Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Wetenschap » Beenmerg succesvol gebruikt voor herstel hart

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Beenmerg succesvol gebruikt voor herstel hart
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Een hart herstelt sneller als er kort na het infarct eigen beenmerg in de kransslagader wordt gespoten. Beenmergcellen ontwikkelen zich tot hartweefsel, dat het niet meer functionerende deel van het hart vervangt.

Dit hebben cardiologen uit Hannover (Duitsland), die deze methode hebben toegepast en wetenschappelijk getest, deze week in Orlando meegedeeld. Daar is het jaarlijkse congres van de American Heart Association, de hartstichting in de Verenigde Staten. ,,Dit is het mooiste wat er is'', zei vanuit Orlando de cardioloog dr. V. Manger Cats, medisch directeur van de Nederlandse Hartstichting, die al 25 jaar deze congressen bijwoont.

Het mooie van deze methode van celtransplantatie is volgens hem dat iedere patiënt zijn eigen donor is. Hiermee is het afstotingsprobleem, dat een bezwaar is bij orgaantransplantatie, uit de wereld geholpen. In het beenmerg bevinden zich 'primitieve' cellen, die onder invloed van de juiste prikkels zich tot ander weefsel kunnen ontwikkelen, bijvoorbeeld hartspiercellen.

De Duitse cardiologen hebben bij dertig patiënten vier dagen na een hartinfarct wat beenmerg uit het bekken opgezogen, de nutteloze cellen eruit gehaald en de 'goede' cellen in de kransslagader van het geïnfarcteerde deel van het hart ingespoten. Buiten de wond ontstond weefsel, dat het niet meer functionerende deel van het hart vervangt.

Na een half jaar werden deze patiënten vergeleken met dertig andere patiënten,die een zelfde hartinfarct en dezelfde behandeling hadden gehad. Daaruit bleek dat de eerste groep een betere linker hartkamer had dan de tweede groep. Het bewijs, aldus Manger Cats, dat deze methode werkt.

De 'verjonging' van het hart werd voorheen pas in een veel later stadium toegepast. Door de nieuwe methode kort na het infarct toe te passen, is de kans dat het hart herstelt, veel groter, aldus Manger Cats.

Cardiologen in Nederland voeren met subsidie van de Nederlandse Hartstichting al jarenlang onderzoek op dit terrein uit. Een van de programma's betreft onderzoek naar de moleculaire en erfelijke achtergronden van de linker hartkamerfunctie.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS