Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Wetenschap » Verslaafd aan rennen

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Verslaafd aan rennen
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Je hebt van die geboren hardlopers. Ochtend of avond, stoep of strand: ze lopen zich in het zweet. Die is gek, denk je. Of verslaafd. En ja hoor, de renner spreekt over high worden, de trance tijdens het rennen en over afkickverschijnselen als hij een keer aan huis gekluisterd is.

Ook muizen rennen wat af. Als je ze in een kooitje zet, dan draait hun tredmolen al snel zo’n drie kilometer per dag. Door steeds de fanatiekste muizen te selecteren en die zich te laten voortplanten, kweekten Amerikaanse zoölogen extra sportieve muizen. Binnen 29 generaties dreef de hardloop-elite de kilometerteller dagelijks naar acht en een half.

Wat is het nu dat die doorgefokte renmuizen voortdrijft, wilden Justin Rhodes en collega’s van de Amerikaanse University of Wisconsin weten. In het genetisch materiaal van de muizen vonden ze geen verschillen, wel bleken bepaalde hersengebieden bij de renners meer of minder actief dan bij de gewone muizen. Onder andere het verslavingscircuit van de renmuizen reageerde anders.

In het onderzoek konden zowel de gewone als de renmuizen zes dagen lang zoveel rennen als ze wilden. De zevende dag was echter een rustdag voor de helft van beide groepen, die dan een schot aantroffen voor het tunneltje naar hun tredmolen. “De renmuizen die ineens niet meer mochten rennen, hadden in enkele hersendelen extreem verhoogde activiteit,” zegt Rhodes. “Dit waren dezelfde hersengebieden die actief worden als je verslaafde ratten hun dagelijkse cocaïne, morfine, alcohol of nicotine onthoudt.”

Normaal gesproken beloont het verslavingscircuit – eigenlijk ‘beloningscircuit’ – gedrag dat goed is voor onze overleving (zoals eten, drinken) of voor de overleving van onze genen (seks bijvoorbeeld). Een lekker gevoel motiveert ons om dit gedrag te herhalen. Stoffen als heroïne kapen deze gebieden door ze sterker te prikkelen dan een broodje kaas dat ooit zal kunnen.

Alle muizen rennen, vertelt Rhodes. Kennelijk prikkelt het bij alle muizen het beloningscentrum. Maar bij de renmuizen slaat de motivatie om naar hunkering, concluderen de onderzoekers uit de metingen aan muizenhersenen. Ze ‘craven’ het rennen zoals een verslaafde naar zijn shot hunkert.

Of ook mensen verslaafd kunnen raken aan hardlopen, is de vraag. Verslavingsdeskundige Ton Schoffelmeer van de Vrije Universiteit in Amsterdam is in ieder geval terughoudend: “Het is populair om overal het etiket ‘verslaving’ op te plakken. Maar echte verslaving is een hersenziekte, een ziekte waarbij de hersenen blijvend veranderen. Nicotine en alcohol kunnen dat doen, net als opiaten zoals heroïne, en psychostimulantia als cocaïne en amfetaminen. In mindere mate geldt dit ook voor hasj en misschien moeten we vetzucht ook meetellen. Voor de rest is het een groot schemergebied.”

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS