Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Wetenschap » Apen hebben rechtvaardigheidsgevoel

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Apen hebben rechtvaardigheidsgevoel
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Apen hebben net als mensen rechtvaardigheidsgevoel. Tot die conclusie zijn wetenschappers van de Emory University in Atlanta, Georgia, gekomen. Zij schrijven dat in het Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature dat donderdag is verschenen.

In een experiment dat twee jaar heeft geduurd, hebben dierengedragsdeskundigen Sarah Brosnan en Frans de Waal bruine kapucijnapen geleerd fiches te accepteren als beloning en die te ruilen voor voedsel.

De aapjes wisselden hun fiches altijd graag voor komkommer, totdat ze zagen dat de onderzoekers één van hun maten er een veel begeerlijkere druif voor gaven.

Ze weigerden daarna hun fiches in te wisselen of ruilden die nog wel voor komkommer, maar weigerden daarvan te eten. Als een aap het fruit ook nog eens had gekregen zonder er iets voor te hebben gedaan, ontstaken zijn soortgenoten vaak in woede.

,,Kapucijnapen lijken net als mensen beloning relatief te beoordelen. Ze vergelijken hun eigen beloning met wat er te
verdienen valt en hun eigen inspanningen met die van anderen.

Ze reageren afwijzend op beloningen die ze eerder acceptabel vonden als een partner een betere deal sluit'', schrijven Brosnan en De Waal.

Het genoegen van beloning en de boosheid over oneerlijke behandeling zijn bekende factoren achter de menselijke sociale hiërarchie en samenwerking. De studie laat volgens de wetenschappers zien dat gevoel van gelijkheid
een voorvaderlijke trek van primaten is.

De Amerikaanse primatoloog Charles Janson bevestigt de conclusie van het onderzoek. "De apen houden hun buren nauwlettend in de gaten en hebben goed in de gaten wanneer de buurman een betere beloning krijgt."

Dat geldt overigens voornamelijk voor de vouwtjes, aldus Janson. "De mannetjes geven vooral om seks, de vrouwtjes om voedsel. Kennelijk vinden het mannetjes de verschillen in het aanbod van voedsel niet iets om je druk over te maken."

De ontdekking dat apen net als mensen rechtvaardigheidsgevoel hebben, zal voor de Nederlandse apenkenner Frans de Waal geen enorme verrassing zijn. De gedragsbioloog heeft veel onderzoek gedaan naar het sociale gedrag van verschillende soorten primaten en al eerder 'menselijke' trekjes bij apen ontdekt.

Zo is volgens hem cultuur geen zaak die alleen bij mensen voorkomt, maar ook bij apen zoals chimpansees. Hij schreef onder meer het boek 'De aap en de sushimeester' waarin de primatoloog culturele aspecten bij chimpansees aantoont.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS