Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Wetenschap » Legende eindigt lange reis op Jupiter

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Legende eindigt lange reis op Jupiter
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
De ruimtesonde Galileo begint zondag aan zijn laatste reis. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA brengt Galileo op ramkoers met de planeet Jupiter. Daar moet de sonde zondagavond om 21.49 uur (Nederlandse tijd) in de atmosfeer verbranden.

De Galileo heeft in veertien jaar 4,6 miljard kilometer afgelegd. NASA hoopt dat Galileo tot op het laatst zijn dienst zal bewijzen en informatie doorgeeft over de atmosfeer van de ijzige gasbol. ,,We hopen dat Galileo ons ook in zijn laatste uur nieuwe informatie over Jupiters omgeving zal geven'', aldus Claudi Alexander, de directeur van het Galileo-project.

Het ruimteschip dat in oktober 1989 in de ruimte werd gebracht, behoort tot de meest succesvolle missies van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap. Nog voor het Jupiter in december 1995 bereikte, was Galileo de eerste satelliet die vlak langs een asteroïde scheerde en van nabij fotografeerde.

Het vloog daarna 34 keer rond de grootste planeet van ons zonnestelsel en onderzocht ook enkele manen. Galileo vond onder meer aanwijzingen voor het bestaan van ondergrondse zoute oceanen op de manen Europa, Ganymede en Callisto.

Deze verwachtingen zijn ook de reden voor het vurige einde van Galileo. De energie aan boord van de sonde, die zes jaar langer is gebruikt dan vooraf was gepland, is bijna op. Daardoor dreigt Galileo stuurloos te worden. NASA wil voorkomen dat de sonde onverhoopt op Europa terechtkomt en de maan met aardse bacteriën bevuilt.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Geslaagde zelfmoordvlucht van Galileo

De ruimteverkenner Galileo is zondagavond volgens plan in de atmosfeer van de planeet Jupiter verbrand. De veertien jaar oude sonde werd doelbewust met een snelheid van 172.000 km per uur op de planeet afgestuurd.

De intense hitte die de sonde hierbij ondervond, zorgde ervoor dat de 1350 kg zware sonde geheel werd vernietigd.

De vluchtbegeleiders in het Californische Pasadena verloren iets na 21.40 uur Nederlandse tijd het contact met de sonde. Volgens een woordvoerder was dat 2 minuten en 36 seconden eerder dan verwacht.

Het afscheid van de robuuste ruimteverkenner werd in het vluchtleidingscentrum in Pasadena bijgewoond door honderden voormalige projectemedewerkers en hun families. "Met behulp van Galileo hebben we verbazingwekkende dingen geleerd. De sonde was zijn gewicht in meer dan goud waard", liet projectleider Claudia Alexander van de NASA weten.

Met deze laatste ‘zelfmoordvlucht’ verzekert de NASA zich van het feit dat de sonde niet te pletter zal slaan tegen Europa, één van de vele manen rondom Jupiter. De sonde was vrijwel door zijn stuwstof heen en een botsing van de stuurloos geworden sonde met Europa was niet uitgesloten.

Deze met ijs bedekte maan heeft binnen ons zonnestelsel de gunstigste omstandigheden voor eventueel buitenaards leven. Onder het ijs bevinden zich tientallen kilometers diepe oceanen waarin mogelijk organismen leven. Eventuele levensvormen zouden echter mogelijk verstoord kunnen worden door bacteriën die zich binnen in de sonde bevinden.

Deze bacteriën vertonen resistentie tegen extreme hitte en radioactiviteit. Wie weet kunnen deze bacteriën ook op Jupiter overleven, bijvoorbeeld in verwarmde waterpoelen. Die poelen zouden weer kunnen ontstaan door het radioactieve plutonium van de elektrische generator van Galileo.

Zo’n mogelijke besmetting wil de NASA graag voorkomen. “De maan Europa heeft de omvang van een planeet en lijkt een prima plek om te overleven. Mogelijk zijn er levensvormen aanwezig die ook op de aarde voorkomen, bijvoorbeeld in de met ijs bedekte oceanen op Europa. Waarom zou je zo’n plaats willen raken”, aldus John Rummel van de NASA.

Het Galileo-project behoort tot de succesvolste missies van de NASA. De sonde heeft veel meer gegevens opgeleverd en had een veel langere levensduur dan was voorzien.

Oorspronkelijk werd de sonde gelanceerd om Jupiter in kaart te brengen door er elf maal in een baan omheen te cirkelen. Dat werden er uiteindelijk meer dan drie keer zoveel, want de sonde draaide 35 keer in een baan om Jupiter heen. In totaal heeft Galileo sinds zijn lancering met de spaceshuttle Atlantis in 1989, 4,6 miljard km afgelegd.

De sonde kwam zoals beoogd na zes jaar aan bij Jupiter, de grootste planeet van ons zonnestelstel. Na twee jaar rondjes draaien om de reusachtige planeet, eindigde zes jaar geleden de belangrijkste taak van de ruimtesonde.

Nadien verkende Galileo vooral de vele manen rondom de planeet, waarbij verrassende ontdekkingen werden gedaan. Zo werden onder ijslagen vloeibare lagen van zout water ontdekt op de manen Europa, Ganymede en Gallisto. Op de maan Io werden vulkanische activiteiten geconstateerd.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS