische vakblad Optics Express, door Dieter Meschede en zijn collega’s van de Universität Bonn.

Met twee laserstralen hielden de onderzoekers het cesiumatoom in bedwang. De lasers waren zo op elkaar afgesteld dat ze een tegengesteld golfpatroon vormden. Binnenin de twee golfpatronen ontstonden ruimtes waarbinnen de onderzoekers een atoom konden opsluiten. Door de frequentie van de laserstralen nét iets te veranderen, verplaatste de open ruimte zich. Het opgesloten atoom werd meegevoerd; alsof je een vlinder met je handen omsluit en het dier naar buiten brengt.

De onderzoekers konden het atoom over een afstand van bijna een tiende millimeter transporteren. Daarna bevrijdde het atoom zich uit de greep van de lasers. De hele verhuizing duurde ongeveer een minuut, en kon gefilmd worden omdat de atomen zichtbaar waren gemaakt met fluorescerend licht.

Normaal gesproken bewegen atomen razendsnel. Bij kamertemperatuur trillen ze zo heftig dat ze moeiteloos kunnen ontsnappen uit de greep van de laserstralen. Meschede en zijn collega’s remden daarom het cesiumatoom af met een bombardement van miljoenen lichtdeeltjes. Bevond het afgeremde atoom zich eenmaal op de juiste plaats, dan zetten ze de laserstralen aan en werd het deeltje opgesloten.

Hooguit twintig atomen konden de Duitsers tegelijk vasthouden en transporteren. Maar dat het ook met een enkel atoom kan, vinden ze belangrijker. In de toekomst willen ze een atoom verplaatsen naar een van tevoren vastgestelde plek, schrijven de onderzoekers. Daar moet het dan nog langer dan een minuut bewaard kunnen worden.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS