Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Wetenschap » Wetenschappers brengen licht tot stilstand

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Wetenschappers brengen licht tot stilstand
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Op de Universiteit van Harvard is het een team van onderzoekers gelukt om licht tot stilstand te brengen voor een zeer korte periode, zo meldt SignOnSanDiego. Met deze doorbraak komen quantum-computers weer een stap dichterbij aangezien men hiermee de opslag en transport van data via licht onder controle kan krijgen. De mogelijkheid om licht voor een kort moment stil te zetten en dan weer door te sturen kan ook een verbetering opleveren voor de datacommunicatie die via glasvezelkabels loopt. Ook grote data-opslaglocatie's zoals SAN's (Storage Area Networks) zouden van licht als datadrager gebruik kunnen maken teneinde meer data te kunnen verwerken in korte tijd. Het werk is echter nog niet gedaan, zo zegt wetenschapper Mikhail D. Lukin van de Universiteit van Harvard, maar men is met dit onderzoek wel op de goede weg richting het veelbelovende quantum computing:

Stanford University physicist Stephen Harris said the new research is promising and represents an important scientific first. Matthew Bigelow, a scientist at the University of Rochester involved in light research, called the new study "very clever" and something that may ultimately spur the development of superior light-based computers. "I think it's moving us in the right direction," he said.

(tweakers)

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Niets is sneller dan het licht, verkondigde Einstein al bijna een eeuw geleden. Met een spectaculaire snelheid van zo’n driehonderdduizend kilometer per seconde razen de bouwstenen van licht, fotonen genaamd, door het vacuüm. Toch zijn de flitsendsnelle lichtstralen af te remmen. Onderzoekers uit Harvard lieten deze week zien dat ze licht tot stilstand kunnen brengen in een buisje gevuld een wolkje rubidiumgas.

Eerdere experimenten waarbij licht tot stilstand werd gebracht, berustten eigenlijk op een trucje. Daarin werd het licht niet echt tot stilstand gebracht, maar tijdelijk opgenomen door de gasmoleculen. De Harvard-onderzoekers lieten de lichtdeeltjes echter intact door ze kortstondig gevangen te houden.

De onderzoekers beschenen het buisje gevuld met rubidium-gas met twee laserstralen en een lichtpulsje. De lichtgolven van de twee laserbundels creëerden een bijzonder patroon in de gasdeeltjes. Het resultaat was een soort spiegelkamer op atoomniveau. De rubidium-atomen werkten als een spiegel waarop de fotonen van het lichtpulsje reflecteerden. Voor de lichtdeeltjes was geen ontsnapping mogelijk: zij stuiterden heen en weer tussen de ‘spiegels’ en konden hun weg pas vervolgen als één van de laserstralen werd uitgezet. Natuurkundige Michal Bajcsy van de Harvard-universiteit en collega’s beschreven hun experiment deze week in het tijdschrift Nature.

Met het blote oog was dit stilstaande licht overigens niet waar te nemen. Hooguit een paar honderdste van een milliseconde duurde de tijdelijke lichtstop. Dat klinkt kort, maar in de wereld van optisch onderzoek is dat een eeuwigheid. Volgens de natuurkundigen toont het alvast aan dat het beheersen van lichtstralen mogelijk is, iets wat in de verre toekomst gebruikt toegepast kan worden in quantumcomputers. Daarbij draag je informatie over van het ene foton naar het andere, legde Bajcsy uit aan de persdienst van de BBC. Maar dan moet je wel eerst begrijpen hoe fotonen op elkaar inwerken, en hoe je die interacties zelf kunt reguleren, aldus Bajcsy.

Ook de Nederlandse hoogleraar natuurkunde Ad Lagendijk kan zich een toepassing voor quantumcomputers voorstellen, maar er is volgens hem nog een lange weg te gaan. “Ze hebben een gasvormig medium gebruikt, maar het ligt voor de hand dat uiteindelijk vaste stoffen voor deze toepassing geschikter zijn. En dat kan nog flink lastig worden om te realiseren,” aldus Lagendijk.

De Twense natuurkundige doet zelf ook experimenten om licht tot stilstand te brengen, en gebruikt daarvoor troebele media zoals witte verf. Daarin gedraagt licht zich net weer wat anders dan in het medium van zijn Amerikaanse collega’s. ‘Een niet-lineair medium’ noemt Lagendijk het rubidiumgas van de Amerikanen. “Daarin gelden andere natuurkundige wetten, en is licht bijvoorbeeld heel manipuleerbaar,” legt Lagendijk uit. Toch blijft het een hele prestatie, onderkent de Twentse fysicus. “Want het is niet makkelijk om het op deze manier uit te voeren.”

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS